Zelf Indiase currypasta maken

Last Updated on 25 december 2023 by M.G. Sulman

Zelf Indiase currypasta maken is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Currypasta kan bewaard worden in de koelkast en is met name een handig mengsel om te gebruiken in een overheerlijk en eenvoudig te bereiden currygerecht. Je kunt ook gebruikmaken van een kant-en-klare currypasta, bijvoorbeeld van het merk Patak’s, maar het zelf bereiden van deze pasta is leuker en smaakvoller! Bovendien kun je variëren van ingrediënt en hoeveelheid. Experimenteren staat vrij!

Zelf currypasta maken / Bron: Wikimedia Commons

Een overzicht van curry

Om de ware aard van curry te begrijpen, helpt het om te weten dat het woord afkomstig is van het Tamilwoord kahri, wat ‘saus’ betekent. In het Nederlands is de naam kahri verbasterd tot kerrie, de Engelsen noemen het curry. In heel Zuidoost-Azië en India zijn curry’s geen kruidenmixen, maar een gerecht, eentje met een vloeibare, jusachtige consistentie. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is niet elke curry overdreven heet of pittig Dit is logisch als je bedenkt dat, hoewel curry’s al eeuwenlang een steunpilaar zijn van de Indiase keuken, chilipepers een vrucht uit de Nieuwe Wereld zijn. Voorafgaand aan de introductie van de chilipeper in Europa (en vervolgens Azië) door Spaanse en Portugese ontdekkingsreizigers, was zwarte peper het meest prikkelende ingrediënt in een currymix. Tegenwoordig zijn er vier kruiden die vaak worden aangetroffen in currypasta’s en -poeders:

  • Spaanse pepers: het gebruikte type heeft invloed op de scherpte van het gerecht; over het algemeen zijn kleinere pepers heter. De rode en groene currypasta’s in de Thaise keuken zijn gemaakt met respectievelijk rode en groene pepers.
  • Kurkuma of geelwortel: dit is wat veel curry’s hun gele kleur geeft.
  • Koriander: de zaden van de korianderplant.
  • Komijn: een van ’s werelds oudste smaakmakers, het heeft een nootachtige smaak en wordt vaak gebruikt in kruidenmixen.

Hoewel er geen vaste regels zijn, zijn er in de meeste curry’s minstens drie van deze kruiden aanwezig.

Korianderzaden hebben een milde, zoete, kruidige smaak / Bron: Pixabay

Zelf currypasta maken

Currypasta kan bewaard worden in de koelkast en is met name een handig mengsel om te gebruiken in een overheerlijk en eenvoudig te bereiden currygerecht. Je kunt ook gebruikmaken van een kant-en-klare currypasta van het merk Patak’s (zie afbeelding), maar het zelf bereiden van deze pasta is leuker en smaakvoller! Bovendien kunt je variëren van ingrediënt en hoeveelheid. Experimenteren staat vrij!

Benodigdheden

  • 10 eetlepels koriander
  • 3 eetlepels kurkuma
  • t theelepel fijngemalen kardemom
  • 4 theelepels gemalen gember
  • 1 theelepel fijngemalen kruidnagels
  • 5 eetlepels gemalen komijn
  • een mespuntje cayennepeper (of meer als je pittige pasta wenst)
  • 2 eetlepels knoflookpoeder
  • 2 eetlepels zwarte peper
  • 3 eetlepels mosterdpoeder
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 1 kopje olie
  • zachte azijn naar behoefte
Komijnzaad en komijnpoeder
Komijnzaad en komijnpoeder / Bron: Wikimedia Commons

Bereiding

Meng alle ingrediënten behalve de laatste twee met elkaar. Dan azijn erdoor mengen, zoveel dat er een dikke substantie ontstaat. Verhit vervolgens de olie in een braadpan en kook hierin de pasta gedurende 15-20 minuten, totdat het mengsel dik en bijna droog is (net zoals de Patak’s pasta). Laat het afkoelen en bewaar het mengsel in een afgesloten, luchtdichte pot, bij voorkeur in de koelkast.

Indiase curry / Bron: Martin Sulman

Tip

Je kunt de kip voor een Indiase currygerecht met dit mengsel marineren en 24 uur afgedekt in de koelkast laten staan alvorens het te bereiden. Dan zijn de kruiden de kip ingetrokken.

Indiase curry / Bron: Freepik

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het zelf maken van Indiase currypasta. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.