Welke kruiden zijn goed voor je lever?

Last Updated on 18 januari 2024 by M.G. Sulman

Er zijn een aantal kruiden die kunnen helpen bij het ondersteunen van de leverfunctie. Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van kruiden als aanvulling op een gezonde levensstijl kan helpen bij het ondersteunen van de leverfunctie, maar dat het niet bedoeld is als vervanging voor medische behandeling. Als je twijfelt of het gebruik van kruiden voor je lever geschikt is voor jou, raadpleeg dan altijd eerst je arts.

Lever
Ligging van de lever in je lichaam / Bron: Wikimedia Commons

Kruiden die goed zijn voor je lever

Hieronder staan een paar voorbeelden van kruiden die je leverfunctie kunnen ondersteunen:

  1. Artisjok: Artisjok bevat cynarine, een stof die kan helpen bij de ontgifting van de lever.
  2. Mariadistel: Mariadistel bevat silymarine, een stof die de lever kan beschermen tegen schade en kan helpen bij de ontgifting van de lever.
  3. Paardenbloem: Paardenbloem bevat silymarine en andere stoffen die kunnen helpen bij de ontgifting van de lever en de nieren.
  4. Kurkuma: Kurkuma bevat curcumine, een stof die kan helpen bij de ontgifting van de lever en kan beschermen tegen leverbeschadiging.
  5. Brandnetel: Brandnetel bevat chlorofyl, een stof die kan helpen bij de ontgifting van de lever en de nieren.

Kruiden voor een goede levergezondheid

Artisjokken

Artisjokken zijn een bron van voedingsstoffen die mogelijk nuttig kunnen zijn voor de lever. Ze bevatten bijvoorbeeld vezels, vitamine C en andere antioxidanten die kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde leverfunctie.

Artisjokken bevatten ook cynarine, een stof die kan helpen bij het verminderen van de afzetting van vet in de lever. Dit kan de leverfunctie verbeteren en kan mogelijk bijdragen aan een gezonde lever.

Mariadistel

Mariadistel (Silybum marianum) is een plant die silymarine bevat, een stof die wordt gebruikt om de lever te ondersteunen en te beschermen. Silymarine is een flavonoïde, een soort antioxidant die helpt om de lever te beschermen tegen schade door vrije radicalen en andere schadelijke stoffen. Het wordt vaak gebruikt in supplementen en medicijnen die bedoeld zijn om de lever te ondersteunen en te beschermen.

Er is bewijs dat mariadistel silymarine kan helpen bij de behandeling van leveraandoeningen, zoals leverbeschadiging door medicijnen of alcoholmisbruik. Het kan ook worden gebruikt om de leverfunctie te verbeteren bij mensen met leverziekten, zoals hepatitis (leverontsteking) of levercirrose. Echter, het is belangrijk om te onthouden dat mariadistel alleen een onderdeel kan zijn van een behandeling en dat het belangrijk is om professioneel medisch advies te vragen voordat je mariadistel of andere supplementen gebruikt.

Paardenbloem

Paardenbloem (Taraxacum officinale) is een plant die wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde voor verschillende doeleinden, waaronder het ondersteunen van de lever. De wortels en bladeren van de paardenbloem bevatten verschillende stoffen, waaronder inuline, kalium en vitamine C, die worden gedacht om de lever te ondersteunen. Sommige mensen gebruiken paardenbloemthee of -supplementen om de leverfunctie te verbeteren of om de lever te ondersteunen bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam.

Er is anno 2024 echter beperkt wetenschappelijk bewijs dat paardenbloem daadwerkelijk effectief is voor het ondersteunen of verbeteren van de leverfunctie. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of paardenbloem een effectief middel is voor de behandeling van leveraandoeningen. Zoals altijd is het belangrijk om professioneel medisch advies te vragen voordat je paardenbloem of andere supplementen of kruiden gebruikt.

Botanische tekening van de paardenbloem / Bron: Wikimedia Commons

Kurkuma

Kurkuma, een specerij die vaak wordt gebruikt in de Indiase keuken, bevat de stof curcumine, die wordt gedacht om mogelijk gunstige effecten te hebben op de lever. Er is enige wetenschappelijke ondersteuning voor het idee dat curcumine de lever kan ondersteunen en beschermen tegen schade. Bijvoorbeeld, sommige studies suggereren dat curcumine kan helpen om de leverfunctie te verbeteren bij mensen met leverziekten, zoals hepatitis of cirrose. Andere studies suggereren dat curcumine kan helpen om de lever te beschermen tegen schade door vrije radicalen en andere schadelijke stoffen.

Echter, het is belangrijk om te onthouden dat er anno 2024 meer onderzoek nodig is om te bepalen of kurkuma effectief is voor de behandeling van leveraandoeningen. Kurkuma is een veilige specerij wanneer het wordt gebruikt in normale hoeveelheden in voedsel, maar het is belangrijk om professioneel medisch advies te vragen voordat je kurkuma of andere supplementen gebruikt als onderdeel van een behandeling voor een medische aandoening.

Brandnetel

Brandnetel (Urtica dioica) is een plant die wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde voor verschillende doeleinden, waaronder het ondersteunen van de lever. De bladeren van de brandnetel bevatten verschillende stoffen, waaronder vitamine C, kalium en calcium, die de lever ondersteunen. Sommige mensen gebruiken brandnetelthee of -supplementen om de leverfunctie te verbeteren of om de lever te ondersteunen bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam. Het geregeld drinken van brandnetelthee heeft een gunstige werking op de levergezondheid. Brandnetelthee heeft een bloedzuiverende, ontzurende en ontgiftende werking, zowel op het bloed als op organen als maag, lever en gal.

Tot slot

Het is belangrijk om te onthouden dat een gezonde levensstijl, inclusief een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging, belangrijk is voor de gezondheid van de lever en het hele lichaam. Als je bezorgd bent over je levergezondheid, is het aan te raden om uw arts te raadplegen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over kruiden die je leverfunctie ondersteunen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.