Sucralfaat: bijwerkingen, werking en ervaringen

Last Updated on 29 april 2024 by M.G. Sulman

Sucralfaat is een zogeheten maagwandbeschermer. Het beschermt de maagwand en voorkomt dat maagzuur schade veroorzaakt. Het verlicht snel maagklachten zoals brandend maagzuur en voorkomt dat maagzuur bij beschadigde plekken in de maagwand komt. Het medicijn is beschikbaar in handige zakjes. Moet je het middel voor of na het eten innemen? Sucralfaat kan het beste op een lege maag worden ingenomen. Let op bijwerkingen zoals misselijkheid en een droge mond. Raadpleeg je apotheker voor mogelijke interacties met andere medicijnen. Pluspunt: veilig te gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding. Het is uitsluitend op recept verkrijgbaar als het merkloze Sucralfaat.Je kunt het niet kopen bij het kruidvat of een andere drogisterij. 

Sucralfaat / Bron: Wikimedia Commons

Wat is sucralfaat en wat is de werking?

Sucralfaat is een medicijn dat behoort tot de groep van slijmvliesbeschermende geneesmiddelen. de werkzame stof is ‘sucralfaat’. Het vormt een beschermend laagje op zweren in de maag of twaalfvingerige darm, waardoor ze worden afgeschermd tegen maag- en galzuur. Dit medicijn wordt gebruikt ter behandeling van zweren in de maag of twaalfvingerige darm, ontstekingen van het slokdarmslijmvlies (slokdarmontsteking) door oprisping van maagzuur, maar ook ter preventie van terugkerende zweren in de maag of twaalfvingerige darm.

Sucralfaat samen met omeprazol

Door sucralfaat met omeprazol te combineren kunnen maagklachten effectief behaneld worden. Terwijl sucralfaat de maagwand beschermt tegen zuur, vermindert omeprazol de productie van maagzuur, waardoor beide samen de symptomen beter kunnen beheersen. Doe dit alleen op doktersadvies.

Wanneer moet je het niet gebruiken?

Gebruik dit medicijn niet als je allergisch bent voor een van de stoffen erin, een ernstig gestoorde nierfunctie hebt (zoals bij uremie of bij dialysepatiënten), of als je een ernstige maagoperatie hebt ondergaan, zoals een supragastrointestinale operatie. Dit is een chirurgische ingreep die in het bovenste deel van het maag-darmkanaal plaatsvindt, dus de slokdarm, maag of twalfvingerige darm.

Wanneer moet je extra voorzichtig zijn met dit middel?

  • Als je dit middel gebruikt voor de behandeling van een maagzweer, zal je arts na 3 tot 4 weken mogelijk een röntgenonderzoek en endoscopie aanbevelen om eventuele kwaadaardige zweren uit te sluiten.
  • In zeldzame gevallen is bij ernstig zieke patiënten op de intensive care, met verminderde werking van het maagdarmkanaal door operaties, medicatiegebruik of andere maagdarmaandoeningen, een onverteerbare prop in de maag of darmen (bezoar) gevonden, vooral bij voeding via een maagsonde.
  • Als je een verminderde nierfunctie hebt, vooral als je dialyse ondergaat, kan het aluminiumgehalte in je bloed verhoogd zijn. Langdurig gebruik bij patiënten met een verminderde nierfunctie kan leiden tot gevallen van encefalopathie (hersenziekte).
  • Er is weinig ervaring met het gebruik van sucralfaat bij kinderen tot 14 jaar, daarom wordt het gebruik van dit middel bij hen niet aangeraden.

Bij gebruik van andere geneesmiddelen

Als je naast sucralfaat ook andere geneesmiddelen gebruikt, hebt gebruikt of van plan bent om in de nabije toekomst andere medicijnen te gaan gebruiken, vertel dit dan aan je arts of apotheker. Het combineren van sucralfaat met bepaalde medicijnen kan namelijk ongewenste interacties veroorzaken. denk hierbij aan de volgende mecicijnen:

  • Antibacteriële infectiemiddelen zoals tetracycline, tobramycine, en colistine.
  • Chinolonen en fluorochinolonen, zoals norfloxacine, ciprofloxacine en ofloxacine.
  • Anti-schimmelmiddelen zoals amphotericine B en ketoconazol.
  • Middelen tegen epilepsie zoals fenytoïne.
  • Medicatie voor psychische aandoeningen zoals sulpiride.
  • Hartfalen-medicatie zoals digoxine.
  • Maagzuurremmers zoals cimetidine en ranitidine.
  • Middelen voor longaandoeningen zoals theofylline.
  • Medicatie tegen galstenen zoals chenodeoxycholzuur en ursodesoxycholzuur.
  • Schildklierhormoon levothyroxine.

Als je naast deze medicijnen ook sucralfaat gebruikt, dan kan de opname van deze geneesmiddelen in het bloed verminderen, waardoor ze minder effectief kunnen zijn. Om dit probleem op te lossen, dien je ucralfaat minstens 2 uur vóór of na het gebruik van deze medicijnen in te nemen. Dit helpt om ervoor te zorgen dat beide medicijnen optimaal werken.

Als je middelen gebruikt die van invloed zijn op de bloedstolling, dan zal je arts de dosis van het antistollingsmiddel nauwlettend controleren en indien nodig aanpassen. Ook bij het gelijktijdig gebruik van middelen die een bepaald zout bevatten, zoals kaliumnatriumwaterstoffosfaat, kan het aluminiumniveau in het bloed verhoogd worden. Bespreek dit met je arts.

Zwangerschap en borstvoeding

Als je zwanger bent, denkt zwanger te zijn, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft, is het slim om eerst je arts of apotheker te raadplegen voordat je dit medicijn gebruikt. Onderzoek heeft aangetoond dat Sucralfaat geen schadelijke effecten heeft op de zwangerschap of je baby. Dus als je arts het voorschrijft, kun je Sucralfaat veilig gebruiken tijdens de zwangerschap.

Kleine hoeveelheden van het aluminiumbestanddeel van sucralfaat kunnen in de moedermelk terechtkomen, maar er wordt geen risico voor je pasgeborene verwacht. Overleg met je arts als je sucralfaat wilt gebruiken terwijl je borstvoeding geeft.

Rijvaardigheid en het gebruik van machines

Er zijn geen gegevens bekend over de invloed van dit product op de rijvaardigheid en het vermogen om machines te bedienen. Er wordt echter geen negatief effect verwacht.

Hoelang moet je sucralfaat gebruiken?

Je arts zal je vertellen hoelang je sucralfaat moet gebruiken, maar over het algemeen gelden deze richtlijnen:

  • Bij maagzweren en zweren in de twaalfvingerige darm: meestal is een behandeling van 4 tot 6 weken voldoende om de zweren te laten verdwijnen. Als dat nodig is, kan je arts besluiten om nog 6 weken sucralfaat te gebruiken.
  • Bij ontsteking van het slokdarmslijmvlies door oprisping van maagzuur: meestal is een behandeling van 6 tot 12 weken voldoende.
  • Ter voorkoming van terugkerende zweren: nadat de zweren verdwenen zijn, kan sucralfaat nog 6 tot 12 maanden worden gebruikt om nieuwe zweren te voorkomen.

Bijwerkingen van sucralfaat

Net als elk ander medicijn kan ook sucralfaat bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen ermee te maken. Hier zijn een paar bijwerkingen die kunnen optreden:

Vaak voorkomende bijwerkingen (bij meer dan 1 op de 100 maar minder dan 1 op de 10 mensen): obstipatie (verstopping).

Soms voorkomende bijwerkingen (bij meer dan 1 op de 1.000 maar minder dan 1 op de 100 mensen): misselijkheid, droge mond.

Zelden voorkomende bijwerkingen (bij meer dan 1 op de 10.000 maar minder dan 1 op de 1.000 mensen): duizeligheid, vol gevoel, een onverteerbare prop in de maag of darmen (bezoar), rode huid en jeuk.

Er zijn ook bijwerkingen waarvan de frequentie niet kan worden bepaald, zoals hersenziekte (encefalopathie) bij langdurig gebruik bij patiënten met een verminderde nierfunctie.

Mogelijke ervaringen

Van de webstite ‘Mijnmedicijn’ komen de volgende ervaringen:

Ik ben nu 24 weken zwanger en heb al een tijd last van brandend maagzuur, oprispingen en hevige reflux. Het voelde alsof het maagzuur en eten continu mijn mond in kwamen, en de pijn werd ondraaglijk. Ondanks het gebruik van omeprazol en antagel bleven de klachten aanhouden. Gelukkig kreeg ik afgelopen woensdag sucralfaat voorgeschreven door mijn internist, en de pijn is helemaal verdwenen! Hoewel de klachten van eten dat omhoog komt en oprispingen nog steeds vervelend zijn, is het nu veel draaglijker omdat het geen pijn meer doet.

Oh nee, ik heb zo’n moeite met die zakjes poeder van Sucralvaat van Teva! Hoe ik het ook probeer, het lijkt gewoon niet op te lossen, of het nu koud, warm of lauw water is. Ik heb echt het gevoel dat ik bijna stik in die droge korrels. En tot overmaat van ramp wordt de vloeibare suspensie die ik eerder gebruikte ineens niet meer geleverd! Nu word ik ook nog eens misselijk van deze poeder. Ik word zelfs wakker omdat mijn keel zo droog is en ik amper kan slikken. Ik kreeg ze voorgeschreven om mijn maagslijmvlies te beschermen en ik neem ook nog eens dagelijks een Omeprasol voor een maagzweertje. Maar nu voel ik me echt naar door deze zakjes. Ik ga ermee stoppen en in plaats daarvan eens de Antagel van Teva uitproberen. Ik heb namelijk een maagzweertje omdat ik al jarenlang Omeprazol slik, en raar maar waar, maar dat kan een bijwerking zijn omdat het lichaam dan te weinig ijzer en vitamine B12 uit voedsel opneemt. Daarom heb ik het al zo lang nodig!

Ik heb vaak last van een ontstoken slokdarm vanwege de ziekte van Crohn en een hiatus hernia, een middenrifbreuk. Het enige dat echt helpt is sucralfaat. Ja, het smaakt wat vies en de obstipatie die ik ervan krijg is ook niet fijn, maar dat weegt niet op tegen het stoppen van die vreselijke slokdarmpijn. Dus ik ben er echt heel blij mee!

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het gebruik van sucralfaat en de eventuele bijwerkingen. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.