Bananen eten bij buikgriep?

Last Updated on 26 december 2023 by M.G. Sulman

Buikgriep staat ook bekend als gastro-enteritis: Wist je dat “gastro-enteritis” eigenlijk een combinatie is van twee medische termen? “Gastro” verwijst naar de maag, en “enteritis” betekent darmontsteking. Dus, als je last hebt van gastro-enteritis, zijn zowel je maag als darmen in actie! Een algemeen bekend voedingsadvies bij herstel van buikgriep is het BRAT-dieet. Dit staat voor bananen, rijst, appelmoes en toast. Deze neutrale voedingsmiddelen zijn zacht voor de darmen, wat natuurlijk belangrijk is als je herstelt van buikgriep.

Bananen
In een banaan zit vrij veel kalium

Wat is buikgriep?

Gastro-enteritis is een acute ontsteking van de maag- en darmwand. Dit kan worden veroorzaakt door virussen, bacteriën, parasieten, of simpelweg door het eten van besmet voedsel. Het resultaat? Diarree, buikpijn, misselijkheid, braken, koorts – kortom, buikgriep!

Belangrijk om te weten

Als je ernstige symptomen hebt of als het maar niet weggaat, is het slim om medisch advies in te winnen. De behandeling kan variëren, maar het beheren van symptomen en voorkomen van uitdroging staan centraal.

Het BRAT-dieet: Wat te eten bij buikgriep?

Wist je dat er een speciaal dieet is dat wordt aanbevolen bij het herstel van buikgriep? Het staat bekend als het BRAT-dieet!

Wat betekent BRAT eigenlijk?

BRAT staat voor Bananen, Rijst, Appelmoes en Toast. Deze voedingsmiddelen zijn neutraal en worden aanbevolen omdat ze zacht zijn voor de darmen. Perfect voor diegenen die herstellende zijn een vervelende buikgriep.

🍌 Bananen

Licht verteerbaar, boordevol kalium en vezels – perfect om je energiebalans te herstellen!

🍚 Rijst

Makkelijk te verteren. ’t Helpt bij het in evenwicht brengen van de spijsvertering.

🍏 Appelmoes

Zacht voor de maag. ’t Levert belangrijke voedingsstoffen en hydratatie.

🍞 Toast

Licht geroosterd brood is een milde bron van koolhydraten en gemakkelijk te verteren.

Korte termijn

Dit dieet is bedoeld voor korte termijn, want je krijgt er lang niet alle voedingsstoffen door binnen. Zorg ervoor dat je na verloop van tijd weer een gevarieerd en gezond dieet oppakt!

Herstellen na buikgriep: Wat te eten?

🕒 Eerste zes uur

Geef je maag rust na braken of diarree. Drink kleine slokjes water om uitdroging te voorkomen.

🌈 Later die dag

Neem lichte, heldere vloeistoffen. Denk aan water, appelsap, frisdrank, slappe thee, of bouillon.

🍚 De volgende dag

Introduceer voedsel uit het BRAT-dieet: Bananen, Rijst, Appelmoes, en Toast. Voeg ook crackers, havermout of pap toe.

🍳 Dag drie

Herintroduceer zacht voedsel zoals zachtgekookte eieren, gekookte groenten, kip en ander wit vlees, of zacht fruit. Vermijd sterke smaakmakers.

Bananen bevatten veel kalium

Bananen bevatten aanzienlijk veel kalium. Dit mineraal is gunstig bij buikgriep. Het helpt de elektrolytenbalans te herstellen die verstoord kan zijn door braken en diarree. Bananen, rijk aan kalium, zijn een goede keuze omdat ze licht verteerbaar zijn en bijdragen aan het aanvullen van dit essentiële mineraal tijdens het herstel.

🚫 Vermijd deze Voedingsmiddelen na Buikgriep!

Na een buikgriep is het cruciaal om je lichaam te geven wat het nodig heeft. Kies daarom door de juiste voedingsmiddelen. Hier zijn een paar dingen die je de eerste drie dagen moet vermijden:

  • 🥛 Melk en zuivelproducten: Kunnen je maag van streek maken.
  • 🍔 Vettig of gekruid voedsel: Vermijd te zware maaltijden.
  • 🥦 Rauwe groenten: Te belastend voor je spijsvertering.
  • 🥦 Kruisbloemige groenten (broccoli, kool, spruitjes): Kan gasvorming veroorzaken.
  • 🍊 Citrusvruchten (ananas, sinaasappel, grapefruit): Te zuur voor nu.
  • 🍇 Bessen (of fruit met zaden): Neem minder vezels om je darmen niet te belasten.
  • 🍹 Alcohol, frisdrank en cafeïnehoudende dranken: Blijf gehydrateerd met water (voldoende water drinken!) en lichte vloeistoffen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het eten van bananen tijdens het herstel van buikgriep, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.