Last Updated on 22 januari 2023 by M.G. Sulman
Buikgriep, ook wel gastro-enteritis genoemd, is een aandoening waarbij iemand last heeft van diarree, misselijkheid en buikkrampen. Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door verschillende oorzaken, zoals een virus of een bacterie. Meestal is een virus de boosdoener. Helpt of werkt paracetamol bij buikgriep?
Wat is buikgriep?
Buikgriep is een verzamelnaam voor een aantal infecties die klachten van buikpijn, diarree en braken veroorzaken. Deze infecties kunnen worden veroorzaakt door verschillende soorten micro-organismen, zoals virussen, bacteriën en parasieten.
Symptomen van buikgriep
De belangrijkste symptomen van buikgriep zijn:
- Buikpijn: deze kan variëren van milde tot hevige pijn en kan zich over de hele buik uitbreiden
- Diarree of dunne ontlasting
- Braken: een infectie door het norovirus geeft vaak heftig braken en diarree
- Koorts
- Hoofdpijn
- Misselijkheid: dit is een gevoel van ziekte of ongemak in de maag, dat kan leiden tot braken
- Vermoeidheid: buikgriep kan leiden tot vermoeidheid en een algemeen gevoel van zwakte
Het is belangrijk om te onthouden dat buikgriep meestal niet ernstig is en na een paar dagen vanzelf overgaat. Het is echter wel belangrijk om voldoende te blijven drinken om uitdroging te voorkomen. Als je je zorgen maakt over je klachten of als je hoge koorts hebt, raadpleeg dan je huisarts.
Paracetamol bij buikgriep
Paracetamol is een pijnstiller. Het verlaagt ook koorts. Paracetamol kan helpen om de pijn en het ongemak van buikgriep te verminderen, maar het zal de onderliggende oorzaak van de buikgriep niet behandelen. Als de oorzaak van de buikgriep een virus of bacteriën is, kan paracetamol niet helpen om de infectie te behandelen. Het is daarom belangrijk om te onthouden dat paracetamol alleen kan helpen om de symptomen van buikgriep te verminderen, maar het is geen behandeling voor de onderliggende oorzaak van de aandoening.
Wat kun je verder doen?
Als je last hebt van buikgriep, is het belangrijk om voldoende vocht en elektrolyten binnen te krijgen om uitdroging te voorkomen. Dit kan worden gedaan door voldoende te drinken, bijvoorbeeld water, elektrolytendrankjes (ORS) of bouillon. Als je je ziek voelt of niet in staat bent om te eten, is het misschien nodig om een paar dagen lang vloeibaar voedsel te consumeren, zoals bouillon, soep of rijstwater. Als je symptomen ernstig zijn of lange tijd aanhouden, raadpleeg dan je huisarts voor medische hulp.
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over … of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.