Schrompelgalblaas: symptomen, oorzaken en behandeling

Last Updated on 1 februari 2024 by M.G. Sulman

De galblaas is een spijsverteringsorgaan dat in verbinding staat met de lever. Dit orgaan ligt onder de lever, aan de rechterkant van de buik. De primaire functie is het opslaan en concentreren van gal, een spijsverteringsvloeistof die in de lever wordt aangemaakt. Als een normaal onderdeel van het spijsverteringsproces krimpt de galblaas of trekt samen nadat deze is geleegd. De galblaas krimpt echter soms vanwege een onderliggende aandoening. Dit staat bekend als een verschrompelde galblaas of schrompelgalblaas. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken hiervoor, waaronder galstenen.

Galblaas / Born; Wikimedia Commons

De galblaas

De galblaas is een klein, peervormig orgaan dat zich onder de lever aan de rechterkant van het lichaam bevindt. Het maakt deel uit van een systeem dat gal opslaat en afgeeft, een vloeistof die de lever produceert. Gal is belangrijk voor:

  • het verteren van vetten
  • het verlagen van cholesterol

Gal heeft het opdelen van vetten in kleinere deeltjes, emulgeren genoemd, als taak. Op deze manier kunnen deze deeltjes worden opgenomen in het lichaam. Wanneer voedsel de maag verlaat en naar de dunne darm gaat, geeft je galblaas gal af om vet en voedingsstoffen af ​​​​te breken. Het gebruikt ook een stof genaamd bilirubine om cholesterol en oude rode bloedcellen weg te spoelen.

Galblaas
Ligging van de galblaas in het lichaam / Bron: decade3d – anatomy online / Shutterstock.com

Wat is een verschrompelde galblaas?

Je galblaas fungeert als een opslagplaats voor gal. Gal is een vloeistof die door uw lever wordt gemaakt. Het wordt ingezet bij de spijsvertering en om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen.

Een verschrompelde galblaas betekent dat je galblaas in omvang is gekrompen en mogelijk niet zichtbaar is op beeldvormend onderzoek. Dit kan ervoor zorgen dat je galblaas niet goed functioneert.

Synoniemen

Een verschrompelde galblaas staat ook bekend als schrompelgalblaas of galblaasverschrompeling.

Symptomen van schrompelgalblaas

Een schrompelgalblaas veroorzaakt niet altijd symptomen. Maar in sommige gevallen merk je mogelijk één of meer van de volgende symptomen op:

De symptomen van een verschrompelde galblaas zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

geelzucht
Geelzucht / Bron: Wikimedia Commons

Complicaties

De complicaties van een schrompelgalblaas zijn:

  • verstopping van het gemeenschappelijke galkanaal (die de galblaas met de twaalfvingerige darm verbindt)
  • galblaaskanker
  • galblaasontsteking
  • blokkering van de ductus pancreaticus of alvleesgang

Oorzaken van een verschrompelde galblaas

Galblaasontsteking

De belangrijkste oorzaak van een schrompelgalblaas is een reeks aanvallen van acute cholecystitis. Dat is een ontsteking van de galblaas. Cholecystitis wordt veelal veroorzaakt door cholelithiasis, de aanwezigheid van galstenen.

Galstenen

Een andere veel voorkomende oorzaak van een verschrompelde galblaas is de vorming van galstenen. Galstenen ontstaan uit gal. De grootte van galstenen varieert van kleine korrels tot grote golfballen.

Galstenen kunnen een ontsteking in de galblaas zelf veroorzaken. Zodra de galstenen de galwegen hebben geblokkeerd, kan dit irritatie van de alvleesklier veroorzaken of geelzucht veroorzaken.

Galstenen
Vorming van galstenen / Bron: Artemida-psy/Shutterstock.com

Verstopping van de galwegen

Een vernauwing of verstopping van de galwegen wordt meestal veroorzaakt door een galsteen die klem komt te zitten in de galwegen. Dit zal uiteindelijk geelzucht veroorzaken.

Tumor

Tumoren kunnen een obstructie veroorzaken en voorkomen dat gal de galblaas verlaat. Dit zal leiden tot galophoping en uiteindelijk tot een galblaasontsteking.

Bloedvatproblemen

Een bloedvatprobleem kan een bedreiging vormen voor de galblaas, omdat het de bloedtoevoer naar het orgaan zal verminderen en uiteindelijk tot galblaasontsteking kan leiden.

Porseleingalblaas

Een zogenoemde porseleingalblaas of porseleinen galblaas is een galblaas met verkalking van de galblaaswand. Deze aandoening kan het gevolg zijn van te veel galstenen, maar anno 2024 zijn deskundigen niet zeker van de exacte oorzaak. Deze aandoening is geassocieerd met een hoger risico op galblaaskanker.

Porseleingalblaas / Bron: Wikimedia Commons

Onderzoek en diagnose

Een arts kan een schrompelgalblaas diagnosticeren door bloedonderzoek uit te voeren om te zoeken naar tekenen van ontsteking, galwegobstructie, alvleesklierontsteking (pancreatitis) of geelzucht.

Vaak vindt echografie plaats van de bovenbuik. Als de galblaas is samengetrokken, wordt er geen met vocht gevulde zak, of slechts een heel kleine, gezien waar de galblaas zou moeten zijn. Dit houdt in dat de galblaas is samengetrokken. Dit kan natuurlijk ook komen doordat je net hebt gegeten. Dat is de reden waarom echo’s van de galblaas meestal worden gemaakt nadat je een poos niets hebt gegeten, zodat je een samengetrokken galblaas die te wijten is aan eten, kunt uitsluiten.

Behandeling van schrompelgalblaas

Een schrompelgalblaas hoeft niet altijd te worden behandeld, vooral als deze geen symptomen of problemen veroorzaakt. Indien een verschrompelde galblaas komt door een onderliggende aandoening, kan de arts onder meer het volgende aanbevelen:

  • Endoscopische retrograde cholangiopancreatografie (ERCP). Middels een flexibele slang en contrastvloeistof kan de arts galstenen verwijderen of een vernauwing opheffen.
  • Ursodeoxycholzuur: dit medicijn verbetert de doorstroming van gal via de galblaas naar de darm. Het lost ook galstenen op. Het beschermt de levercellen.
  • Cholecystectomie: een operatie om de galblaas te verwijderen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een verschrompelde galblaas, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.