Galblaasruptuur: symptomen en oorzaak gescheurde galblaas

Last Updated on 5 december 2023 by M.G. Sulman

Als je pijn in de rechterbovenbuik ervaart, is het belangrijk om kalm te blijven en een arts te raadplegen. Deze pijn kan door een aantal factoren worden veroorzaakt. Er is een kans dat het wordt veroorzaakt door een galblaasontsteking. Onbehandeld kan zo’n ontsteking leiden tot een galblaasruptuur. Dat is een gescheurde galblaas. Dit is een ernstige en mogelijk levensbedreigende medische aandoening. Een galblaasruptuur kan effectief worden behandeld met een operatie.

Galblaas en lever / Bron: Wikimedia Commons

Galblaas

Je galblaas is een klein, peervormig orgaan dat gal opslaat en afgeeft. Gal is een vloeistof dat in de  lever wordt aangemaakt. Het helpt bij het verteren van vetten in het voedsel dat je eet. Je galblaas bevindt zich rechtsboven in de buik. Het zit net onder je lever.

Galblaas
Ligging van de galblaas in het lichaam / Bron: decade3d – anatomy online / Shutterstock.com

Wat is een galblaasruptuur?

Een gescheurde galblaas is een aandoening waarbij de galblaaswanden scheurt of barst. Een galblaasruptuur wordt normaal gesproken veroorzaakt door een ontsteking van de galblaas. Zo’n ontsteking kan worden veroorzaakt door galstenen, die vast kunnen komen te zitten in de galblaas. In enkele gevallen kan een trauma ook een scheur of breuk veroorzaken.

Synoniemen

Een galblaasruptuur staat ook bekend als een perforatie van de galblaas of galblaasperforatie.

Oorzaak van een gescheurde galblaas

Een galblaasruptuur wordt voornamelijk veroorzaakt door een ontsteking van de galblaas of door een verwonding.

Oorzaken van een galblaasontsteking die kunnen leiden tot een ruptuur, zijn:

  • Galstenen: een van de meest voorkomende redenen van ontsteking van de galblaas.
  • Ascariasis: een aandoening met de darmparasiet Ascaris lumbricoides, de menselijke spoelworm.
  • Bacteriële infecties, bijvoorbeeld veroorzaakt door Escherichia coli, Klebsiella of Streptococcus faecalis.
  • Galslib: gevormd door verschillende soorten stoffen. Dit kan tot een verstopping leiden.

Een andere mogelijke oorzaak van aan galblaasruptuur is stomp trauma. Een stomp buiktrauma is een ongeval waarbij er inwerkend geweld van buitenaf heeft plaatsgevonden. Mogelijke oorzaken hiervan zijn een auto-ongeval, vallen of uitglijden en een klap in de buik wat je kan oplopen tijdens een gevecht of een contactsport. Dit zijn sporten die fysiek contact tussen spelers benadrukken of vereisen.

Symptomen van een galblaasruptuur

Symptomen van een gescheurde galblaas kunnen zijn:

Complicaties

Een onbehandelde gescheurde galblaas kan systemisch ontstekingsreactiesyndroom (SIRS) in het lichaam veroorzaken. SIRS staat ook wel bekend als sepsis.

Onderzoek en diagnose

Deze aandoening kan vastgesteld worden middels lichamelijk onderzoek en beeldvormend onderzoek, zoals:

  • echo van de buik
  • CT-scan
  • Doppler-echografie
  • cholescintigrafie (HIDA-scan)

Daarnaast zal de arts bloedonderzoek doen. Door het afnemen en onderzoeken van je bloed kan de arts zien of er een ontsteking is. Ook kunnen de leverfuncties getest worden, waardoor een verminderde afvoer van galvloeistof aantoonbaar is.

Behandeling van een galblaasruptuur

Galblaas verwijderen

Meestal wordt een diagnose gevolgd met een snelle behandeling. Idealiter zal de arts de galblaas willen verwijderen voordat deze scheurt. Er is een grotere kans op complicaties als de galblaas wordt verwijderd nadat deze is gescheurd. De galblaas kan worden verwijderd middels laparoscopische chirurgie. De chirurg kijkt in de buikholte met behulp van een lange dunne buis (een laparoscoop). Hij kan meteen opereren.

Postoperatieve zorg

Nazorg kan bestaan uit antibiotica om een ​​bacteriële infectie te bestrijden en een ziekenhuisopname om je toestand te controleren. Een tijdelijk vetarm dieet kan ook nodig zijn. Je kunt op korte termijn problemen ondervinden met de vertering en absorptie van vet nadat je galblaas is verwijderd.

Je kunt ook instructies krijgen om thuis de chirurgische incisie(s) te verzorgen. De arts kan pijnstillende medicijnen voorschrijven. De arts kan ook een voortgezette antibioticakuur voorschrijven als voorzorgsmaatregel tegen infectie. De arts kan ook adviseren om bepaalde activiteiten een tijdje te vermijden.

Is het gevaarlijk?

Galblaasruptuur is een zeldzame maar mogelijk dodelijke ziekte. Het is een zeldzame complicatie van galblaasontsteking en galstenen, dus van harde steenachtige massa’s in de galblaas of het galkanaal. De hoge morbiditeit en mortaliteit die met deze aandoening gepaard gaan, zijn te wijten aan diagnostische vertraging en behandeling. Dit komt doordat tekenen en symptomen van een ruptuur of perforatie niet wenzlijk verschillen van die van ongecompliceerde galblaasontsteking.1Chiapponi, C., Wirth, S. & Siebeck, M. Acute gallbladder perforation with gallstones spillage in a cirrhotic patient. World J Emerg Surg 5, 11 (2010). https://doi.org/10.1186/1749-7922-5-11

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een galblaasruptuur, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.