Pijn aan de zijkant van de ribbenkast: oorzaken

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Pijn aan de zijkant van de ribbenkast kan verschillende oorzaken hebben. Soms is het een gevolg van een blessure, zoals een val of een klap, maar het kan ook het gevolg zijn van een aandoening, zoals een ontsteking of een infectie. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je pijn hebt aan de zijkant van je ribbenkast en je weet niet hoe het komt. Het kan namelijk wijzen op een ernstigere aandoening die behandeld moet worden.

Pijn aan de zijkant van de ribbenkast moet soms worden onderzocht door een arts / Bron: Freepik

Oorzaken van pijn aan de zijkant van de ribbenkast

Er zijn verschillende oorzaken van pijn aan de zijkant van de ribbenkast. Sommige van de meest voorkomende oorzaken van ribbenpijn zijn:

 • Ruggengraat: Pijn aan de zijkant van de ribbenkast kan worden veroorzaakt door problemen met de ruggengraat, zoals scoliose of een hernia.
 • Spieren en pezen: Pijn aan de zijkant van de ribbenkast kan ook worden veroorzaakt door overbelasting of letsel aan de spieren en pezen in deze regio. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld heftig hoesten, overbelasting tijdens sport of ongemakkelijke houdingen tijdens het werk of slapen.
 • Intercostale neuralgie: Intercostale neuralgie is een aandoening waarbij de zenuwen tussen de ribben ontstoken raken, wat pijn kan veroorzaken.
 • Longontsteking: Longontsteking kan leiden tot pijn aan de zijkant van de ribbenkast, vooral bij diepe ademhalingen of hoesten.
 • Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap kan pijn aan de zijkant van de ribbenkast optreden als gevolg van de groeiende baarmoeder, die druk kan uitoefenen op de ribben.
 • Spijsverteringsproblemen: Spijsverteringsproblemen, zoals indigestie of een maagzweer, kunnen leiden tot pijn aan de zijkant van de ribbenkast.

Als je last hebt van pijn aan de zijkant van de ribbenkast, is het belangrijk om naar een arts te gaan om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat pijn aan de zijkant van de ribbenkast soms een teken kan zijn van een ernstigere aandoening, zoals longkanker of hartproblemen. Als je pijn hebt die niet snel verdwijnt of als je andere vreemde of verontrustende symptomen hebt, moet je onmiddellijk een arts raadplegen.

Oorzaken van pijn aan de zijkant van je ribbenkast

Problemen met de ruggengraat

Pijn aan de zijkant van de ribbenkast kan verschillende oorzaken hebben. Eén van de mogelijke oorzaken is problemen met de ruggengraat of wervelkolom. Bijvoorbeeld, als je een rughernia of een andere vorm van rugprobleem hebt, kan dit pijn veroorzaken aan de zijkant van de ribbenkast. Ook kan pijn aan de zijkant van de ribbenkast worden veroorzaakt door een ontsteking van de ribben of de spieren rond de ribben, zoals de intercostale spieren.

Spieren en pezen

Pijn aan de zijkant van de ribbenkast kan verschillende oorzaken hebben, waaronder spier- en peesproblemen. Als de pijn wordt veroorzaakt door spierproblemen, kan dit bijvoorbeeld het gevolg zijn van overbelasting of verstuiking. Pijn aan de zijkant van de ribbenkast kan ook worden veroorzaakt door peesproblemen, zoals een peesontsteking of een gescheurde pees.

Intercostale neuralgie

Intercostale neuralgie is een aandoening waarbij de zenuwen tussen de ribben ontstoken of geïrriteerd zijn. Dit kan pijn veroorzaken aan de zijkant van de ribbenkast. De pijn kan scherp of stekend zijn en kan uitstralen naar andere delen van het lichaam, zoals de borst, de buik of de rug.

De oorzaken van intercostale neuralgie kunnen variëren. Soms is de oorzaak onduidelijk, maar soms is de oorzaak een letsel, zoals een val of een auto-ongeluk, of een ziekte, zoals diabetes of reumatoïde artritis.

Behandeling van intercostale neuralgie kan bestaan uit pijnstillers, ontstekingsremmers of fysiotherapie. In sommige gevallen kan een injectie met corticosteroïden de pijn verminderen. Als de oorzaak van de neuralgie bekend is, kan behandeling gericht zijn op het behandelen van de onderliggende aandoening.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je last hebt van pijn aan de zijkant van de ribbenkast om een juiste diagnose te stellen en de juiste behandeling te krijgen.

Longontsteking

Het kan zijn dat je pijn aan de zijkant van de ribbenkast ervaart als gevolg van een longontsteking. De pijn kan ook worden veroorzaakt door hoesten of ademhalen, vooral als de longontsteking gepaard gaat met een hoestbui of moeite met ademhalen.

De behandeling van een longontsteking kan bestaan uit medicijnen, zoals antibiotica om de infectie te bestrijden, en pijnstillers om de pijn te verminderen. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen en voldoende vocht te drinken om het herstel te bevorderen. Als je moeite hebt met ademhalen, kan de arts ook aanbevelen om een zuurstofapparaat te gebruiken om de zuurstofopname te verbeteren.

Zwangerschap

Het is normaal om tijdens de zwangerschap soms pijn te voelen in verschillende delen van het lichaam, zoals de ribbenkast. Dit kan te maken hebben met de groei van het kind en de veranderingen die plaatsvinden in het lichaam van de moeder. Sommige vrouwen ervaren bijvoorbeeld pijn aan de zijkant van de ribbenkast als gevolg van het toenemende gewicht van de buik, wat druk uitoefent op de ribbenkast.

Als de pijn echter ernstig is of lange tijd aanhoudt, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts of verloskundige voor advies. Het is belangrijk om te letten op de signalen van het lichaam en professioneel advies te vragen als dat nodig is.

Het kan ook helpen om bepaalde maatregelen te nemen om de pijn te verminderen, zoals:

 • Regelmatig rusten en proberen om te ontspannen
 • Ademhalingsoefeningen doen om de druk op de ribbenkast te verminderen
 • Het dragen van comfortabele kleding die niet te strak zit
 • Het proberen van verschillende houdingen tijdens het slapen of zitten om de druk op de ribbenkast te verminderen

Als de pijn echter ernstig is of lange tijd aanhoudt, is het raadzaam om professioneel advies te vragen. Het is belangrijk om te letten op de signalen van het lichaam en medisch advies te vragen als dat nodig is.

Spijsverteringsproblemen

Pijn aan de zijkant van de ribbenkast kan een teken zijn van spijsverteringsproblemen, zoals indigestie, brandend maagzuur of een maagzweer.

Als de pijn ernstig is of lange tijd aanhoudt, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts voor advies.

Het kan ook helpen om bepaalde maatregelen te nemen om de pijn te verminderen, zoals:

 • Het eten van kleine maaltijden in plaats van grote maaltijden
 • Het vermijden van voedingsmiddelen die maagproblemen kunnen veroorzaken, zoals vet en pittig eten, koffie, alcohol en sigaretten
 • Het nemen van antacida om maagzuur te neutraliseren
 • Het drinken van voldoende water om de spijsvertering te bevorderen
Maagzweer
Maagzweer / Bron: BlueRingMedia/Shutterstock.com

Andere oorzaken

Er zijn ook andere oorzaken van pijn aan de zijkant van de ribbenkast, zoals:

 • Verwondingen aan de ribben: Pijn aan de zijkant van de ribbenkast kan het gevolg zijn van een val of een andere vorm van letsel, zoals een stoot of slag.
 • Ziekten van de organen: Pijn aan de zijkant van de ribbenkast kan ook worden veroorzaakt door aandoeningen van de organen die zich in de buurt van de ribben bevinden, zoals de longen, de milt of de nieren.
 • Zenuwpijn: Pijn aan de zijkant van de ribbenkast kan ook worden veroorzaakt door problemen met de zenuwen die door deze regio lopen, zoals een hernia van de tussenwervelschijf of een irritatie van de zenuwen.

Andere mogelijke oorzaken van pijn aan de zijkant van de ribbenkast kunnen zijn:

 • Galstenen
 • Leverproblemen
 • Alvleesklierontsteking (pancreatitis)
 • Darmproblemen, zoals divertikels (uitstulpingen in de darmwand) of een darmontsteking (colitis)

Als je pijn aan de zijkant van de ribbenkast hebt, is het aan te raden om naar een arts te gaan om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen. De arts zal je vragen stellen over je klachten en je eventueel onderzoeken om te bepalen wat de oorzaak van de pijn is. Op basis hiervan zal hij of zij beslissen wat de beste behandeling is.

Zelfzorg

Er zijn enkele dingen die u kunt doen om de pijn te verminderen:

 • Neem vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol, volgens de aanbevelingen op de bijsluiter.
 • Gebruik warmte- of koudeapplicaties om de pijn te verminderen. Koudeapplicaties kunnen helpen om ontstekingen te verminderen, terwijl warmteapplicaties de bloedcirculatie kunnen verbeteren en pijn kunnen verminderen.
 • Probeer rust te nemen en beperk je activiteiten tot wat je comfortabel kunt doen. Houd je grenzen goed in de gaten.
 • Probeer je houding aan te passen om de pijn te verminderen. Bijvoorbeeld, als je pijn hebt aan de zijkant van je ribbenkast terwijl je ligt, kun je een kussen onder je knieën leggen om de druk op je ribben te verminderen.

Als de pijn aanhoudt of als je je zorgen maakt, raadpleeg dan je arts voor een grondig onderzoek en eventuele behandeling.

Huisarts raadplegen

Als je pijn aan de zijkant van de ribbenkast ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de oorzaak van de pijn te achterhalen en een behandeling te krijgen. De arts zal vragen stellen over ke klachten en je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Daarna volgt lichamelijk onderzoek teneinde oorzaak van de pijn te bepalen. Afhankelijk van de oorzaak van de pijn, kan de arts je medicijnen voorschrijven, fysiotherapie of andere behandelingen aanbevelen of, in sommige gevallen, chirurgie overwegen. Het is belangrijk om de aanbevelingen van de arts op te volgen om de pijn te verminderen en de onderliggende oorzaak te behandelen.

Huisarts raadplegen / Bron: Rido/Shutterstock.com

Preventie

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om pijn aan de zijkant van de ribbenkast te voorkomen of te verminderen:

Zorg voor een goede houding

Probeer tijdens het zitten en staan rechtop te blijven en vermijd het langdurig bukken of strekken.

Maak goede keuzes qua voeding

Eet regelmatig en kies voedingsmiddelen die gezond zijn voor de maag en de darmen, zoals vezelrijke groenten en fruit, volkoren granen en magere proteïnen. Vermijd vet en pittig eten, koffie, alcohol en sigaretten, die maagproblemen kunnen veroorzaken.

Zorg voor een gezond gewicht

Zorg ervoor dat je een gezond gewicht behoudt door regelmatig te bewegen en een gezonde leefstijl te behouden.

Neem regelmatig rust

Zorg ervoor dat je voldoende rust krijgt om te herstellen van lichamelijke activiteiten en om stress te verminderen.

Gebruik een goed ondersteunende matras

Een goed ondersteunende matras kan helpen om de druk op de ribbenkast te verminderen tijdens het slapen.

Neem medicijnen zoals voorgeschreven

Als je medicijnen neemt voor maag- of darmproblemen, neem deze dan zoals voorgeschreven door de arts.

Als je pijn aan de zijkant van de ribbenkast blijft ervaren ondanks zelfzorgmaatregelen, is het raadzaam om een afspraak te maken met je huisarts. Het is belangrijk om te letten op de signalen van het lichaam en professioneel advies te vragen als dat nodig is.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over pijn aan de zijkant van je ribbenkast, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.