Bultjes op billen: oorzaken van pukkeltjes

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Als je pukkeltjes of bultjes op je billen hebt, dan komt dat echt altijd door acne. Vaak heeft het te maken met ontstekingen rondom haarfollikels ofwel folliculitis. Of met een irritatie die volgt op veelvuldig over deze plek wrijven. Deze bultjes op je achterste kunnen ook komen door keratosis Pilaris. Dit is een huidaandoening die bij heel veel mensen voorkomt. Het kenmerkt zich door ruwe, rode bultjes op met name de buitenzijde van de bovenarmen en benen, soms ook in het gelaat, op de billen, of op de romp. Wat lijkt op een puistje op de kont, kan ook een steenpuist zijn. Hoe dan ook, de belangrijkste oorzaken passeren de revue. 

Wat zijn de oorzaken van bultjes op de billen? / Bron: Freepik

Symptomen van bultjes op de billen

Bultjes op de billen kunnen er verschillend uitzien, afhankelijk van de oorzaak. Bultjes en pukkeltjes kunnen ingedeeld worden naar de vorm en de kleur. Sommige bultjes gaan gepaard met puskopjes, blaasjes of plakkaten. Pijn, jeuk en roodheid kunnen ook voorkomen. V

Oorzaken van pukkeltjes op de billen

Huidirritatie

De meest voorkomende oorzaak van uitslag op de billen, is huidirritatie. Soms kan een klein sneetje, een nieuw wasmiddel, vocht, langdurig zitten of zweten de huid irriteren. Krabben kan dan leiden tot roodheid en meer jeuk.

Folliculitis

Folliculitis is een ontsteking van een haarzakje of haarfollikel. Een haarzakje is verantwoordelijk voor de aanmaak van een haar. Zowel mannen als vrouwen hebben haar op hun billen en in de bilnaad. Folliculitis ontstaat vaak door een infectie met een bacterie, een schimmel, een virus of een gist. Vaak wordt het veroorzaakt door Staphylococcus aureus (stafylokok), een bacterie die bij veel mensen voorkomt, vooral op de huid en in de neus.. Er ontstaat een puskopje ter plekke van het haarzakje.

Folliculitis op de billen ontstaat meestal door wrijving tussen kleding en de huid, gecombineerd met zweten, waardoor de buitenste huidlaag verstoord raakt. Vaak zie je meerdere, kleine rode bultjes of puistjes die verspreid zijn volgens de ligging van de haren.

Folliculitis / Bron: Wikimedia Commons

Steenpuisten en karbonkels

Een steenpuist is een pijnlijke bult met pus erin. De medische naam voor een steenpuist is furunkel. Het betreft een ontsteking van een haarzakje, veroorzaakt door een infectie met bacteriën. Een steenpuist komt vaak voor in de nek, oksels en liezen. Maar ook op je billen. Dit zijn allemaal plekken waar je kleding vaak over je huid schuurt. Een steenpuist op je zitvlak is natuurlijk ontzettend lastig en pijnlijk.

Een karbonkel of negenoog of koolzweer, is een groep steenpuisten. Deze kunnen optreden wanneer folliculitis uit de hand loopt en een diepere infectie begint te worden.

Steenpuist
Steenpuist / Bron: Wikimedia Commons

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris is een veel voorkomende, onschuldige huidaandoening. Het wordt veroorzaakt door een verstoorde uitrijping van hoorncellen van de haarzakjes. Het ziet eruit als kippenvel, maar wat ruwer en roder. Het ziet eruit als allemaal rode puntjes op de huid. Goed nieuw: deze kleine bultjes doen over het algemeen geen pijn en jeuken vaak ook niet. Voorkeursplekken zijn de buitenzijde van de bovenarmen en benen, soms ook in het gelaat, op de billen, of op de romp.

Keratosis pilaris
Pukkeltjes op je billen door keratosis pilaris / Bron: QuarterNotes, Wikimedia Commons

Contactallergie

Bij allergisch contacteczeem verschijnen er rode jeukende bultjes en plakkaten op plekken van de huid die regelmatig in contact is geweest met het allergeen. De oorzaak van het eczeem is dus een ‘allergische reactie’ voor een bepaalde stof. Soms krijg je op de huid eromheen ook eczeem. Dit kan parfum zijn maar ook leder of rubber.

Ringworm

Een ringworm is een infectie veroorzaakt door een schimmel. De schimmel treedt op in de bovenste laag van de huid. Hier gaat het sporen maken en groeien. Liesschimmel is een veel voorkomende infectie veroorzaakt door ringworm. Omdat deze schimmel gedijt in warme, vochtige omgevingen, is de liesstreek een veel voorkomende plaats van infectie.

Een schimmelinfectie rond de anus kan zowel jeuk als pijn veroorzaken. Schimmelinfecties zijn duidelijk te herkennen. De uitslag is meestal roodschilferend en verheven in de vorm van een cirkel of ring.

Ringworm / Bron: Wikimedia Commons

Warmte-uitslag

Als je huiduitslag optrad nadat je een dag buiten in de hitte en vochtigheid had doorgebracht, heb je mogelijk miliaria (warmte-uitslag). Warmte-uitslag komt vaak voor in de liesstreek, maar ook de billen. Het ziet eruit als groepjes van felrode puistjes of kleine blaasjes. Warmte-uitslag vormt zich in delen van het lichaam die warmte en vocht kunnen vasthouden.

Miliaria, warmte-uitslag of warmtebultjes
Miliaria, warmte-uitslag of warmtebultjes / Bron: Bron: Evanherk, Wikimedia Commons

Psoriasis

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die optreedt wanneer het lichaam te snel nieuwe huidcellen aanmaakt. In plaats van af te vallen, zoals normaal gesproken gebeurd, hopen oude huidcellen zich op en vormen ze droge, jeukende plekken (plaques) op de huid. Het is ook mogelijk om psoriasisplekken op de billen of liesstreek te krijgen.

Het meest voorkomende type psoriasis, plaque psoriasis, ook bekend als psoriasis vulgaris, presenteert zich als dikke, verheven plekken met een droge huid. De plekken jeuken meestal en worden erger door te krabben.

Psoriasis
Psoriasisplaque / Bron: Wikimedia Commons

Wat te doen?

Als je plots bultjes krijgt op je billen en je weet niet precies wat de oorzaak is, maak dan een afspraak met je huisarts. Je kunt de klachten verergeren wanneer je een middel gaat smeren waar je mogelijk allergisch voor bent. De huisarts kan heel vaak de diagnose op het blote oog stellen. Bij twijfel wordt er een huidbiopsie gedaan. Hierbij wordt een stukje huid weggenomen voor microscopisch onderzoek. Soms is ook bloedonderzoek of urineonderzoek nodig.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over bultjes op de billen. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.