Brandnetelzaad: gezond en vol geneeskracht

Last Updated on 29 december 2023 by M.G. Sulman

Brandnetelzaden zijn gezond en zitten vol geneeskracht. Zo is brandnetelzaad goed voor je huid, haar en hersenen. Bovendien ondersteunen ze de nieren en versterken ze de bijnieren. Ook je lever heeft er baat bij. Ze zitten boordevol vitamine C en essentiële vetzuren. Je krijgt ook een goed gevoel van het zaad. Dit wordt veroorzaakt door de neurotransmitters acetylcholine en serotonine. Het wordt daarom vaak voorgeschreven als tonicum voor mensen die een boost in hun leven nodig hebben. Je kunt brandnetelzaad gebruiken om een olie van te persen, maar dat is behoorlijk arbeidsintensief. Je kunt er ook eenvoudigweg een thee van trekken. Ook kun je brandnetelzaden verwerken in een gezonde smoothie. Het toevoegen van een strooisel van zaden aan je favoriete voedsel of een salade is een uitstekende manier om de zaden aan je dieet toe te voegen.

Grote brandnetel waarvan je de zaden ook ziet / Bron: Wikimedia Commons

Brandnetelzaad

Zelf oogsten

Brandnetelzaad is een superfood en is nota bene helemaal gratis. Je kan het zelf verzamelen. Overal groeien brandnetels. De zaden worden van de vrouwelijke brandnetelplant  geoogst. Het kan worden geoogst van augustus tot oktober. Soms zelfs november. Ze worden het best groen geoogst,  wanneer de draden die ze vasthouden naar de stengel hangen. Dus niet meer oogsten als ze reeds bruin zijn.

Vers of droog

Je kunt de zaden vers of gedroogd consumeren.

Smaak

Brandnetelzaden smaken erg goed. Met hun licht nootachtige en zoutige aroma passen ze niet alleen in een groene smoothie. Ze kunnen in verschillende recepten worden gebruikt. Verder hebben ze een knapperige textuur.

Grote brandnetel
Grote brandnetel / Bron: Wikimedia Commons

Voedingswaarde van brandnetelzaad

Sinds Ovidius (Sulmo, 20 maart 43 v.Chr. – Tomis, 17 na Chr.) worden de onopvallende brandnetelzaden gewaardeerd als afrodisiacum. Een afrodisiacum is een middel dat je zin doet krijgen in seks. De dichter adviseerde hiervoor een combinatie van brandnetelzaad en peper in een verhouding van 1:1.

De kleine zaden zitten boordevol plantaardige hormonen, mineralen, vitamines en eiwitten en zijn echte vitaliteitsboosters die worden gebruikt om vermoeidheid, uitputting en slechte prestaties tegen te gaan. Vanwege hun hoge eiwitgehalte worden ze aanbevolen voor sporters en vooral voor veganisten. Bovendien zouden brandnetelzaden zorgen voor sterk en glanzend haar en op natuurlijke wijze het gezichtsvermogen ondersteunen.

De zaden zijn in feite het meest voedzame deel van de brandnetelplant. Ze bevatten vitamine A, vitamine C, ijzer, silicium, calcium en magnesium. Brandnetelzaden bevatten verder onder meer:

  • ongeveer 30% eiwit
  • 25% – 33% olie
  • 74% tot 83% linolzuur
  • ca. 0,9% linoleenzuur
  • tocoferol (vitamine E)
  • carotenoïden zoals ß-caroteen en luteïne: beide erkende actieve ingrediënten voor het behoud van het gezichtsvermogen en het voorkomen van maculadegeneratie

Gezond en vol geneeskracht

Wat zijn de effecten van brandnetelzaad op vrouwen?

Bij vrouwen die kinderen willen krijgen, werkt brandnetelzaad in hun voordeel. De kans om zwanger te worden kan aanzienlijk worden vergroot door de zaadjes. Brandnetelzaden verhogen het oestrogeengehalte. Dit is mogelijk dankzij de fytohormonen die het bevat, die qua structuur sterk lijken op de lichaamseigen hormonen. De eisprong zou na inname regelmatiger moeten plaatsvinden en de cyclus zou evenwichtiger moeten zijn.

Alleen voldoende oestrogeen in het vrouwelijk lichaam kan ervoor zorgen dat de eisprong wordt geactiveerd. Het gebruik van brandnetelzaad is daarom aan te bevelen als er problemen zijn met de menstruatiecyclus of het op gang brengen van de eisprong en te weinig oestrogeen de reden is voor het uitblijven van zwangerschap.

Bij vrouwen moet de inname van brandnetelzaad gepaard gaan met regelmatige lichaamsbeweging, het eten van veel vers fruit en, indien mogelijk, geen alcohol. Dit ondersteunt de gezondheid van het lichaam en de voorbereiding op de zwangerschap.

Wat zijn de effecten van brandnetelzaad op mannen?

Sperma

Brandnetelzaad heeft ook een positief effect op mannen die kinderen willen. Het zaad verbetert de kwaliteit van het sperma van de man en heeft tevens een stimulerende effect op het lymfestelsel. Voldoende toevoer van vitamine D door het nemen van brandnetelzaden kan een positief effect hebben op de spermasnelheid. Ook de hoeveelheid sperma neemt toe dankzij het zaad.

Prostaat

Naast de eerder genoemde werking op de zaadcellen heeft brandnetel ook een positief effect op prostaatproblemen bij mannen en dan met name een vergrote prostaat. Het extract van brandnetelwortel wordt in Europa veel gebruikt voor de behandeling van een prostaatvergroting.

Andere gezondheidsvoordelen

Brandnetelzaad wordt beschouwd als een adaptogeen kruid dat de bijnieren en het endocriene systeem ondersteunt. Dit is de reden waarom het in de kruidengeneeskunde wordt gebruikt als een tonicum voor vermoeidheid en bijnieruitputting; voor mensen met een burn-out, uitgeput en weinig energie, levenslust en een verminderd libido. Deze werking van het eten van rauwe, gedroogde brandnetelzaden wordt veroorzaakt door de neurotransmitters acetylcholine en serotonine, op de voet gevolgd door choline en histamine.

Zowel de wortels als de zaden van brandnetel bevatten een lectine genaamd ‘urtica dioica agglutinine’ (UDA). Deze bevat een uniek patroon van T-cel- en cytokine-activering, bekend als superantigeenactiviteit. Dit betekent dat het de natuurlijke afweer en het immuunsysteem van het lichaam een ​​boost geeft zonder pro-inflammatoire cytokines te verhogen.

Tegenwoordig wordt brandnetelzaad vooral aangewend om de energie te verhogen, als een ontstekingsremmer en als een zeer effectief middel ter versterking van je nieren. Het vertraagt ​​nierfalen, wat blijkt uit een verhoogde glomerulaire nierfunctie en verlaagde serumcreatinespiegels.

Onderzoek suggereert dat het ook de lever beschermt en de leverfunctie herstelt na oxidatieve schade. Vooral de stof choline, een bestanddeel van lecithine, is van vitaal belang voor de leverfunctie. Choline wordt soms gebruikt om levercirrose en hepatitis te behandelen. Onderzoek heeft aangetoond dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft en colitis (ontsteking van de dikke darm ofwel dikkkedarmontsteking) kan verzachten.

Botanische tekening van de brandnetel / Bron: Wikimedia Commons

Gebruik van brandnetelzaden

Vers brandnetelzaad kun je goed verwerken in een smoothie. Dit heeft als voordeel dat je er rauw van kunt genieten en alle voedingsstoffen behouden blijven. Natuurlijk zijn ze ook rauw heerlijk in een pesto van wilde kruiden. Je kunt ze ook gemakkelijk drogen en ze mengen tot een poeder. In een 1:1 mengsel met je favoriete zout heb je natuurlijk ook in een mum van tijd een ingenieus kruidenzout gemaakt. Brandnetelzaden zijn geschikt voor het verfijnen van salades, soepen, dipsauzen of sauzen.

Niet teveel van eten

Een waarschuwing is op zijn plaats. Pas op bij het eten van brandnetelzaad en eet niet meer dan 30 gram per dag. Het kan te veel zijn van het goede en, net als een amfetamine, ervoor zorgen dat je niet kunt slapen.

Oogsten en drogen van brandnetelzaden

Oogsten

Er zijn mannelijke en vrouwelijke brandnetels. De vruchten van de vrouwelijke brandnetels worden bij voorkeur geoogst omdat ze rijker aan voedingsstoffen zouden zijn. Je herkent ze aan het feit dat ze als pluimen aan de brandnetels hangen.

Als je gevoelig bent, kun je het beste handschoenen aantrekken voor de oogst. Knip vervolgens eenvoudig de zaadstrengen van de bovenste brandnetelscheuten af ​​​​met een schaar en doe ze in een mand of grotere zak.

Drogen

Als je de brandnetelzaden niet vers wilt gebruiken, kun je ze aan de lucht drogen en ongeveer een jaar bewaren. Spreid de zaadjes uit op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze drogen in de zon. Als de zon niet schijnt, laat hem dan gewoon een nacht op een droge plaats staan. Het droogproces is voltooid wanneer de zaden zich losmaken van de zaadstrengen. Sorteer daarna de zaadstrengen. Hiervoor heb je geen handschoenen meer nodig, deze branden namelijk niet meer. Verpulver de zaden vervolgens met een krachtige blender. Als je geen blender hebt, kun je de zaden ook door een zeef persen. Doe nu het brandnetelzaadpoeder in luchtdichte potten, bij voorkeur beschermd tegen licht, en bewaar op een droge plaats.

Kopen van brandnetelzaad

Brandnetelzaden kun je zelf oogsten, maar je kunt ze ook gedroogd kopen. Je kunt de zaden van de plant online bestellen. Veel winkels bieden producten van goede kwaliteit aan. Het is altijd de moeite waard om naar de productrecensies te kijken. Het poeder van de plant is ook her en der verkrijgbaar.

Alleen geconserveerde en industrieel gedroogde zaden zijn online beschikbaar. Dit garandeert een lange houdbaarheid en maakt het uiterst eenvoudig om in recepten te verwerken. Net als de vrij verkrijgbare brandnetelzaden kunnen deze ongeveer een jaar worden bewaard. Je moet ze dan wel op een droge en vrij donkere plaats bewaren.at.

Nut van het brandnetelzaad

Over het nut van het brandnetelzaad voor dier (paarden en kippen) en mens (ter bestrijding van diarree). Uit de Landbouw-courant d.d. 22 oktober 1891:

Nut van het brandnetelzaad / Bron: Nut van het brandnetelzaad.. “Landbouw-courant”. Arnhem, 22-10-1891. Geraadpleegd op Delpher op 12-08-2022, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMUBWA01:000513043:mpeg21:p00003

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over brandnetelzaad. Of tips geven met betrekking tot het gebruik ervan of het oogsten of drogen van de zaden. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.