Mallory-Weiss syndroom: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 27 november 2023 by M.G. Sulman

Duik met ons in de wereld van het Mallory-Weiss syndroom! Deze tijdelijke aandoening laat scheurtjes achter in het slijmvlies van het bovenste deel van ons maagdarmkanaal. Vooral in de gastro-oesofageale overgang (waar de slokdarm de maag ontmoet) en in de bekleding van het bovenste maaggedeelte kunnen deze scheurtjes de kop opsteken.  De gevolgen? Bloedingen die zich manifesteren door bloed bij het braken of donkere ontlasting.  Benieuwd naar de ins en outs van deze aandoening? Blijf lezen voor meer inzichten en wetenswaardigheden!

Te zien is een scheur in de slokdarm (Mallory-Weiss-syndroom) / Bron: Wikimedia Commons

Wat is het Mallory-Weiss syndroom?

Je slokdarm is de buis die voedsel van je keel naar je maag transporteert. Het speelt een cruciale rol bij de spijsvertering. Soms kunnen er door hevig hoesten of braken scheurtjes ontstaan in het weefsel van het onderste deel van slokdarm. Deze scheurtjes kunnen bloeden. De aandoening staat bekend als Mallory-Weiss syndroom. 

Oorzaak

Het synsroom kan iedereen treffen die te maken krijgt met een drukverhoging in het maag-darmkanaal. Alcoholmisbruik is een belangrijke trigger1Kortas DY, Haas LS, Simpson WG, Nickl NJ, Gates LK. Mallory-Weiss tear: predisposing factors and predictors of a complicated course. Am J Gastroenterol. 2001 Oct;96(10):2863-5., maar het wordt veroorzaakt door ernstig hoesten, kokhalzen of braken. Bijvoorbeeld als gevolg van:

 • 🍽️ Overgeven door eetstoornissen.
 • 🔄 Regelmatige oprispingen (refluxziekten).
 • 🤰 Ernstige ochtendmisselijkheid tijdens zwangerschap.

Soms is het syndroom het resultaat van intense inspanning, buitensporig hoesten, of zelfs excessief slikken. Een hiatus hernia of middenrifbreuk, waar een stukje maag omhoog wordt geduwd door een defect in het middenrif, kan ook een boosdoener zijn. Maar, zoals bij elk goed mysterie, blijft de oorzaak van een aantal gevallen onopgelost. 

Dus, ongeacht wie je bent of hoe je leeft, het Mallory-Weiss syndroom kan onverwacht toeslaan.

De rode vlaggen van Mallory-Weiss: Herken de symptomen! 

Het kan een uitdaging zijn om te ontdekken of er sprake is van het Mallory-Weiss syndroom.  Hier zijn enkele waarschuwingssignalen die je niet mag negeren:

 • Felrood braaksel of koffiedikachtige substantie: Als je merkt dat je braaksel de kleur heeft van helder rood bloed of lijkt op koffiedik, kunnen dit aanwijzingen zijn.
 • Zwarte poep of teerachtige ontlasting: Let op veranderingen in de kleur en textuur van je ontlasting. Zwart of teerachtig kan duiden op bloedingen.
 • Bloed in de ontlasting: Als er bloed aanwezig is in je ontlasting, is dat een belangrijk symptoom dat niet over het hoofd mag worden gezien.
 • Zwakte, duizeligheid, flauwte: Bloedverlies kan leiden tot deze algemene symptomen van zwakte en duizeligheid.
 • Kortademigheid: Een Mallory-Weiss-scheur kan kortademigheid veroorzaken, wat een serieus teken kan zijn.
 • Diarree: Een onverwachte verandering in je darmgewoonten, zoals diarree, kan wijzen op problemen in het maag-darmkanaal.
 • Bleekheid: Een verlies van bloed kan leiden tot bleekheid van de huid.
 • Buikpijn of borstpijn: Pijn in de buik of borst kan een symptoom zijn dat niet over het hoofd mag worden gezien.

Complicaties

Complicaties bij het Mallory-Weiss syndroom zijn gerelateerd aan de ernst van bloedverlies. Dit kan leiden tot complicaties zoals hypovolemische shock, metabole stoornissen en zelfs een hartaanval. In extreme gevallen, als de bloeding niet onder controle is, kan het fataal zijn. Gelukkig zijn slokdarmperforatie en terugkerende gevallen van het Mallory-Weiss syndroom zeldzaam als complicaties.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en endoscopie

Het begint met een vraaggesprek met de arts, waarbij je medische geschiedenis en symptomen zorgvuldig worden besproken. Dit helpt om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

De definitieve bevestiging komt echter door middel van een medische procedure: de slokdarm-gastroduodenoscopie. Dit is een endoscopisch onderzoek waarbij een flexibele buis met een camera aan het uiteinde wordt ingebracht om directe visuele inspectie van de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm mogelijk te maken.

Deze endoscopische benadering is van cruciaal belang om de kleinste scheurtjes in het slijmvlies waar te nemen die kenmerkend zijn voor het Mallory-Weiss syndroom. Het biedt niet alleen een definitieve diagnose, maar stelt artsen ook in staat om de ernst van de aandoening te beoordelen en indien nodig therapeutische interventies toe te passen.

Een tijdige en nauwkeurige diagnose is essentieel, aangezien het Mallory-Weiss syndroom, hoewel vaak zelflimiterend, ernstige complicaties met zich mee kan brengen, zoals overmatig bloedverlies.

Differentiële diagnose

Wanneer bloedingen in het bovenste deel van het maag-darmkanaal op het toneel verschijnen, is het van belang om het Mallory-Weiss-syndroom te onderscheiden van andere mogelijke boosdoeners met soortgelijke klachten. Hier zijn enkele van de prominente medespelers in deze differentiële diagnose:

 • Boerhaave-syndroom: Hoewel dit syndroom dezelfde predisponerende factoren deelt als Mallory-Weiss, gaat het hier om de perforatie van de slokdarm. Een ernstige aandoening die specifieke aandacht vereist.
 • Maagzweer: Een veelvoorkomende oorzaak van bloedingen in het bovenste deel van het maag-darmkanaal. Endoscopie is de definitieve diagnose, en het vertoont vaak een kenmerkend ziektebeeld.
 • Slokdarm- of maagneoplasma: De aanwezigheid van tumoren in de slokdarm of maag kan ook bloedingen veroorzaken en moet worden uitgesloten.
 • Slokdarmvarices: Deze verwijde, kronkelige vaten in de slokdarm, vaak een complicatie van portale hypertensie, kunnen samen voorkomen met het Mallory-Weiss-syndroom.
 • Arterioveneuze misvormingen: Abnormale verbindingen tussen slagaders en aders kunnen bloedingen veroorzaken en moeten in overweging worden genomen.

Behandeling van het Mallory-Weiss syndroom

De behandeling van het Mallory-Weiss syndroom is primair gericht op het stoppen van het bloeden, een cruciale stap om mogelijke complicaties te voorkomen. Tijdens de gastroscopie, waarbij een endoscoop wordt gebruikt voor directe visualisatie, kunnen verschillende technieken worden ingezet:

 • Dichtschroeien van bloedvaten met warmtebron: Een delicate benadering waarbij bloedvaten worden ‘dichtgeschroeid’ met behulp van warmte om het bloeden te stoppen.
 • Adrenaline voor vernauwing van bloedvaten: Adrenaline kan worden gebruikt om bloedvaten te vernauwen, wat bijdraagt aan het stoppen van het bloeden.
 • Speciale metalen clips (Haemoclipping): Soms kunnen scheurtjes worden gerepareerd met behulp van speciale metalen clips die tijdens de endoscopie worden geplaatst.2Binmoeller KF, Soehendra N. New haemostatic techniques: histoacryl injection, banding/endoloop ligation and haemoclipping. Baillieres Best Pract Res Clin Gastroenterol. 1999 Apr;13(1):85-96. doi: 10.1053/bega.1999.0010. PMID: 11030636.

In gevallen waarin initieel ingezette behandelingen niet voldoende effect hebben, kan een combinatie van deze interventies worden toegepast. Gelukkig stopt het bloeden in de overgrote meerderheid van de gevallen vanzelf, en genezen de scheurtjes veelal zonder verdere interventie.

In zeldzame gevallen, wanneer het bloeden aanhoudt of er ernstige complicaties dreigen, kan een chirurgische interventie nodig zijn. Artsen kunnen ook maagzuurremmers voorschrijven om het genezingsproces te bevorderen door de productie van maagzuur te verminderen.

De sleutel tot een succesvolle behandeling ligt in een grondige evaluatie van de specifieke situatie van de patiënt en een benadering op maat om het herstel te bevorderen.

Prognose

Voor de meeste mensen is de prognose gunstig. Meestal stopt het bloeden spontaan en geneest de scheur gewoonlijk binnen 72 uur. De mate van bloedverlies varieert, maar bloedtransfusies komen niet vaak voor.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over Mallory-Weiss syndroom, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.