Lijnen van Beau: oorzaak en behandeling

Last Updated on 3 mei 2023 by M.G. Sulman

Lijnen van Beau zijn horizontale diepe groeve of deuken in de nagelplaat en kunnen zich voordoen aan de vingernagels en aan de teennagels. Deze lijnen lopen evenwijdig aan de vorm van het witte, maanvormige vlekje van het nagelbed (lunula). Lijnen van Beau zijn het gevolg van een plotselinge onderbreking van de keratinesynthese van de nagel, oftewel een tijdelijke groeistoornis in de nagelmatrix. De groeven groeien distaal met de nagelplaat. Naarmate de nagel groeit, kunnen de lijnen van de Beau verdwijnen. Behandeling ervan richt zich op de onderliggende oorzaak. 

Lijnen van Beau
Lijnen van Beau / Bron: Wikimedia Commons

Wat zijn lijnen van Beau?

Een veel voorkomende nagelvervorming die vaak wijst op gezondheidsproblemen, zijn de lijnen van Beau. Deze nagelmisvorming treedt op wanneer de nagelgroei wordt onderbroken bij de nagelmatrix. Dat is de plaats waar je nagel uit je vinger komt.

Meestal is de oorzaak van Beau’s lines een verwonding of ernstige ziekte, maar in sommige gevallen kunnen omgevingsfactoren de boosdoener zijn. Om de lijnen van Beau te behandelen, is het van belang dat de onderliggende medische aandoening behandeld wordt.

Synoniemen

Lijnen van Beau staan ook wel bekend als:

 • Beau’s lines
 • striae transversae unguium van Beau
 • onychia opathica striae transversae

Waar komt de naam vandaan?

Deze nagelafwijking werd in de medische literatuur voor het eerst beschreven in het jaar 1846 door de Franse arts Joseph Honoré Simon Beau. Vandaar de benaming lijnen van Beau.

Joseph Honoré Simon Beau
Joseph Honoré Simon Beau / Houtgravure door J. Robert naar M. Chenu / Bron: Wikimedia Commons

Symptomen lijnen van Beau

De lijnen van Beau komen voor langs de vingernagels en de teennagels. De groeven strekken zich vaak uit over de gehele breedte van de nagel. De betrokkenheid van meerdere nagels kan wijzen op een systemische oorzaak, waaronder een bijwerking van medicatie. Het fenomeen kan echter ook beperkt zijn tot alleen de duimnagels en grote teennagels.

Het is mogelijk om de afstand te meten van het gebied waar de nagelriem wordt gezien en waar de nagel vandaan komt (de proximale nagelplooi) tot de voorrand van de groef om te bepalen hoeveel tijd er is verstreken sinds de lijn werd gevormd. Omdat vingernagels met een snelheid van ongeveer 0,1 mm per dag groeien en teennagels 0,03 mm per dag, kan de duur van de oorzaak worden afgeleid uit de breedte van de groef zelf.

Terugkerende ziekte veroorzaakt herhaalde dwarsgroeven, gescheiden door een normale nagel.

Oorzaken Beau’s lines

Deze overdwarse lijnen op de teen- en vingernagels kunnen worden veroorzaakt door een trauma of een lokale ziekte waarbij de nagelplooi is betrokken. de nagelplooi is de huidplooi die de randen en de wortel van de nagel omgeeft. De groeven kunnen variëren als gevolg van de duur of omvang van de schade. Wanneer Beau’s lijnen aanwezig zijn in alle nagels op een vergelijkbare locatie op de nagelplaat, hebben ze waarschijnlijk een systemische oorzaak. Ze kunnen ook het gevolg zijn van metabole, inflammatoire of traumatische invloeden.

Mogelijke oorzaken zijn:

 • systemische ziekten met koorts
 • hartinfarct
 • nagelverwonding / trauma
 • eczeem van de huid rond de nagel
 • ondervoeding
 • chemotherapie ter behandeling van kanker
 • blootstelling aan koude temperaturen in aanwezigheid van de ziekte van Raynaud
 • pemphigus
 • leverziekten
 • metabole stoornissen, waaronder slecht gereguleerde diabetes en hypothyreoïdie, waarbij je schildklier te weinig schildklierhormonen aanmaakt
 • ernstige infecties, zoals bof, mazelen, longontsteking, etc.
 • hypotensie of shock
 • een verlaagd gehalte aan calcium in het bloed (hypocalciëmie)
 • emotionele stress en angst

In zeldzame gevallen zijn de lijnen van Beau erfelijk of idiopathisch.

Risicogroepen

Mensen van alle leeftijden en etnische achtergronden kunnen lijnen van Beau krijgen. Meestal worden ze gezien bij chemotherapiepatiënten als reactie op het medicijn.

Lijnen van beau op de nagel van de linker middelvinger / Bron: Wikimedia Commons
Lijnen van beau op de nagel van de linker middelvinger / Bron: Wikimedia Commons

Onderzoek en diagnose

Het aflezen van de lijnen

Het is mogelijk om te bepalen welk ziekteproces deze lijnen heeft veroorzaakt door te meten hoe ver ze van het nagelbed verwijderd zijn, omdat nagels elke 6-10 dagen met een snelheid van ongeveer 1 mm groeien. Ze zijn de meest voorkomende nagelverandering bij systemische ziekten, evenals de minst specifieke.

Vraaggesprek en vervolgonderzoek

De arts stelt de diagnose op basis van de aanwezige symptomen en een uitgebreid vraaggesprek over je klachten en gezondheid.  Bovendien zal de arts je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Bij vermoeden van een onderliggend probleem, kan de arts vervolgonderzoek doen. Bijvoorbeeld bloedonderzoek en/of beeldvormend onderzoek.

Behandeling lijnen van Beau

Behandeling van lijnen van beau richt zich op de onderliggende oorzaak. De lijnen zelf groeien uit en verdwijnen uiteindelijk.

Nagels groeien heel langzaam. Je hele vingernagel zal binnen 6 maanden uitgroeien en zichzelf vervangen. Dit betekent dat als je de onderliggende oorzaak van de lijnen van Beau behandelt, deze vanzelf zullen verdwijnen.

Prognose

Nagels groeien gemiddeld zo’n 0,1 millimeter per dag. Gemiddeld duurt het dus bij een vingernagel tussen de 4 en 6 maanden om volledig uit te groeien. Bij een teennagel duurt dit wel 12 tot 18 maanden. Dit betekent dat als je de onderliggende oorzaak van de lijnen van Beau adequaat behandelt, deze vanzelf zullen verdwijnen.

Door gezond en gevarieerd te eten en in sommige gevallen aan te vullen met supplementen, kunnen je nagels weer sterk en gezond worden.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over lijnen van Beau, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.