Last Updated on 12 augustus 2021 by M.G. Sulman

Lijnen van Mees, ook wel Mees’ lines genoemd, zijn doffe witte horizontale (transversale) lijnen in de vinger- of teennagels. Ze hebben dezelfde kleur en curve als de lunula. Dat is het halve maantje in de vingernagel, in het begin van de nagel, tegen het nagelbed aan. Lijnen van Mees zijn het gevolg van intoxicatie met arseen of thallium of het gevolg van intensieve behandeling met cytostatica (ook wel chemotherapie). Het fenomeen is genoemd naar de Nederlandse arts R.A. Mees.1R.A. Mees. Een verschijnsel bij polyneuritis arsenicosa. Nederl Tijdschr Geneesk 1919;1(5) 391-396

Lijnen van Mees bij een patiënt die chemotherapie ondergaat
Lijnen van Mees bij een patiënt die chemotherapie ondergaat / Bron: Wikimedia Commons

Inhoud

Wat zijn lijnen van Mees?

Mees’ lines duiden op een verandering die optreedt in de kleur van de nagel zonder voelbare ribbels, meestal beschreven als witte horizontale (transversale) lijnen in de nagel met dezelfde kleur en curve als de lunula.2Huidziekten. Mees’ lines. https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/mtxt/Mees-lines.htm (ingezien op 12-8-2021) Vaak zijn er meerdere nagels getroffen, alhoewel ze ook op één enkele nagel kunnen voo0rkomen. Mees’ lines migreren na verloop van tijd naar het distale uiteinde van de nagelplaat omdat de afwijking in de nagelplaat zit en niet in het nagelbed. De nagelafwijking groeit dus met de nagel mee.

Synoniemen

Lijnen van Mees worden ook wel Mees’ lines, leukonychia striata of transversale leukonychia genoemd. Ook kom je wel de term ‘strepen van Mees’ tegen. 

Oorzaken van Mees’ lines

Lijnen van Mees worden van oudsher geassocieerd met arseenvergiftiging. Als arseenvergiftiging wordt vermoed, moeten haar- of weefselmonsters worden genomen voor verificatie; de timing van de vergiftiging kan worden geschat op basis van de groeisnelheid van de nagelplaat. Je kan ook intoxicaties hebben doorgemaakt met bijvoorbeeld selenium of koolmonoxide. Deze nagelafwijking kan echter ook in verband worden gebracht met meerdere andere aandoeningen zoals thalliumvergiftiging of andere vergiftigingen met zware metalen, Hodgkin-lymfoom of de ziekte van Hodgkin, congestief hartfalen, nierfalen, carcinoïde tumoren (een aparte groep van zogenaamde neuro-endocriene tumoren), chemotherapie (behandeling met cyclofosfamide, vincristine en doxorubicine), lepra, malaria, koolmonoxidevergiftiging en andere systemische aandoeningen. 

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

De arts zal informeren naar je klachten en je nagels inspecteren. De arts zal je voorgeschiedenis in ogenschouw nemen en bekijken of er bijvoorbeeld sprake is (geweest) van chemotherapie, hartfalen, nierfalen, etc. Daarna volgt lichamelijk onderzoek en eventueel vervolgonderzoek als de oorzaak niet duidelijk is. Vervolgonderzoek kan bestaan uit onder meer bloedonderzoek, urineonderzoek, beeldvormend onderzoek, etc. 

Differentiaaldiagnose

De strepen van Mees kunnen worden verward met lijnen van Muehrcke en lijnen van Beau.

Lijnen van Muehrcke

Lijnen van Muehrcke vervagen als je er druk op uitoefent. Het bloed wordt dan uit de bloedvaten onder de nagel geperst. Bovendien migreren ze met de groei van de nagel.

Lijnen van Muehrcke komen voor bij patiënten met leverziekte, nefrotisch syndroom, ondervoeding en ernstige hypoalbuminemie (namelijk eeb albuminegehalte van minder dan 2 g per dl of minder dan 20 g/l) en verdwijnen wanneer het eiwitgehalte normaliseert.

Lijnen van Beau

Lijnen van Beau zijn diepe groeven die transversaal van de ene kant naar de andere kant van de nagel lopen. Deze lijnen zijn het gevolg van een tijdelijke groeistoornis in de nagelmatrix, ook wel nagelwortel genoemd. Bij de lijnen van Mees zijn er geen groeven of deuken waarneembaar. 

Lijnen van Muehrcke
Lijnen van Muehrcke / Bron Wikimedia Commons
Lijnen van Beau
Lijnen van beau / Bron: Wikimedia Commons

Behandeling van de lijnen van Mees

De lijnen van Mees zullen uiteindelijk vanzelf uitgroeien, dus het is niet nodig om de lijnen zelf te behandelen. De behandeling van deze nagelafwijking bestaat uit het diagnosticeren en behandelen van de onderliggende oorzaak.

Prognose

De prognose hangt af van de onderliggende oorzaak en de behandeling of het verloop er van. 

Gerelateerde artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.