Bloed in de balzak: bloedzak of hematocèle

Last Updated on 7 februari 2023 by M.G. Sulman

De balzak of het scrotum is het huidzakje aan de basis van de penis dat de teelballen of testikels bevat. Er kan bloed in de balzak aanwezig zijn, vaak als gevolg van trauma, verwonding of letsel. Bijvoorbeeld doordat je een trap hebt gehad in je kruis. Een bloeduitstorting in een al bestaande holte, zoals de balzak, wordt bloedzak of hematocèle genoemd. 

Scrotale echografie van een hematocele, een paar weken na verschijning / Bron: Wikimedia Commons

Bloed in de balzak

Bloedzak of hematocèle

Bloed in de balzak staat bekend als bloedzak of hematocèle. Het gaat om een ophoping van bloed in de tunica vaginalis. De tunica vaginalis is een van de lagen die de teelballen en bijballen binnen het scrotum of balzak beschermt.

Na operatie of letsel

Een hematocèle ontwikkelt zich vaak relatief snel na een operatie of een traumatisch letsel waarbij het scrotum is betrokken. In veel gevallen ontwikkelt deze bloedverzameling in het scrotum zich tot een verharde massa die behoorlijk ongemakkelijk kan aanvoelen, vooral als deze in omvang begint te groeien.

Synoniemen

Een hematocèle wordt ook wel geschreven als ‘hematokèle’. Het staat ook bekend als ‘bloedzak’.

Complicaties

Af en toe scheurt een hematocèle. Dit kan ernstige pijn en ongemak veroorzaken in de hele buikstreek. Bloed in de balzak gaat vaak vanzelf weg. Zelfs als een hematocèle scheurt, kan het lichaam het bloed zelf opruimen zonder operatie. Soms is chirurgische verwijdering noodzakelijk en dit wordt uitgevoerd door laparoscopie.

Symptomen van bloed in het scrotum

Verschijnselen

De symptomen van bloed in de balzak variëren en hangt met name af van de locatie en de onderliggende oorzaak. Het is belangrijk om direct medische hulp in te schakelen als je plotselinge pijn in de balzak (teelbalpijn) krijgt om (permanente) schade aan de teelbal te voorkomen.

De tekenen en symptomen die hieronder worden vermeld, hebben betrekking op hematocèles en de onderliggende oorzaken:

 • ongebruikelijke zwelling van de balzak
 • een harde plek in de balzak
 • plotselinge pijn
 • doffe pijn of zwaar gevoel in het scrotum
 • pijn die uitstraalt in de lies (liespijn), buik (buikpijn) of onderrug (pijn in de onderrug)
 • gevoelige, gezwollen of verharde teelbal
 • gevoelige, gezwollen of verharde bijbal
 • roodheid van de huid van het scrotum (rode balzak)
 • misselijkheid of braken

Infectie

Als de oorzaak van de zwelling een infectie is, kunnen de volgende tekenen en symptomen aanwezig zijn:

 • pus of bloed in de urine
 • koorts
 • warme balzak
 • de balzak is rood

Pijnlijke streng bij een bijbalontsteking

Bij een bijbalontsteking voel je een pijnlijke streng boven op de teelbal, die zelf ook gevoelig kan zijn.

Oorzaken van een hematocèle

Hematocèles zijn vaak het gevolg van trauma, chirurgie, neoplasmata of teelbaltorsie. Een tumor wordt ook wel een gezwel, of neoplasma genoemd. Neoplasmata is het meervoud van neoplasma. Het betekent ‘nieuwvorming’.

Een hematocèle is een van de meest voorkomende gevolgen van teelbaltrauma. Een traumatische hematocèle is meestal het gevolg van een testiculaire ruptuur (80% van de gevallen) of een scheur in de pampiniform plexus. Dit is een los netwerk van kleine aders binnen de mannelijke zaadstreng.

Een gedraaide teelbal is ook een veelvoorkomende oorzaak van bloed in de balzak.

Andere mogelijke oorzaken zijn:

Onderzoek en diagnose

Echografie is meestal de enige gebruikte beeldvormingstechniek bij een scrotumzwelling of pijn na een trauma aan het scrotum. Een scrotum-echografie is een veilige en pijnloze test die gebruikmaakt van geluidsgolven om beelden te maken van het scrotum of balzak. Hierbij is de arts in staat om onderscheid te maken tussen de belangrijkste oorzaken van acute scrotumpijn en zwelling, waaronder een bijbalontsteking en een gedraaide teelbal. En het is de beeldvormingsmethode bij uitstek bij acuut scrotumtrauma.

Behandeling van bloed in de balzak

Als de hematocèle relatief klein is en niet veel pijn veroorzaakt, kan conservatieve behandeling – zoals (bed)rust en hoog leggen van het scrotum – voldoende zijn. In meer ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Er kan een operatie worden uitgevoerd om het opgehoopte bloed uit de balzak af te voeren. Als een tumor de oorzaak van de bloeding blijkt te zijn, wordt de hele teelbal meestal verwijderd om te voorkomen dat kanker zich naar andere delen van het lichaam verspreidt Als een operatie nodig is om een bloedzak te behandelen, kan het enkele weken duren voordat je volledig bent hersteld. Dit komt door het feit dat het scrotum na de operatie de neiging heeft op te zwellen. Deze zwelling kan ongemak of pijn veroorzaken die niet gemakkelijk weggaat. Pijnmedicatie kan dan helpen.

Prognose

De prognose hangt sterk af van de onderliggende oorzaak. Niet alle hematocèles zullen leiden tot complicaties op de lange termijn. Ze kunnen echter de gezondheid of functie van de teelbal beïnvloeden, wat kan leiden tot:

 • vertraagde of slechte ontwikkeling op jonge leeftijd van de betreffende bal
 • onvruchtbaarheid

Preventie

Om hematocèles te voorkomen, is het belangrijk om zelf iedere maand je teelballen te onderzoeken (teelbalonderzoek) om afwijkingen sneller op te sporen. Dit kan helpen om te begrijpen wat normaal is in het lichaam en om afwijkingen in het lichaam op te sporen.

Man die onder douche staat en zijn teelballen onderzoekt op afwijkingen / Bron: Freepik

Video over bloedzak

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de aanwezigheid van bloed in je balzak, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.