Teelbal controle: onderzoek zelf je teelballen

Last Updated on 4 juni 2023 by M.G. Sulman

Teelbalkanker is een relatief zeldzame ziekte, maar het is de meest voorkomende vorm van kanker bij jonge mannen tussen de 15 en 30 jaar. Zelfonderzoek van de teelballen of testikels is een eenvoudige manier voor jongens en mannen om hun eigen testikels te controleren op onregelmatigheden als vreemde knobbels of bulten – wat het eerste teken van teelbalkanker kan zijn. Je kunt het vergelijken met vrouwen die zelfonderzoek aan hun borsten verrichten om borstkanker vroegtijdig op te sporen. Aldus kunnen mannen de teelballen onderzoeken om teelbalkanker vroeg op te sporen.

Man die onder de douche staat en zijn teelballen controleert / Bron: Freepik

Onderzoek zelf je teelballen

Het is belangrijk om te proberen iedere maand je ballen te controleren, zodat je vertrouwd raakt met de normale grootte en vorm van je testikels, waardoor het makkelijker wordt om te voelen of er iets anders aanvoelt dan normaal. Bij koude krimpt de balzak enigszins. Je kunt daarom het beste je teelballen onderzoeken tijdens of vlak na een warme douche of bad. Het scrotum (de huid die de testikels bedekt) is dan het meest ontspannen, waardoor het wat gemakkelijker wordt om ze te onderzoeken.

Pak de teelbal vast tussen duim en wijsvinger en laat voorzichtig de bal tussen de vingers rollen. Een teelbaltumor voelt als een harde onregelmatigheid; het heeft soms wel wat weg van een kiezelsteen op de teelbal. Aan de achterzijde van iedere teelbal zit de bijbal. Daar is het normaal op wat onregelmatigheden te voelen.

Als je een zwelling, knobbels of veranderingen in de grootte of kleur van een testikel waarneemt, of als je pijn ervaart in de teelbal of in het gebied van de lies, maak dan meteen een afspraak met je huisarts.

De meeste knobbeltjes in de teelballen zijn niet kwaadaardig. Een knobbeltje kan ook het gevolg zijn van een andere oorzaak, zoals een hernia, een cyste, spataders rond de testikel of een infectie.

Video’s over teelbal controle

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het checken van je teelballen. Of tips geven met betrekking tot teelbalcontrole. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.