Koffie en de lever: gezond of ongezond?

Last Updated on 4 november 2023 by M.G. Sulman

Koffie is niet zomaar een drankje. Neen, het is de ultieme compagnon voor je lever! In dit artikel gaan we helemaal los over de te gekke voordelen van je dagelijkse bakkie leut. Laten we eens kijken hoe koffie je lever gezond houdt.

Kopje koffie / Bron: Pixabay

Superkrachten van koffie in vogelvlucht

  • 💪 Verbeterde leverenzymen: Koffie is als een superheld voor je ALT, AST en Gamma-GT leverenzymen, vooral als je risico loopt.
  • 🌀 Bestrijdt leverfibrose & levercirrose: Drink meer dan 2 kopjes per dag en zie hoe het je kansen op fibrose en cirrose verlaagt.
  • 🦸‍♀️ Held tegen hepatocellulair carcinoom (HCC): Koffie is de aartsvijand van leverkanker, waardoor het risico op hepatocellulair carcinoom wordt verminderd.
  • 🚀 Geeft een boost aan je levensduur: Koffie verlaagt sterftecijfers, vooral bij mensen met leveraandoeningen.

Koffie is gunstig voor de gezondheid in het algemeen en in het bijzonder voor mensen met een leverziekte.1Wadhawan M, Anand AC. Coffee and Liver Disease. J Clin Exp Hepatol. 2016 Mar;6(1):40-6. doi: 10.1016/j.jceh.2016.02.003. Epub 2016 Feb 27. PMID: 27194895; PMCID: PMC4862107. Consumptie van koffie ≥2 kopjes/dag beschermt tegen de progressie van bijna alle vormen van leverziekte, zo blijkt uit onderzoek.

De incidentie van gevorderde fibrose en cirrose is lager onder koffiedrinkers. Het risico op hepatocellulair carcinoom, een kwaadaardige tumor in de lever, is ook lager bij koffiedrinkers vergeleken met de niet-koffieconsumerende bevolking.

De beschermende effecten van koffie bij leverziekten zijn ongeacht de oorzaak van de leverziekte en zijn meer uitgesproken bij aan alcohol gerelateerde leverziekten.

Lever
Ligging van de lever in het lichaam / Bron: Nerthuz/Shuuetrstock.com

Koffie: een bondgenoot tegen leverziekte?

Een wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in het open access tijdschrift BMC Public Health, wijst op het gunstige verband tussen koffiedrinken en een verminderd risico op chronische leverziekte.2Kennedy OJ, Fallowfield JA, Poole R, Hayes PC, Parkes J, Roderick PJ. All coffee types decrease the risk of adverse clinical outcomes in chronic liver disease: a UK Biobank study. BMC Public Health. 2021 Jun 22;21(1):970. doi: 10.1186/s12889-021-10991-7. PMID: 34154561; PMCID: PMC8218514. Onderzoekers van de universiteiten van Southampton en Edinburgh hebben ontdekt dat zowel cafeïnehoudende als cafeïnevrije koffie bijdraagt aan dit positieve effect. De optimale koffieconsumptie is volgens de onderzoeker drie tot vier kopjes per dag.

De studie analyseerde gegevens van 495.585 deelnemers gedurende gemiddeld 10,7 jaar. Het liet zien dat koffiedrinkers 21% minder risico op chronische leverziekte liepen, 20% minder risico op leververvetting en zelfs een 49% lager risico op overlijden door leverziekte in vergelijking met niet-koffiedrinkers.

Gemalen koffie met ingrediënten zoals kahweol en cafestol biedt het grootste voordeel. Maar ook oploskoffie biedt gunstige effecten, zij het iets minder uitgesproken. Dr. Oliver Kennedy, hoofdauteur van het onderzoek, benadrukt het potentiële belang van koffie als preventieve behandeling, vooral in landen waarin mensen een beperkte toegang hebben tot gezondheidszorg.

Het onderzoek heeft enkele beperkingen, zoals een focus op blanke deelnemers met een hogere sociaal-economische achtergrond. Toekomstig onderzoek zal waarschijnlijk meer duidelijkheid verschaffen over de relatie tussen koffie en leverziekte.

Hoe dan ook, het is een extra reden om van je koffiemomentjes te genieten!

Koffie is gezond voor je lever, dus geniet er maar van! / Bron: Freepik

Koffie is gezond voor de lever

Een baanbrekend rapport van de British Liver Trust brengt geweldig nieuwst: Koffie  is een bondgenoot voor je lever! Dit rapport, getiteld ‘Coffee and the Liver – the Potential Health Benefits,’ is de allereerste die alle huidige onderzoeken en bewijsmateriaal over dit onderwerp samenbrengt. Hier zijn enkele opmerkelijke bevindingen:

1️⃣ Regelmatig en met mate koffie drinken kan leverkanker helpen voorkomen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft dit verminderde risico recentelijk bevestigd na het bestuderen van meer dan 1.000 onderzoeken bij mensen.

2️⃣ Koffie heeft ook het potentieel om het risico op andere leveraandoeningen te verminderen, waaronder leverfibrose (littekenweefsel in de lever) en -cirrose.

3️⃣ Interessant genoeg kan koffie bij sommige leverpatiënten de progressie van leverziekten vertragen.

4️⃣ Het goede nieuws blijft komen! Of je nu gefilterde, instant of espresso koffie verkiest, de gunstige effecten zijn overal aanwezig.

Dat gezegd hebbende, moet je wel bedenken dat hoewel koffie een geweldige bondgenoot is voor je lever, andere factoren niet over het hoofd gezien mogen worden. Het beperken van je alcoholinname, het eten van een gezond dieet, voldoende water drinken, regelmatig bewegen en op een gezond gewicht blijven, blijven de hoekstenen van een goede levergezondheid.

leefstijlaanpassingen bij vergrote lever
Wat te doen om voor een gezonde lever? / Bron: M.G. Sulman

Aanbevelingen voor de gezondheid van de lever

Hoeveel koffie moet je drinken om je lever ervan te laten profiteren?

Er wordt aangeraden om elke dag minstens drie kopjes te drinken om leverproblemen te helpen voorkomen. En als je hepatitis of leververvetting hebt, kan zelfs meer – maar liefst vier, vijf of zelfs zes kopjes per dag – gunstig zijn.

Niet iedereen kan echter zoveel koffie verdragen zonder dat je tegen de muren stuitert (of erger). Het kan bij sommige mensen hoofdpijn, moeite met inslapen, angst en onrustveroorzaken. Drink daarom niet meer dan je kunt verdragen.

Als je koffie drinkt, sla dan de room en de suiker over. Omdat mensen met leververvetting vaak last hebben van diabetes en obesitas, is het vooral belangrijk om geen extra vet en suiker aan je koffie toe te voegen. Zwarte koffie is het beste. Als je zwarte koffie niet kunt verdragen, ruil dan suiker in voor kunstmatige zoetstoffen. Voeg magere melk of plantaardige melk toe in plaats van room.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de relatie tussen je lever en koffie, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.