Last Updated on 28 september 2023 by M.G. Sulman

Macrogol zorgt ervoor dat water in de darmen wordt vastgehouden. Dit leidt tot zachtere ontlasting. Op deze manier wordt de stoelgang vergemakkelijkt. Je kunt beter poepen. Het wordt gebruikt bij obstipatie en om de darmen leeg te maken voor een darmonderzoek of operatie (darmspoeling). Soms wordt het ook gebruikt bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) met verstopping.

Macrogol

Wat is macrogol en wat is de werking?

Macrogol zorgt ervoor dat water in je darmen wordt vastgehouden. Dit zorgt ervoor dat je poep zachter wordt en je het gemakkelijker kan uitscheiden. Dit is nuttig voor het verlichten van obstipatie. Dit wordt ook wel verstopping van de darmen genoemd. Je hebt dan moeite met poepen. Je poept dan minder dan drie keer per week.

Macrogol is verkrijgbaar in de vorm van poeder dat opgelost kan worden. Vaak wordt macrogol gecombineerd met elektrolyten. Elektrolyten is de verzamelnaam voor allerlei zouten, die helpen om de balans van natrium, kalium en water in het lichaam te behouden.

Macrogol kan worden gebruikt bij zowel obstipatie als voor darmspoeling, bijvoorbeeld voor medische onderzoeken.

Aanwijzingen

Bij verstopping is het belangrijk om na inname van het medicijn voldoende water te drinken. Verbetering is merkbaar na 1 tot 2 dagen, waardoor naar het toilet gaan minder pijnlijk wordt.

Voor een darmspoeling begint men de avond voor de behandeling of op de dag van de behandeling. Gedurende de laatste 2 uur voor de behandeling mag er geen vast voedsel meer gegeten worden. Het doel is om binnen 1 tot 2 uur na inname naar het toilet te gaan. De precieze inname-instructies worden gegeven door een arts of apotheker.

Gezond of ongezond?

Macrogol wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer je het op de juiste gebruikt onder medisch toezicht. Zoals met elk medicijn, kunnen er echter bijwerkingen optreden, zoals een opgeblazen gevoel, diarree, misselijkheid, en buikpijn.

Het is verstandig om de aanbevolen dosering en instructies van je arts of apotheker te volgen.

Is het oké om macrogol elke dag in te nemen?

Idealiter neem je macrogol slechts af en toe en gedurende een paar dagen achter elkaar. Langer gebruik van laxeermiddelen zoals macrogol kan leiden tot langdurige diarree en kan een verstoring van de elektrolytenbalans veroorzaken. Dit is waar de niveaus van stoffen zoals natrium, kalium en magnesium in je lichaam ongezond hoog of laag worden. Het is dus van belang om het gebruik van macrogol met je huisarts te bespreken en alleen te gebruiken volgens zijn aanbevelingen om ongezonde effecten te voorkomen.

Bijwerkingen van macrogol

Bijwerkingen van macrogol kunnen zijn:

  • opgeblazen gevoel
  • misselijkheid
  • diarree
  • buikpijn

Deze symptomen verdwijnen meestal vanzelf. Als er ernstige diarree optreedt, dan dien je je huisarts of behandelend arts te raadplegen.

Veilig tijdens zwangerschap en borstvoeding

Dit medicijn is veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap of als men zwanger wil worden. Het is ook toegestaan tijdens het geven van borstvoeding.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het gebruik van macrogol. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *