Last Updated on 18 september 2022 by M.G. Sulman

In de lente- en zomermaanden is het vanzelfsprekend om de was buiten te hangen. Maar als het buiten slecht weer is, hang je al gauw je natte was binnen. Het liefst dicht bij de verwarming, zodat het snel droogt en niet muffig wordt. Uit onderzoek van Mackintosh School of Architecture in Glasgow blijkt echter dat dit slecht voor de gezondheid is en dan vooral bij mensen die vatbaar zijn voor astma, hooikoorts en andere allergieën.1Bron: www.gsa.ac.uk, 2 november 2012 Een te hoog vochtgehalte in huis kan leiden tot de ontwikkeling van huisstofmijt en zelfs tot sporen van schimmels. Die vermindering van de luchtkwaliteit wordt geassocieerd aan astma en andere allergische aandoeningen.

Binnenshuis de was drogen is ongezond / Bron: Pixabay

Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. Volgens de onderzoekers hebben zelfs drie op de vier huizen een te hoog vochtgehalte. Dat kan leiden tot de ontwikkeling van huisstofmijten en zelfs tot sporen van schimmels die longinfecties kunnen veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem.

Er kunnen duizenden soorten schimmels worden onderscheiden, maar slechts tien types zorgen voor gezondheidsproblemen, vooral sinusitis (bijholteontsteking), bronchitis en andere ademhalingsproblemen, waaronder ook allergieën. Het inademen van schimmelsporen kan twee effecten hebben:

Het kan zorgen voor een infectie, wat vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem treft. Schimmels kunnen ook allergische reacties veroorzaken, zoals astma. Hierbij reageert het immuunsysteem op de schimmels als ze terechtkomen in de bovenste luchtwegen en de sinussen (bijholten). Symptomen zijn onder meer hoesten, constante vermoeidheid, oog- en keel irritaties, hoofdpijn, huidirritaties en misselijkheid.

Als je binnen de was wil drogen dan is het beste om dat in aparte ruimte te doen die verwarmd én goed geventileerd wordt. Toch heeft buiten drogen de voorkeur, omdat het een stuk gezonder is en bovendien is ook nog eens beter voor de was. Wasgoed dat je buiten hangt, ruikt door de bank genomen frisser. En de wind zorgt ervoor dat de kreuken wegblijven en je minder hoeft te strijken. Da’s natuurlijk ook mooi meegenomen. Er zijn maar weinig mensen die vreugde beleven aan deze klus.

Buiten de was drogen
Buiten de was drogen geniet de voorkeur / Bron: Pixabay

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het (binnenshuis) drogen van de was, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *