Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman
In de lente- en zomermaanden is het vanzelfsprekend om de was buiten te hangen. Maar als het buiten slecht weer is, hang je al gauw je natte was binnen. Het liefst dicht bij de verwarming, zodat het snel droogt en niet muffig wordt. Uit onderzoek van Mackintosh School of Architecture in Glasgow blijkt echter dat dit slecht voor de gezondheid is en dan vooral bij mensen die vatbaar zijn voor astma, hooikoorts en andere allergieën.1Bron: www.gsa.ac.uk, 2 november 2012 Een te hoog vochtgehalte in huis kan leiden tot de ontwikkeling van huisstofmijt en zelfs tot sporen van schimmels. Die vermindering van de luchtkwaliteit wordt geassocieerd aan astma en andere allergische aandoeningen.
Inhoud
Ongezond om binnenshuis de was te drogen
Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. Volgens de onderzoekers hebben zelfs drie op de vier huizen een te hoog vochtgehalte. Dat kan leiden tot de ontwikkeling van huisstofmijten en zelfs tot sporen van schimmels die longinfecties kunnen veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem.
Er kunnen duizenden soorten schimmels worden onderscheiden, maar slechts tien types zorgen voor gezondheidsproblemen, vooral sinusitis (bijholteontsteking), bronchitis en andere ademhalingsproblemen, waaronder ook allergieën. Het inademen van schimmelsporen kan twee effecten hebben:
Het kan zorgen voor een infectie, wat vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem treft. Schimmels kunnen ook allergische reacties veroorzaken, zoals astma. Hierbij reageert het immuunsysteem op de schimmels als ze terechtkomen in de bovenste luchtwegen en de sinussen (bijholten). Symptomen zijn onder meer hoesten, constante vermoeidheid, oog- en keel irritaties, hoofdpijn, huidirritaties en misselijkheid.
Als je binnen de was wil drogen dan is het beste om dat in aparte ruimte te doen die verwarmd én goed geventileerd wordt. Toch heeft buiten drogen de voorkeur, omdat het een stuk gezonder is en bovendien is ook nog eens beter voor de was. Wasgoed dat je buiten hangt, ruikt door de bank genomen frisser. En de wind zorgt ervoor dat de kreuken wegblijven en je minder hoeft te strijken. Da’s natuurlijk ook mooi meegenomen. Er zijn maar weinig mensen die vreugde beleven aan deze klus.
Nadelen van binnenshuis de was drogen
Het drogen van was binnenshuis kan enkele nadelen met zich meebrengen, vooral als je dit regelmatig doet. De belangrijkste nadelen zijn:
Schimmelgroei
Binnenshuis de was drogen verhoogt de luchtvochtigheid in je huis. Dit zorgt voor gunstige omstandigheden voor schimmelgroei. Schimmels zijn micro-organismen die groeien in een vochtige omgeving. Schimmels kunnen allergische reacties, irritatie en ademhalingsproblemen veroorzaken.
Allergieën
Indien je allergisch bent voor pollen of schimmelsporen, kan het binnenshuis drogen van was ervoor zorgen dat deze allergenen zich in je huis ophopen. Dit kan allergische reacties veroorzaken.
Luchtkwaliteit
Het binnenshuis drogen van de was vermindert over het algemeen de luchtkwaliteit in je huis. Dit komt doordat het vocht en stofdeeltjes in de lucht kan verspreiden, hetgeen kan leiden tot ademhalingsproblemen.
Condensatie
Binnenshuis je was drogen kan condensatie op ramen en muren veroorzaken. Dit kan leiden tot vochtproblemen, zoals schimmelgroei en houtrot. Maar het kan ook schade veroorzaken aan meubels en andere eigendommen.
Geurproblemen
Was die binnen wordt gedroogd, kan een muffe geur in je huis veroorzaken, vooral als de ruimte niet goed geventileerd is. Ook je was kan muf gaan ruiken.
Brandgevaar
Als je je wasgoed te dicht bij warmtebronnen droogt, zoals kachels of open haarden, kan dit brandgevaar opleveren.
Ruimtegebruik
Het ophangen van wasgoed om te drogen kan ruimte in je huis in beslag nemen, wat onhandig kan zijn als je beschikt over beperkte ruimte.
Wat te doen? Oplossingen!
Oplossingen zijn onder meer:
Buitenshuis de was drogen
Hang je wasgoed buiten op als het weer het toelaat natuurlijk. Bij vochtig, regenachtig weer, heeft dat geen zin. Dit is de meest natuurlijke en voordelige manier om je was te drogen. Lekker laten drogen in de wind en in de zon als deze schijnt.
Gebruik een wasdroger
Als buitenshuis drogen geen optie voor je is, gebruik dan een energiezuinige wasdroger om je was snel en efficiënt te drogen. Vooral handig bij handdoeken en beddengoed.
Goed ventileren
Als je binnenshuis moet drogen, zorg dan voor voldoende ventilatie om vocht en geurproblemen te voorkomen. Zet de ventilatieroosters open en open een raam.
Voorkom condensatie
Droog de was niet in kamers of vetrrekken met weinig ventilatie om condensatie en vochtproblemen te voorkomen.
Droogrekken in een goed geventileerde kamer
Gebruik droogrekken of rekken om de was op te hangen in een goed geventileerde ruimte om ruimte te besparen en schimmelgroei te voorkomen.
Een airconditioningsysteem met vochtafvoer
Plaats de was in een kamer met een airconditioningsysteem met vochtafvoer, ook wel bekend als een “ontvochtiger” of “dehumidifier”. Deze is ontworpen om overtollig vocht uit de lucht te verwijderen. Dit kan gunstig zijn in bepaalde situaties, zoals in vochtige klimaten of bij binnenruimtes waar de luchtvochtigheid te hoog is. Maar ook als je binnenshuis de was droogt.
Gebruik een elektrische droogrek
Als je binnenshuis droogt met een elektrisch droogrek, dan is de kans op schimmels kleiner dan met een normaal droogrek. De luchtvochtigheid neemt met een elektrisch droogrek namelijk sneller af.
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het (binnenshuis) drogen van de was, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.