Koffie en moeheid: moe worden van koffie?

Last Updated on 10 november 2023 by M.G. Sulman

Wist je dat de cafeïne in koffie een echte energy booster is? Het kan je energieniveau verhogen en dat scherpe gevoel geven waar we allemaal naar verlangen! Vooral ’s ochtends vroeg. In Nederland is koffie de grooteste voedingsbron van cafeïne. Grofweg 60% van de Nederlanders geniet er elke dag van. De totale koffieconsumptie in Nederland bedraagt ongeveer 18,6 miljard koppen koffie op jaarbasis. Da’s niet niks. Toch is het zo dat niet iedereen hetzelfde op een bakkie leut reageert! Sommige mensen voelen zich al moe na één bakkie, terwijl anderen rustig meerdere kopjes kunnen wegwerken zonder enig nadelig effect. Het is echter niet de koffie zelf die je moe maakt! Het is meer de manier waarop het jouw lichaam beïnvloedt die tot dat slaperige gevoel kan leiden.

Moe worden van koffie? / Bron: Pixabay

Koffie vs. adenosine: De wake-up battle 

Adenosine, het slaapmolecuul, versus koffie, de alertmaker. Als je een slokje koffie neemt, reist de cafeïne via je bloedstroom naar je brein. Daar neemt het de plek in van de receptoren die normaal gesproken worden ingenomen door adenosine. Deze receptoren registreren nu een verminderde concentratie adenosine, wat tijdelijk het slaperige gevoel doet verminderen. Cafeïne blokkeert dus de slaperige effecten van adenosine, waardoor je na je ochtendbakkie lekker alert bent. Doch zodra de cafeïne is uitgewerkt, kan je lichaam last krijgen van een opeenhoping van adenosine die je in één keer treft. Daarom kun je moe worden van koffie.

Koffie en cortisol

Cafeïne kan de afscheiding van cortisol verhogen, maar dit wordt ook beïnvloed door andere factoren zoals stress of lichaamsbeweging. Een toename van het cortisolniveau wordt eerder veroorzaakt door langdurige stress dan door slechts een kopje koffie. Hoge cortisolniveaus gedurende langere perioden kunnen leiden tot vermoeidheid, slaapproblemen en andere gezondheidsproblemen. 

Verstoorde slaapcyclus: Als schaapjes tellen niet meer werkt

Hoewel cafeïne in koffie bekend staat om zijn opwekkende effecten, kan overmatig gebruik ervan leiden tot verstoringen in de slaapcyclus. Dit kan leiden tot vermoeidheid overdag. Cafeïne kan de kwaliteit van de slaap verminderen, vooral als je het later op de dag consumeert. Dit kan uiteindelijk tot een gevoel van vermoeidheid leiden, ondanks de stimulerende eigenschappen van cafeïne.

Het is alleszins raadzaam om minimaal zes uur voor het slapengaan je laatste kop koffie te nuttigen. Zo lang duurt het ongeveer voordat cafeïne voldoende het lichaam uit is.

Als je toch de slapa niet kunt vatten, val dan in slaap met de 4-7-8-methode. Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus , houd je adem 7 seconden vast, en adem dan rustig uit door je mond gedurende 8 seconden. ’t Werkt beter dan schaapjes tellen!

Suiker in je koffie is een energy-killer

Moe door het drinken van koffie? Dat kan te wijten zijn aan de suiker in je koffie. Als je regelmatig suiker aan je koffie toevoegt, loop je het risico op een ‘suikerdip’ na het nuttigen ervan. Of het nu in de vorm van slagroom is of in de vorm van suikerklontjes, deze toegevoegde suikers zijn niet bepaald gezond.

Het lichaam verwerkt suiker doorgaans veel sneller dan cafeïne. Zodra je lichaam de suiker heeft verbruikt, kun je een energiedaling ervaren. De snelheid waarmee dit gebeurt, varieert van persoon tot persoon, maar het kan zelfs binnen 90 minuten na het consumeren van suiker optreden.

Overmatige suikerinname is overigens ook slecht voor je algehele gezondheid. Het kan leiden tot overgewicht, vermoeidheid, darmproblemen en een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Het beperken van suikerinname is daarom essentieel voor een gezonde leefstijl.

Suiker en moeheid / Bron: Pixabay

Hoeveel kopje koffie per dag drinken?

Voor de gemiddelde volwassene die rekening wil houden met de hoeveelheid cafestol en cafeïne, wordt aanbevolen om ongeveer 5 kopjes koffie per dag te drinken.1Voedingscentrum. Welke koffie is gezond? https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/welke-koffie-kan-ik-het-beste-drinken.aspx (ingezien op 10-11-2023) Het stofje cafestol in koffie verhoogt het LDL-cholesterol. Deze aanbevonem hoeveelheid is naast eventueel 3 kopjes groene of zwarte thee. Het houden van deze limiet, waarbij één kopje wordt gedefinieerd als 125 milliliter, zorgt ervoor dat je binnen een veilige grens van ongeveer 400 milligram cafeïne per dag blijft. Voor kinderen, jongeren, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven gelden overigens andere adviezen. 

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over de relatie tussen koffie en moeheid, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.