10 meest gebruikte kruiden in Nederland en wereldwijd

Last Updated on 9 augustus 2024 by M.G. Sulman

Kruiden vormen van oudsher een essentieel onderdeel van keukens wereldwijd. Elk kruid voegt zijn unieke smaak en aroma toe aan gerechten. De keuze en het gebruik van kruiden variëren sterk van regio tot regio en is afhankelijk van door culturele, klimatologische en historische factoren. Hieronder geven we een overzicht van de meest gebruikte kruiden in Nederland, de zes werelddelen en wereldwijd. Daarnaast bespreken we hun culinaire toepassingen en smaakprofielen.

10 meest gebruikte kruiden in Nederland en wereldwijd / Bron: Martin Sulman m.b.v. AI Drawing Image Generator

Nederland

Kruiden Gebruikt in Gerechten Culinair Gebruik Smaakprofiel Typisch Gerecht Extra Informatie
Peterselie Soepen, stamppot, salades Vers en gedroogd, garnering Fris, licht bitter Hollandse Stamppot Rijk aan vitamine C, veel gebruikt in de Nederlandse keuken als finishing touch.
Bieslook Soepen, salades, sauzen Vers, vaak fijngesneden Mild, ui-achtig Romige Aardappelsoep Makkelijk te kweken in een vensterbank, vaak toegevoegd aan roomkaas en dips.
Oregano Pizza, pasta Gedroogd of vers, sauzen Kruidig, bitter Spaghetti Bolognese Onmisbaar in Italiaanse gerechten, versterkt de smaak van tomatensaus.
Basilicum Pasta, pesto, salades Vers of gedroogd, pesto Zoet, peperachtig Caprese Salade Basilicum heeft verschillende soorten, zoals Thaise basilicum en citroenbasilicum.
Tijm Stoofschotels, vlees Gedroogd of vers, marinades Aards, muntachtig Stoofvlees Tijm wordt vaak meegekookt in gerechten, zodat de smaak zich langzaam verspreidt.
Laurierblad Soepen, stoofpotten Gedroogd, langzame kookgerechten Pittig, licht bitter Erwtensoep Wordt meestal aan het begin toegevoegd en voor het serveren verwijderd.
Munt Thee, desserts, salades Vers, drankjes en desserts Verfrissend, zoet Muntthee Munt wordt ook veel gebruikt in cocktails zoals mojito’s en als garnituur.
Rozemarijn Vlees, aardappelen, brood Vers of gedroogd, marinades Pijnboomachtig, citroenachtig Geroosterde Aardappelen met Rozemarijn Rozemarijnstruiken zijn winterhard en kunnen in de tuin overwinteren.
Koriander Salades, Aziatische gerechten Vers, garnering, sauzen Citrusachtig, pittig Aziatische Kip Salade Zowel de bladeren als de zaden worden gebruikt, zaden hebben een mildere smaak.
Dille Visgerechten, sauzen Vers of gedroogd, marinades Zoet, anijsachtig Zalm met Dillesaus Dille is een belangrijk ingrediënt in Scandinavische gerechten.
Stamppot van knolselderij met peterselie en bieslook / Bron: Martin Sulman m.b.v. AI Drawing Image Generator

Europa

Kruiden Gebruikt in Gerechten Culinair Gebruik Smaakprofiel Typisch Gerecht Extra Informatie
Oregano Pizza, pasta Gedroogd of vers, sauzen Kruidig, bitter Griekse Souvlaki Veel gebruikt in de Griekse en Italiaanse keuken, ideaal voor marinades.
Basilicum Pasta, pesto, salades Vers of gedroogd, pesto Zoet, peperachtig Pesto Genovese Basilicum bladeren worden vaak vers gebruikt voor de beste smaak.
Rozemarijn Vlees, aardappelen, brood Vers of gedroogd, marinades Pijnboomachtig, citroenachtig Geroosterde Lamsbout met Rozemarijn Rozemarijn kan goed gecombineerd worden met knoflook en citroen in marinades.
Tijm Stoofschotels, vlees Gedroogd of vers, marinades Aards, muntachtig Franse Ratatouille Tijm kan zowel in hartige als in zoete gerechten worden gebruikt.
Peterselie Soepen, stoofschotels Vers en gedroogd, garnering Fris, licht bitter Tabouleh Zowel krulpeterselie als platte peterselie worden veel gebruikt in Europese gerechten.
Munt Thee, desserts, salades Vers, drankjes en desserts Verfrissend, zoet Engelse Muntgelei Er zijn veel verschillende soorten munt, zoals pepermunt en spearmint.
Salie Vlees, gevogelte, pasta Vers of gedroogd, boter Sterk, bitter Saltimbocca alla Romana Salie wordt vaak gebruikt in combinatie met boter voor gevogelte en vleesgerechten.
Dragon Sauzen, visgerechten Vers of gedroogd, vinaigrettes Zoet, bitter Béarnaisesaus Dragon is een essentieel kruid in de Franse keuken, met name in sauzen zoals Béarnaise.
Dille Visgerechten, sauzen Vers of gedroogd, marinades Zoet, anijsachtig Gravad Lax Dille wordt vaak gebruikt in combinatie met zure room of yoghurt in sauzen.
Laurierblad Soepen, stoofpotten Gedroogd, langzame kookgerechten Pittig, licht bitter Bouillabaisse Laurierblad wordt vaak toegevoegd aan stoofschotels en soepen voor extra diepte in smaak.
Saltimbocca alla Romana is een traditioneel Italiaans gerecht met dunne kalfslapjes, belegd met prosciutto en salie, opgerold en gebakken in boter en witte wijn, wat zorgt voor een hartige en aromatische smaak / Bron: Martin Sulman m.b.v. AI Drawing Image Generator

Azië

Kruiden Gebruikt in Gerechten Culinair Gebruik Smaakprofiel Typisch Gerecht Extra Informatie
Koriander Curries, salades Vers en gedroogd, garnering Citrusachtig, pittig Thaise Groene Curry Koriander wordt wereldwijd gebruikt, zowel de bladeren als de zaden zijn eetbaar.
Gember Roerbakgerechten, thee Vers of gedroogd, gemalen Pittig, verwarmend Chinese Gemberkip Gember heeft medicinale eigenschappen en wordt vaak in thee gebruikt voor maagklachten.
Citroengras Soepen, curry’s Vers, gemalen, infusies Fris, citroenachtig Tom Yum Soep Citroengras wordt vaak gekneusd om de smaak vrij te laten komen in gerechten.
Knoflook Bijna alle gerechten Vers, gehakt, gemalen Sterk, scherp Chinese Knoflookkip Knoflook is een basis in vele keukens wereldwijd, bekend om zijn gezondheidsvoordelen.
Komijn Curries, soepen Gemalen, geroosterd Aards, nootachtig Indiase Dhal Komijn wordt vaak geroosterd om de smaak te intensiveren voordat het aan gerechten wordt toegevoegd.
Kurkuma Curries, rijstgerechten Gemalen, verse wortel Bitter, aards Indiase Kip Tikka Masala Kurkuma staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen en wordt ook als kleurstof gebruikt.
Munt Salades, drankjes, desserts Vers, drankjes en desserts Verfrissend, zoet Vietnamese Munt Salade Munt wordt vaak gebruikt in zomerse gerechten voor een verfrissende smaak.
Fenegriek Curries, stoofpotten Gemalen, geroosterd Bitter, nootachtig Indiase Saag Paneer Fenegriekbladeren en -zaden worden gebruikt, bekend om hun licht bittere smaak.
Thaise basilicum Curries, soepen Vers, garnering Zoet, anijsachtig Thaise Rood Curry Thaise basilicum heeft een andere smaak dan gewone basilicum, meer anijsachtig.
Steranijs Stoofschotels, thee Gedroogd, heel of gemalen Zoet, anijsachtig Chinese Pekingeend Steranijs wordt vaak gebruikt in stoofgerechten en heeft een sterke, zoete smaak.
Saag Paneer is een Indiaas gerecht bestaande uit stukjes paneer (Indiase kaas) in een romige saus van gepureerde spinazie en kruiden, dat een rijke, kruidige smaak biedt / Bron: Martin Sulman m.b.v. AI Drawing Image Generator

Noord-Amerika

Kruiden Gebruikt in Gerechten Culinair Gebruik Smaakprofiel Typisch Gerecht Extra Informatie
Oregano Pizza, pasta, Mexicaanse gerechten Gedroogd of vers, sauzen Kruidig, bitter Chili Con Carne Vaak gebruikt in Tex-Mex gerechten.
Basilicum Pasta, pizza, salades Vers of gedroogd, pesto Zoet, peperachtig Caprese Salade Vooral populair in de Italiaanse keuken.
Rozemarijn Vlees, aardappelen, brood Vers of gedroogd, marinades Pijnboomachtig, citroenachtig Gegrilde Kip met Rozemarijn Sterk aroma, vaak gebruikt bij het grillen.
Tijm Soepen, stoofschotels, vlees Gedroogd of vers, marinades Aards, muntachtig Kalkoen met Tijm Veel gebruikt in de Amerikaanse Thanksgiving gerechten.
Peterselie Soepen, sauzen, salades Vers en gedroogd, garnering Fris, licht bitter Clam Chowder Vaak gebruikt als garnering.
Munt Drankjes, desserts, salades Vers, drankjes en desserts Verfrissend, zoet Mint Julep Veel gebruikt in cocktails.
Salie Vlees, gevogelte, vulling Vers of gedroogd, boter Sterk, bitter Thanksgiving Stuffing Populair in gevogeltegerechten.
Koriander Salsa, taco’s, salades Vers, garnering, sauzen Citrusachtig, pittig Guacamole Basis in de Mexicaanse en Tex-Mex keuken.
Dille Visgerechten, sauzen Vers of gedroogd, marinades Zoet, anijsachtig Dille Pickles Vaak gebruikt bij het inmaken.
Laurierblad Soepen, stoofpotten Gedroogd, langzame kookgerechten Pittig, licht bitter Gumbo Essentieel in Cajun gerechten.
Thanksgiving stuffing is een hartig gerecht van broodblokjes gemengd met kruiden, ui, selderij, en soms worst, traditioneel geserveerd bij het Thanksgiving-diner / Bron: Martin Sulman m.b.v. AI Drawing Image Generator

Zuid-Amerika

Kruiden Gebruikt in Gerechten Culinair Gebruik Smaakprofiel Typisch Gerecht Extra Informatie
Koriander Salsas, stoofschotels, salades Vers, garnering, sauzen Citrusachtig, pittig Ceviche Veel gebruikt in de Peruaanse keuken.
Komijn Stoofschotels, soepen, vlees Gemalen, geroosterd Aards, nootachtig Feijoada Populair in Braziliaanse gerechten.
Oregano Sauzen, vlees, stoofschotels Gedroogd of vers, sauzen Kruidig, bitter Asado Vaak gebruikt in Argentijnse grillgerechten.
Peterselie Chimichurri, soepen, salades Vers, garnering, sauzen Fris, licht bitter Chimichurri Essentieel in Argentijnse en Uruguayaanse keuken.
Munt Drankjes, desserts, salades Vers, drankjes en desserts Verfrissend, zoet Caipirinha Veel gebruikt in Braziliaanse cocktails.
Paprika Stoofschotels, sauzen, vlees Gemalen, zoet Zoet, licht bitter Aji de Gallina Basis in de Peruaanse keuken.
Laurierblad Soepen, stoofpotten Gedroogd, langzame kookgerechten Pittig, licht bitter Puchero Essentieel in traditionele stoofschotels.
Chilipeper Stoofschotels, sauzen, salades Vers of gedroogd, gemalen Pittig Moqueca Populair in Braziliaanse gerechten.
Knoflook Bijna alle gerechten Vers, gehakt, gemalen Sterk, scherp Picanha Veel gebruikt in de hele Zuid-Amerikaanse keuken.
Basilicum Sauzen, salades, pasta Vers of gedroogd, pesto Zoet, peperachtig Ensalada Caprese Hoewel Italiaans van oorsprong, populair in Zuid-Amerikaanse fusiegerechten.
Puchero is een traditioneel Spaans stoofgerecht met vlees, groenten en kikkererwten, langzaam gekookt voor een rijke en hartige smaak / Bron: Martin Sulman m.b.v. AI Drawing Image Generator

Afrika

Kruiden Gebruikt in Gerechten Culinair Gebruik Smaakprofiel Typisch Gerecht Extra Informatie
Komijn Stoofschotels, soepen, vlees Gemalen, geroosterd Aards, nootachtig Marokkaanse Tagine Essentieel in Noord-Afrikaanse gerechten.
Koriander Stoofschotels, sauzen, salades Vers en gedroogd, garnering Citrusachtig, pittig Harira Veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken.
Gember Sauzen, stoofschotels, thee Vers of gedroogd, gemalen Pittig, verwarmend Ethiopische Doro Wat Zowel vers als gedroogd populair.
Kurkuma Stoofschotels, rijstgerechten Gemalen, verse wortel Bitter, aards Zuid-Afrikaanse Bobotie Vaak gebruikt voor kleur en smaak.
Paprika Stoofschotels, sauzen, vlees Gemalen, zoet Zoet, licht bitter Ghanese Jollof Rijst Basis in West-Afrikaanse gerechten.
Munt Drankjes, salades, thee Vers, drankjes en desserts Verfrissend, zoet Marokkaanse Munt Thee Veel gebruikt in Noord-Afrikaanse drankjes en desserts.
Kaneel Stoofschotels, desserts, thee Gemalen of stokjes, infusies Zoet, warm Marokkaanse Bstilla Vaak gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten.
Fenegriek Curries, stoofpotten Gemalen, geroosterd Bitter, nootachtig Eritrese Shiro Veel gebruikt in Oost-Afrikaanse gerechten.
Nootmuskaat Sauzen, stoofschotels, desserts Gemalen, vers geraspt Warm, zoet Keniaanse Nyama Choma Vaak gebruikt in hartige en zoete gerechten.
Laurierblad Soepen, stoofpotten Gedroogd, langzame kookgerechten Pittig, licht bitter Nigeriaanse Pepper Soup Essentieel in West-Afrikaanse soepen.
Nyama Choma is een populair Keniaans gerecht van gegrild vlees, meestal rundvlees of geitenvlees, dat eenvoudig gekruid en op open vuur geroosterd wordt voor een rokerige en sappige smaak / Bron: Martin Sulman m.b.v. AI Drawing Image Generator

Oceanië

Kruiden Gebruikt in Gerechten Culinair Gebruik Smaakprofiel Typisch Gerecht Extra Informatie
Rozemarijn Vlees, aardappelen, brood Vers of gedroogd, marinades Pijnboomachtig, citroenachtig Australische Lamsbout Veel gebruikt in gegrilde en geroosterde gerechten.
Tijm Soepen, stoofschotels, vlees Gedroogd of vers, marinades Aards, muntachtig Australische Meat Pie Vaak gebruikt in traditionele gerechten.
Basilicum Sauzen, pasta, salades Vers of gedroogd, pesto Zoet, peperachtig Tomaat Basilicum Salade Populair in zomerse salades.
Peterselie Soepen, sauzen, salades Vers en gedroogd, garnering Fris, licht bitter Australische Barbecue Garnituur Vaak gebruikt als garnering.
Koriander Aziatische gerechten, salades Vers, garnering, sauzen Citrusachtig, pittig Thai Beef Salad Veel gebruikt in Aziatisch geïnspireerde gerechten.
Munt Drankjes, desserts, salades Vers, drankjes en desserts Verfrissend, zoet Lam met Muntgelei Traditioneel gecombineerd met lamsvlees.
Oregano Pizza, pasta, vlees Gedroogd of vers, sauzen Kruidig, bitter Griekse Lamskoteletten Populair in gegrilde gerechten.
Laurierblad Soepen, stoofpotten Gedroogd, langzame kookgerechten Pittig, licht bitter Australische Stoofpot Essentieel in langgekookte gerechten.
Salie Vlees, gevogelte, pasta Vers of gedroogd, boter Sterk, bitter Gebraden Kippenborst met Salie Veel gebruikt in gevogeltegerechten.
Citroengras Aziatische gerechten, soepen Vers, gemalen, infusies Fris, citroenachtig Tom Yum Soep Vaak gebruikt in Aziatisch geïnspireerde gerechten.
Een Australische meat pie is een hartige taart gevuld met gekruid vlees, vaak rundergehakt, in een knapperige korst, populair als snack of maaltijd in Australië / Bron: Martin Sulman m.b.v. AI Drawing Image Generator

Wereldwijd

Kruiden Gebruikt in Gerechten Culinair Gebruik Smaakprofiel Typisch Gerecht
Koriander Curries, salades, salsa Vers en gedroogd, garnering Citrusachtig, pittig Thaise Groene Curry
Oregano Pizza, pasta, Mexicaanse gerechten Gedroogd of vers, sauzen Kruidig, bitter Margherita Pizza
Basilicum Pasta, pesto, Aziatische gerechten Vers of gedroogd, pesto Zoet, peperachtig Pesto Genovese
Tijm Vlees, soepen, stoofpotten Gedroogd of vers, marinades Aards, muntachtig Franse Ratatouille
Knoflook Bijna alle gerechten Vers, gehakt, gemalen Sterk, scherp Knoflookbrood
Rozemarijn Vlees, aardappelen, brood Vers of gedroogd, marinades Pijnboomachtig, citroenachtig Geroosterde Lamsbout met Rozemarijn
Gember Aziatische gerechten, desserts Vers of gedroogd, gemalen Pittig, verwarmend Japanse Gember Thee
Kurkuma Curries, rijstgerechten Gemalen, verse wortel Bitter, aards Indiase Kip Tikka Masala
Munt Drankjes, desserts, salades Vers, drankjes en desserts Verfrissend, zoet Marokkaanse Munt Thee
Komijn Curries, Mexicaanse gerechten Gemalen, geroosterd Aards, nootachtig Mexicaanse Chili Con Carne
Thaise vrouw die groene curry bereidt / Bron: Martin Sulman m.b.v. AI Drawing Image Generator

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over wat jouw meest gebruikte kruiden zijn, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.