Bieslook: gezond en eetbaar

Last Updated on 5 juni 2023 by M.G. Sulman

Bieslook, ook wel bekend als pijpgras, is een plant die behoort tot de lookfamilie (Alliaceae). Het is nauw verwant aan andere bolgewassen zoals ui, prei en knoflook. Bieslook is een vaste plant, die oorspronkelijk afkomstig is uit Europa en Noord-Azië. De plant bloeit in de maanden juni en juli en met prachtige blauw-roze-violette bloemschermen. Bieslook is een goede bijenplant. In België en Nederland kan wilde bieslook nog steeds in het wild worden aangetroffen. De stengels en de bloemetjes van bieslook zijn eetbaar. Bieslook is heerlijk en gezond!

Gesneden bieslook voor het bereiden van voedsel / Bron: Wikimedia Commons

Wat is bieslook?

Bieslook, ook bekend als Allium schoenoprasum, is een opvallende plantensoort die steeds vaker voorkomt in onze flora. Het onderscheidt zich door zijn opvallende bloemkleuren, zoals roze, blauw-violet en soms wit, en zijn rolronde holle bladeren.

Bieslook gedijt goed op zonnige tot licht beschaduwde, vrij open plaatsen. Het groeit op droge tot vochtige bodems die matig voedselrijk zijn en een neutrale tot kalkrijke pH hebben. Geschikte grondsoorten zijn onder andere zand, leem, zavel, lichte klei, mergel en stenige plaatsen.

Deze plant wordt vaak gevonden langs rivieren, vooral op oevers die in de winter kunnen overstromen. Maar tegenwoordig kun je de soort ook verwilderd vinden, afkomstig uit tuinen. Bieslook groeit op verschillende plaatsen, waaronder:

  • Zandige uiterwaarden
  • Open plekken in ’s winters overstroomde grond langs rivieren en beken
  • Droog neutraal grasland
  • Rivierduinen en rivierkribben
  • Dijkbeschoeiingen
  • Licht beschaduwde, grazige plaatsen bij oude of afgebroken woningen
  • Rotsachtige plaatsen
  • Wegranden langs asfaltwegen
Bieslook / Bron: Wikimedia Commons

Bieslook is eetbaar

Bieslook is een veelzijdig kruid dat bijna in elk gerecht gebruikt kan worden, maar het mag nooit worden meegekookt. De blaadjes kunnen aan allerlei gerechten worden toegevoegd. De bloemen zijn geschikt als decoratie en hebben een heerlijk intense smaak. De lilapaarse bloemen zijn lekker in salades.

Het is een geliefd kruid in de keuken dat een verfrissende touch geeft aan salades of bloemenkruidenboter. Zelfs de bloemen van deze plant zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt in diverse culinaire creaties, vooral als garnering van gerechten.

In de keuken kun je bieslook uitstekend combineren met:

  • Eieren
  • Salades
  • Soepen
  • Sauzen
  • Verse kaas
  • Gegrilde vis
  • Vleesschotels
  • Alle soorten aardappelgerechten

Bieslook voegt een heerlijke smaak en een verfrissende touch toe aan deze gerechten, waardoor ze nog lekkerder smaken. Experimenteer gerust met bieslook om nieuwe smaakcombinaties te ontdekken!

Bieslook met bloemknoppen / Bron: Wikimedia Commons

De geneeskracht van bieslook

Bieslook wordt in de traditionele volksgeneeskunde gebruikt vanwege de eetlust- en spijsverteringsbevorderende eigenschappen, en de vochtafdrijvende werking. De Romeinen hadden reeds kennis van de geneeskrachtige eigenschappen van bieslook. Dit kruid werd gebruikt voor verschillende medicinale doeleinden, zoals het behandelen van keelpijn, het reguleren van je bloeddrukwaarden, alsmede het verlichten van zonnebrand. Bieslook werd ook ingezet tegen voorjaarsmoeheid, verkoudheid, gebrek aan eetlust, maag- en darmproblemen en jicht. Het gebruik van bieslook als medicinale plant is door de eeuwen heen blijven bestaan en in de hedendaagse kruidengeneeskunde wordt dit kruid nog steeds gewaardeerd.

Zelf kweken van bieslook

10 redenen om zelf bieslook te kweken

Er zijn zeker 10 redenen om bieslook zelf te kweken:

  1. Verse smaak: Bieslook uit eigen tuin heeft een heerlijk frisse en intense smaak.
  2. Gemakkelijk te kweken: Bieslook kun je eenvoudig zelf kweken, zelfs voor beginners. Een kind kan de was doen.
  3. Decoratief: De paarse bloemen van bieslook staan fantastisch in de tuin.
  4. Gezonde toevoeging: Bieslook is rijk aan vitaminen en mineralen, zoals vitamine C en K. Het past heel goed in een gezond dieet.
  5. Culinaire veelzijdigheid: Bieslook kan worden gebruikt in allerlei soorten gerechten, zoals salades, sauzen, soepen en meer.
  6. Kostenbesparend: Zelf bieslook kweken is goedkoper dan het kopen van verse kruiden.
  7. Versheid en beschikbaarheid: Je hebt altijd verse bieslook bij de hand wanneer je het zelf kweekt, zonder afhankelijk de winkel(voorraad).
  8. Biologische controle: Door je eigen bieslook te kweken kun je het volkomen biologisch verbouwen zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen.
  9. Leerzaam: Zelf bieslook kweken is een leuke en leerzame activiteit, vooral voor kinderen die kunnen zien en ervaren hoe planten groeien en waar bieslook vandaan komt.
  10. Duurzaamheid: Het kweken van je eigen bieslook zorgt voor minder verpakkingsmateriaal en transport, waardoor het milieuvriendelijker en duurzamer is.

Bieslook kweken

  • Zaaien: Zaai in late lente of zomer.
  • Bloeitijd: Bloemen verschijnen van juni tot juli in paarse kleur en vormen eetbare bolletjes.
  • Oogsten blad: Pluk het blad van maart tot november, zo dicht mogelijk bij de grond.
  • Bewaren: Bewaar het blad in een luchtdicht afgesloten glazen bakje in het vriesvak.

Tips voor het kweken

  • Geschikt voor volle grond en potten.
  • Regelmatig water geven, vooral bij droog weer; in de zomer dagelijks.
  • Voeding geven helpt de plant.
  • Groeit goed in halfschaduw, maar kan ook in volle zon staan.
  • Ideaal voor kruidentuinen of keukentuinen.
  • Leuk als potplant op een zonnige vensterbank in de keuken.
  • Bieslook is een goede buurplant voor wortelen en tomaten.
Bieslookbloem / Bron: Wikimedia Commons

Bieslook is gezond

In vogelvlucht

Bieslook bevat een goede hoeveelheid vitamine C en vitamine K. Vitamine C speelt een belangrijke rol in het lichaam, onder meer bij de vorming van collageen. Collageen is een eiwit dat essentieel is voor de structuur en gezondheid van bindweefsels, zoals de huid, botten, tanden en bloedvaten. Het bevat tevens een aantal mineralen, waaronder calcium, ijzer, kalium, magnesium en mangaan.

Inhoudsstoffen

Dit zijn de belangrijkste inhoudsstoffen in bieslook per 100 gram en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH):

  • Energie: 30 kcal
  • Koolhydraten: 4,4 gram
  • Vet: 0,7 gram
  • Eiwit: 3,2 gram
  • Vezels: 2,5 gram
  • Vitaminen:
    • Vitamine C: 58,1 mg (ADH: 75 mg)
    • Vitamine K: 212,7 mcg (ADH: 90-120 mcg)
  • Mineralen:
    • Calcium: 92 mg
    • IJzer: 1,6 mg (ADH: 8-18 mg)
    • Kalium: 296 mg
    • Magnesium: 42 mg
    • Mangaan: 0,3 mg (ADH: 1,8-2,3 mg)

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over bieslook, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.