Hersenschudding bij een kat: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 27 oktober 2023 by M.G. Sulman

Ook katten kunnen getroffen worden door een hersenschudding. Een kat met een hersenschudding moet onmiddellijk door een dierenarts worden onderzocht, aangezien er mogelijk ernstige traumatische hersenletsel aanwezig is dat niet direct zichtbaar is. Hoewel je een kat thuis algemene ondersteunende zorg kan geven nadat deze een hersenschudding heeft opgelopen, is professionele veterinaire beoordeling en monitoring van groot belang. De dierenarts kan ondersteunende zorg aanbevelen na een hersenschudding, waaronder zuurstoftherapie, pijnmedicatie, intraveneuze vloeistoffen en intensieve verpleging. In geval van onrust of aanvallen kan sedatie nodig zijn.

Dierenarts die een zieke kat onderzoekt met een stethoscoop in een dierenartskliniek / Bron: Freepik

Symptomen van een herschudding bij katten

Mogelijke symptomen van een hersenschudding bij katten zijn:

  • Niet reageren
  • Slaperigheid
  • Lusteloosheid
  • Verminderde alertheid of bewustzijn
  • Abnormale gang
  • Moeite met lopen, springen of traplopen
  • Duizeligheid, wankelen, in cirkels lopen
  • Meer slapen dan normaal
  • Ongelijke pupillen
  • Braken
  • Zijwaartse oogbewegingen (“nystagmus”)
  • Mogelijk af en toe aanvallen (epileptische aanvallen)
  • Pupillen van ongelijke grootte: dit wijst op een zware hersenschudding

Oorzaken van herschudding bij een kat

Een hersenschuding bij een kat kan het gevolg zijn van veel scenario’s, maar de belangrijkste factor is een zogeheten ‘stomp trauma’. Dit is letsel aan de hersenen dat optreedt als gevolg van een directe, niet-penetrerende klap op het hoofd. Het kan worden veroorzaakt door gebeurtenissen zoals vallen, aanrijdingen of harde klappen tegen objecten.

Veelvoorkomende oorzaken van een stomp trauma bij poezen zijn onder meer vallen van hoogte (bijvoorbeeld een boom, een richel, een dak… noem maar op), aangereden worden door een auto, of op topsnelheid tegen iets (of iemand) aanlopen. Andere, meer zeldzame oorzaken zijn onder meer krachtig schudden, zoals kan optreden bij een hondenaanval, en zelfs mishandeling door mensen.

De meest voorkomende oorzaken van hoofdletsel treden buitenshuis op. Binnenkatten lopen minder risico op een hersenschudding omdat ze beter beschermd zijn tegen verkeer, extreme hoogten en andere gevaren.

Onderzoek en diagnose

Je dierenarts zal verschillende tests uitvoeren om de ernst van de hersenschudding te beoordelen. Een vermoedelijk hersenletsel kan zo nodig worden bevestigd of uitgesloten door middel van een CT-scan. Dat gebeurt echter lang niet altijd.

Behandeling van een poes met hersenschudding

Symptomatische zorg

De behandeling is symptomatisch. De dierenarts zal medicijnen en andere maatregelen gebruiken om de gevolgen van hoofdletsel, zoals pijn, shock en zwelling van de hersenen, te verlichten.

Soms lijkt het letsel erger dan het eigenlijk is, dus maak je niet meteen te veel zorgen. Gewonde katten met hoofdletsel kunnen er echt slecht uitzien, bijvoorbeeld met gezwollen gezichten, bloedneuzen en bloed uit de bek, rooddoorlopen en uitpuilende ogen. Maar zodra deze symptomen verbeteren met ondersteunende zorg, kunnen katten uiteindelijk heel goed herstellen.

Ondersteunende zorg

Je dierenarts kan aanbevelen om ondersteunende zorg te bieden aan je kat na een hersenschudding. Dit kan onder andere het toedienen van extra zuurstof, pijnmedicatie, intraveneuze vloeistoffen en intensieve verpleging omvatten. Als je kat onrustig lijkt of aanvallen krijgt, kan sedatie nodig zijn.

Operatieve ingreep

Als tests aantonen dat je kat lijdt aan ernstige zwelling van de hersenen en mogelijke hersenbloeding, en als er sprake is van verslechtering van een hersenschudding naar een ernstiger hersenletsel, kan een operatie worden overwogen. Zo’n ingreep is echter zeldzaam bij katten.

Prognose

De meeste katten herstellen goed van een hersenschudding. Tenzij er aanzienlijke hersenzwelling is, kunnen ze zich binnen een week of twee beter gaan voelen. Zelfs als ze meer hulp nodig hebben bij dagelijkse activiteiten, zoals eten en de kattenbak gebruiken, komen ze meestal weer in hun normale doen.

Let op dat je kat voldoende eet en drinkt tijdens het herstel en meld eventuele zorgwekkende symptomen meteen aan de dierenarts. Jouw liefde en zorg spelen een grote rol in het herstelproces van je pluizige vriend.

Preventie

Het is alleszins verstandig om preventieve maatregelen te nemen, zoals het beveiligen van ramen, balkons en zwaar meubilair om letsel te voorkomen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een hersenschudding bij een kat, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.