Hersenbloeding bij een kat: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 26 oktober 2023 by M.G. Sulman

Een hersenbloeding bij een kat is een ernstige aandoening, waarbij ogenblikkelijk medische aandacht is vereist. De symptomen kunnen variëren, maar zijn onder meer: gedragsveranderingen, verlies van evenwicht en coördinatie, verlamming, verwardheid en veranderingen in de oogbeweging. Raadpleeg onverwijld een dierenarts als je vermoedt dat je kat een hersenbloeding heeft gehad. De behandeling zal afhankelijk zijn van de ernst en oorzaak van de bloeding en kan bestaan uit chirurgie, medicijnen of fysiotherapie omvatten.

Een hersenbloeding bij een kat is een ernstige aandoening / Bron: Freepik

Hersenbloeding bij een kat

Katten van alle leeftijden kunnen getroffen worden door ene hersenbloeding, ofschoon oudere katten een verhoogd risico hebben vanwege hun verminderde gezondheid en veroudering van hun bloedvaten. Oudere katten kunnen ook meer kwetsbaar zijn voor ziekten en aandoeningen die hersenbloedingen kunnen veroorzaken, zoals hoge bloeddruk en nierfalen. Bij een jonge kat die erdoor wordt getroffen, is de oorzaak vaak een trauma (aanrijding, val).

Oorzaak van een hersenbloeding

Bij een hersenbloeding lekt een bloedvat binnen de hersenen van je kat. Dit kan spontaan gebeuren, maar komt vaak voor bij katten met een langer bestaande hoge bloeddruk. Dit leidt tot een ophoping van bloed in de hersenen en een verhoging van de druk, hetgeen schade aan de hersenen veroorzaakt. Een hersenbloeding bij een kat kan ook het gevolg zijn van een verwonding.

Er zijn een aantal oorzaken en risicofactoren die kunnen leiden tot een hersenbloeding bij een kat. Hieronder staan ​​enkele van de meest voorkomende:

Hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor een hersenbloeding bij katten, omdat het de bloedvaten beschadigt en de kans op een ruptuur verhoogt.

Trauma of verwonding

Verwondingen aan de kop als gevolg van bijvoorbeeld een aanrijding of een val, kan een hersenbloeding tot gevolg hebben, vooral bij jonge of actieve katten.

Nierfalen

Nierfalen kan leiden tot hoge bloeddruk en een verhoogd risico op hersenbloedingen.

Bloedstolsels

Bloedstolsels kunnen zich ontwikkelen en reizen naar de hersenen, waar ze een bloeding kunnen veroorzaken.

Tumoren

Sommige tumoren kunnen bloedingen in de hersenen veroorzaken.

Symptomen van een hersenbloeding

De symptomen van een hersenbloeding bij een kat kunnen variëren en zijn afhankelijk van de ernst en de locatie van de bloeding. Mogelijke symptomen zijn:

Gedragsveranderingen

Gedragsveranderingen bij je kat, zoals verwardheid, verlies van interesse in activiteiten en apathie.

Veranderingen in het gedrag en de reacties van een kat kunnen wijzen op problemen met de hersenen (of andere aandoeningen). Het is belangrijk om op te letten of de kat anders reageert dan normaal, zoals minder reageren op geluiden, bewegingen of activiteiten waar het dier normaal gesproken enthousiast op reageert.

Andere tekenen van verandering in gedrag kunnen onder andere verminderde activiteit, verlies van evenwicht, veranderingen in eetlust en slaappatroon zijn. Als je enige veranderingen opmerkt, is het belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen voor verder onderzoek en eventuele behandeling.

Veranderd eetgedrag

Een hersenbloeding kan leiden tot veranderingen in het eetgedrag van de getroffen kat, waaronder verminderde eetlust, moeite met slikken en moeite met het vinden van voedsel. In dergelijke situaties moet je met een dierenarts overleggen wat het beste voedingsplan is voor je kat.

Verlies van evenwicht en coördinatie

Verlies van evenwicht en gebrek aan coördinatie, waarbij je kat bijvoorbeeld wankel loopt of moeite heeft met trappen lopen.

De kat loopt alsof hij dronken is

Een symptoom van een hersenbloeding bij een kat kan zijn dat hij of zij ongecoördineerd loopt, alsof hij dronken is. Dit wordt ook wel ataxie genoemd. Dit is het ongecoördineerd en onsamenhangend verloop van bewegingen, dat niet te wijten is aan verlies van spierkracht.

Verlamming van de poten

Verlamming van één of meer ledematen kan optreden als gevolg van schade aan de hersenen door een hersenbloeding. Verlamming van de achter- of voorpoten is een ernstig symptoom onder meer een beroerte, en vereist onmiddellijke medische aandacht. Het is belangrijk om te onderscheiden tussen verlamming door een beroerte en verlamming door andere oorzaken, zoals een verwonding of een neurologische aandoening.

Hieronder zie je een video van een kat waarbij zijn achterpootjes uitvielen na een hersenbloeding:

Verwardheid

Verwardheid, waarbij je kat bijvoorbeeld niet weet waar het is of moeite heeft met oriëntatie, kan een teken zijn van een hersenbloeding. Je kat kan plotseling geheel de kluts kwijt zijn en alleen nog maar rondjes lopen.

Veranderingen in de oogbeweging

Als je kat een beroerte heeft gehad, zijn de pupillen mogelijk van verschillende grootte. Hte kan ook zijn dat zijn ogen van de ene naar de andere kant schieten. Dit heet nystagmus. Nystagmus is het ritmisch heen en weer bewegen van de ogen, zonder dat de kat dit zelf stuurt. Het wordt veroorzaakt door een gebrek aan bloedtoevoer naar de zenuwen die de ogen controleren.

Handen wassen na het aaien van je kat
Een hersenbloeding bij je kat kan zich uiten in allerlei symptomen / Bron: Pixabay

Complicaties

Er zijn een aantal complicaties die kunnen optreden na een hersenbloeding bij een kat, waaronder:

  • Hersenschade: De bloeding kan leiden tot blijvende schade aan de hersenen, wat resulteert in gedragsveranderingen, verlies van controle over bewegingen en verminderde cognitieve functie.
  • Verlamming: Verlamming van één of meer pootjes kan optreden als gevolg van hersenschade als gevolg van een hersenbloeding.
  • Blindheid: sommige katten raken blind als gevolg van een beroerte.
  • Coma: In ernstige gevallen kan een hersenbloeding leiden tot een coma.
  • Epilepsie: Na een hersenbloeding kunnen katten aan epilepsie lijden, waarbij ze regelmatig epileptische aanvallen hebben.

Het is van kardinaal belang om snel en adequaat te behandelen als je vermoedt dat je kat is getroffen door een hersenbloeding, teneinde de kans op complicaties te verminderen. Raadpleeg hiervoor te allen tijde een dierenarts.

Onderzoek en diagnose

Lichamelijk onderzoek en vervolgonderzoek

De diagnose van een hersenbloeding bij een kat kan worden vastgesteld door middel van verschillende diagnostische tests, waaronder:

  • Lichamelijk onderzoek en medische geschiedenis: De dierenarts zal je viervoeter onderzoeken en informatie verzamelen over de symptomen en medische geschiedenis.
  • Neurologische onderzoek: Hierbij kijkt de dierenarts naar symptomen zoals verlies van evenwicht en coördinatie, verlamming en veranderingen in gedrag.
  • Beeldvormend onderzoek: Beeldvormende technieken, zoals röntgenfoto’s, MRI-scan of CT-scan, kunnen worden gedaan om de aanwezigheid van een bloeding in de hersenen vast te stellen. Ook kan de mate van de bloeding worden vastgesteld.
  • Bloedonderzoek: Dit kan worden gedaan om te bepalen of er andere aandoeningen zijn die de klachten veroorzaken.
  • Andere testen: Andere tests, zoals een elektro-encefalogram (EEG) of een lumbaalpunctie (ruggenprik), kunnen ook worden uitgevoerd om de diagnose van een hersenbloeding bij een kat te bevestigen. Het doel van een EEG is de elektrische activiteit van de hersenen te meten.

Differentiaaldiagnose

Er zijn verschillende andere aandoeningen die vergelijkbare symptomen kunnen vertonen met een hersenbloeding bij een kat, waaronder:

  • Hersentumor: Dit kan leiden tot vergelijkbare symptomen, waaronder verlies van evenwicht, veranderingen in gedrag en verlamming.
  • Intracraniële infecties: Infecties van de hersenen, zoals meningitis of encefalitis, kunnen vergelijkbare symptomen als een hersenbloeding veroorzaken.
  • Neurodegeneratieve aandoeningen: Neurodegeneratieve aandoeningen, zoals spongiforme encefalopathieën, kunnen zowel bij mensen als bij dieren voorkomen.
  • Trauma: Hersentrauma, zoals een hersenschudding, kan klachten veroorzaken die je ook ziet bij een hersenbloeding.
  • Vergiftiging: Vergiftiging door toxische stoffen, zoals lood of thallium, kunnen soortgelijke symptomen geven.
Dierenarts die een zieke kat onderzoekt met een stethoscoop in een dierenartskliniek / Bron: Freepik

Behandeling en herstel

De behandeling van een hersenbloeding bij een kat is afhankelijk van de ernst van de aandoening en de onderliggende oorzaak. Behandeling kan bestaan uit:

Behandeling van de onderliggende oorzaak

Indien de hersenbloeding veroorzaakt wordt door een onderliggende aandoening, zoals hoge bloeddruk of een bloedstolsel, dan zal de dierenarts medicijnen voorschrijven om deze aandoeningen te behandelen.

Chirurgische ingreep

Een chirurgische ingreep kan nodig zijn om de bloeding te stoppen of te verwijderen.

Fysiotherapie en revalidatie

Fysiotherapie en revalidatie ter verbetering van de bewegingsvaardigheden en het herstel van het evenwicht van je kat.

Dieet en verzorging

Je kat zal hoogstwaarschijnlijk een speciaal dieet en extra verzorging nodig hebben tijdens zijn herstelperiode.

Sommige katten kunnen baat hebben bij het aanbieden van voedsel in kleinere porties, of het veranderen van het type voedsel naar iets met een hoger vet- en eiwitgehalte. In ernstigere gevallen kan dwangvoeding nodig zijn, waarbij voedsel of vloeistoffen worden gegeven via een sonde of naald die rechtstreeks in de maag van de kat wordt ingebracht.

Herstel

Katten met hersenschade kunnen er beperkingen aan overhouden en als gevolg hiervan angstiger en onzeker zijn. Het is dan van belang dat je de kat beschermt en hem helpt om zich veilig te voelen. Sommige katten kunnen niet meer zelfstandig naar buiten vanwege de restschade. Het dragen van een kattentuigje kan hem dan helpen zich veilig en geborgen te voelen, zodat ze kunnen genieten van de frisse buitenlucht en de sensaties van buiten. Obsedeer de reactie van je kat en zorg ervoor dat hij zich comfortabel en veilig voelt.

Geef de poes of kater rust tijdens de herstelperiode en belast hem niet te veel met prikkels en dergelijke. Houd de kattenbak schoon en zorg ervoor dat het voedsel en water bij de hand zijn, zodat je hem snel kunt helpen als dat nodig is. Als de kat moeite heeft met eten, probeer dan verschillende soorten voedsel, zoals blikvoer, natvoer of zelfs een zachte maaltijd, om te zien wat hij het beste kan eten. Houd contact met de dierenarts om de toestand van je kat te bespreken en te beoordelen of aanvullende behandeling nodig is.

Prognose

De prognose voor een kat met een hersenbloeding is afhankelijk van de ernst van de bloeding, en de onderliggende oorzaak. Een kat kan volledig herstellen en zijn normale activiteiten hervatten, terwijl het ook blijvende neurologische schade en beperkingen eraan over kan houden.

In ernstige gevallen kan een hersenbloeding bij een kat leiden tot permanente verlamming of een verminderd vermogen om te bewegen, waardoor speciale verzorging en aanpassingen nodig zijn. In het ergste geval leidt een hersenbloeding tot de dood van een kat.

Preventie

Je kunt nooit voor de volle 100% voorkomen dat je kat getroffen wordt door een hersenbloeding. Wel zijn er maatregelen die je kunt nemen om het risico op een hersenbloeding te verminderen:

Ga regelmatig met je kat naar de dierenarts

Geadviseerd wordt om ten minste 1 keer per jaar, maar beter nog 2 x per jaar met je kat naar de dierenarts te gaan voor een gezondheidscontrole. Er wordt dan ook gecontroleerd op aandoeningen zoals hypertensie en nierfalen, die het risico op een hersenbloeding verhogen.

Vermijd letsel

Maak je huis veilig voor je kat door gevaren te identificeren en te verwijderen, zoals forse hoogteverschillen en scherpe hoeken. Indien je een balkon hebt, dan heb je een kattennet nodig dat er voor zorgt dat je kat niet naar beneden valt.

Gezonde leefstijl

Zorg ervoor dat je kat gezonde voeding krijgt en regelmatig beweegt om zijn algehele gezondheid te bevorderen.

Houd de gezondheid van je kat in de gaten

Houd je kat nauwlettend in de gaten wat betreft veranderingen in gedrag of uiterlijk die op een hersenbloeding kunnen wijzen, zoals veranderingen in het activiteitenniveau, evenwichtsproblemen en verlies van coördinatie.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een hersenbloeding bij een kat, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.