Hoofdpijn door hoge bloeddruk

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Als je hoge bloeddruk hebt, merk je daar vaak niets van. Daarom staat het ook wel bekend als een sluipmoordenaar. Het hebben van hoge bloeddrukwaarden verhoogt namelijk je risico op hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct. Hoge bloeddruk kan moeilijk te herkennen zijn zonder een bloeddrukmeter te gebruiken. Als de bloeddruk echter gevaarlijk hoog wordt, kan dit hoofdpijn en andere symptomen veroorzaken. In dat geval moet je direct een arts raadplegen.

Bloeddrukwaarden en zelf je bloeddruk meten
Zelf meten van de bloeddruk / Bron: Bacho/Shutterstock.com

Hoofdpijn door hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk (hypertensie) geeft meestal geen klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kun je duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of braken. Men spreekt dan van een hypertensieve crisis.

Hoe voelt hoofdpijn door hoge bloeddruk?

Hoofdpijn die wordt veroorzaakt door hoge bloeddruk wordt vaak ervaren als een kloppende of pulserende pijn die over het hele hoofd gevoeld wordt en niet slechts aan één kant. Als de hoofdpijn ernstig is, plotseling optreedt of gepaard gaat met pijn op de borst of kortademigheid, schakel dan onmiddellijk medische hulp in.

Hoofdpijn
Hoofdpijn door hoge bloeddruk / Bron: Andresr/Shutterstock.com

Hypertensieve crisis

Wat is het?

Dit is een sterke verhoging van de bloeddruk, meestal >120-130 mmHg diastolisch en >200-220 mmHg systolisch. Deze sterke bloeddrukverhoging wordt of kan worden gecompliceerd door acute schade aan hersenen, hart, nieren, grote bloedvaten of ogen.

Symptomen

Als je bloeddruk (bij thuismeting) 180/120 mm Hg of hoger is, wacht dan vijf minuten en meet je bloeddruk opnieuw. Als je bloeddruk nog steeds verhoogd is maar je hebt geen andere symptomen, neem dan contact op met je huisarts of met de huisartsenpost. Als je bloeddruk echter 180/120 mm Hg of hoger is en je één of meer van de onderstaande symptomen ervaart, schakel dan onverwijld spoedeisende hulp in:

  • ernstige hoofdpijn
  • wazig zien
  • verwardheid
  • pijn op de borst of pijn tussen de schouderbladen
  • kortademigheid
  • misselijkheid en overgeven
  • hevige angst of andere gedragsveranderingen
  • epileptische aanvallen

Deze symptomen kunnen wijzen op orgaanschade aks gevolg van de extreem hoge bloeddrukwaarden.

Pijn op de borst bij een vrouw
Pijn op de borst / Bron: Photographee.eu/Shutterstock.com

Behandeling

Zo snel mogelijk behandeling inzetten

Als je last hebt van een veel te hoge bloeddruk en hoofdpijn, dan is het belangrijk om direct medische hulp in te schakelen. Deze combinatie van symptomen kan namelijk wijzen op een hypertensieve crisis (zie boven). Zonder behandeling bestaat het risico op orgaanschade, zoals acute schade aan hersenen, hart, nieren, grote bloed­vaten of ogen. Dit is vaak onherstelbaar.

Hypertensief noodgeval en hypertensieve urgentie

De behandeling hangt af van de ernst van de situatie. De hypertensieve crisis wordt onderverdeeld in een hypertensief noodgeval en hypertensieve urgentie. In geval van een hypertensief noodgeval is er sprake van (dreigende) acute orgaanschade en is derhalve een snelle en gecontroleerde bloeddrukverlaging noodzakelijk door middel van intraveneuze middelen. Bij  een hypertensieve urgentie moet de verhoogde bloeddruk in enkele uren worden verlaagd ter voorkoming van orgaanschade. Dit gebeurt meestal met orale (via mond en slokdarm) medicatie. Bij een hypertensief noodgeval kun je worden behandeld in het ziekenhuis op een intensive care (of medium care).

Samenvatting

In bijna alle gevallen ervaar je bij een te hoge bloeddruk geen klachten. Daarom wordt het vaak een sluipmoordenaar genoemd. Je hebt geen klachten, maar ondertussen richt het wel schade aan in je lichaam. Op een gegeven ogenblik kan dat leiden tot een beroert of hartaanval. Dat kan fataal aflopen.

Het is meestal alleen wanneer je je in een zogenaamde hypertensieve crisis bevindt, een episode van extreem hoge bloeddruk, dat je last krijgt van symptomen, zoals hoofdpijn. Schakel in dat geval onverwijld medische hulp in.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over hoofdpijn door hoge bloeddruk, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.