Kinderen met overgewicht hebben een hoger risico op astma

Last Updated on 5 mei 2023 by M.G. Sulman

Kinderen met overgewicht of obesitas hebben meer kans om astma te ontwikkelen in vergelijking met kinderen met een gezond gewicht. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology.1Bron: Medical News Today, 9 augustus 2013 Astma is een ontsteking van de kleine luchtwegbuisjes in de longen. Het veroorzaakt klachten als benauwdheid, piepend ademen en hoesten.

Tiener met overgewicht
Tiener met overgewicht / Bron: Wikimedia Commons

Opzet van het onderzoek

Onderzoekers van Kaiser Permanente in Californië onderzocht elektronische medische dossiers van 623.358 kinderen in de leeftijd tussen 6 en 19. De kinderen werden verdeeld in vier groepen op basis van hun gemeten lengte en gewicht. Deze waren:

  • normaal gewicht
  • te zwaar
  • matig zwaarlijvig
  • extreem zwaarlijvig

Alle kinderen werden gevolgd gedurende een periode van 1 jaar om de prevalentie van astma te analyseren .

Resultaten van het onderzoek

Meer kans op astma

Uit de resultaten van de studie bleek dat kinderen met overgewicht 1,16 keer meer kans hebben om astma te ontwikkelen in vergelijking met kinderen met een normaal gewicht. Matig zwaarlijvige kinderen hadden 1,23 keer meer kans om de aandoening te ontwikkelen, terwijl de extreem zwaarlijvige kinderen 1,37 maal meer risico hebben.

Van de kinderen die astma ontwikkelen, bleek dat matig zwaarlijvige en zeer zwaarlijvige kinderen eerder zowel reguliere als meer agressieve vormen van astma ontwikkelden vergeleken met kinderen met een normaal gewicht, leidend tot ziekenhuisbezoek en behandeling met orale corticosteroïden.

Andere factoren

Uit het onderzoek bleek ook dat de effecten van het lichaamsgewicht en astma afhankelijk zijn van ras / etniciteit, leeftijd en geslacht. Matig zwaarlijvige meisjes in de leeftijd tussen 6 en 10 jaar hadden een 1,36 keer hoger risico op astma dan meisjes met een normaal gewicht van dezelfde leeftijd, terwijl extreem zwaarlijvige meisjes een 1,56 keer hoger risico hadden.

Matig zwaarlijvige kinderen met een Pacifisch-Aziatische achtergrond hadden een 1,41 keer hoger risico op het ontwikkelen van de aandoening, terwijl de extreem zwaarlijvige kinderen met deze achtergrond een 1,67 maal hoger risico hadden.

Preventie

Onderzoekster Mary Helen Black zegt: “Als resultaat van dit onderzoek , weten we dat kinderen met overgewicht of obesitas – met name jonge meisjes met een Pacifisch-Aziatische achtergrond meer kans hebben om astma te ontwikkelen. Met deze kennis kunnen we werken aan het ontwikkelen van programma’s om astma bij hoog-risico-groepen te voorkomen. Artsen kunnen ook beter toezicht houden op zwaarlijvige kinderen met astma, omdat deze kinderen de neiging om hebben om een meer ernstige vorm van astma te ontwikkelen.”

Meer onderzoek

De onderzoekers van Kaiser Permanente zijn van plan om meer onderzoek te verrichten naar de relatie tussen lichaamsgewicht en het ontwikkelen van astma bij kinderen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over astma en overgewicht, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.