Dikke kinderen hebben sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Uit een studie van sociale geneeskunde van VUmc (Vrije Universiteit medisch centrum) uitgevoerd onder Nederlandse kinderartsen, blijkt dat maar liefst tweederde van de kinderen met ernstige obesitas één of meer risicofactoren heeft voor hart- en vaatziekten, zelfs jonge kinderen tussen de twee en twaalf jaar.1Bron: persbericht VUmc, 25 juli 2012 (Arch Dis Child doi:10.1136/archdischild-2012-301877) Ernstige of morbide obesitas bij kinderen is vergelijkbaar met een volwassene met een BMI > 35 kg/m2.

Tiener met overgewicht
Tiener met overgewicht / Bron: Wikimedia Commons

Risicofactoren

De studie wijst uit dat verhoogde bloeddruk de meest frequente (56%) risicofactor voor hart- en vaatziekten bij dikke kinderen is. Verder heeft de helft van de kinderen een hoog cholesterolgehalte in het bloed. Bij één op de zeven werd een verhoogde bloedsuiker gevonden en 0,7% had al ‘ouderdomssuikerziekte’. Opvallend was dat ook de jongste kinderen (van twaalf jaar en jonger) in 62% van alle gevallen risicofactoren voor hart- en vaatziekten hadden.

Preventie

Het hoge percentage dikke kinderen met risicofactoren voor hart- en vaatziekten onderstreept het belang van preventie van overgewicht en het toepassen van richtlijnen voor zo vroeg mogelijk begeleiden en behandelen van kinderen met overgewicht. Zo kan de latere kans op hart- en vaatziekten worden verminderd.

Uit de literatuur is bekend dat borstvoeding, veel bewegen en voldoende plaats om buiten te spelen beschermende factoren zijn.2NCJ. Richtlijn: Overgewicht (2012). https://www.ncj.nl/richtlijnen/alle-richtlijnen/richtlijn/?richtlijn=10&rlpag=683 Universele preventie vindt plaats aan de hand van BOFT. Deze akkorting is een handig hulpmiddel ter preventie van onder meer overgewicht bij kinderen. Het houdt in het stimuleren van Borstvoeding en (dagelijks) Bewegen, Ontbijten en het verminderen van (gezoete) Frisdranken, Fastfood, Televisiekijken/(spel)computeren en (energierijke) tussendoortjes.

Uitvoering van de studie

De studie is uitgevoerd onder Nederlandse kinderartsen die zijn aangesloten bij het Nederlands Signalerings Centrum Kindergeneeskunde van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. De kinderartsen hebben bij alle kinderen met ernstige obesitas die de polikliniek van 2005 tot 2007 bezochten, geïnventariseerd of zij risicofactoren voor hart – en vaatziekten hadden.

De studie is gepubliceerd in het gerenommeerde Engelse kindergeneeskundig tijdschrift Archives of Disease in Childhood.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over dikke kinderen en hart- en vaatziekten, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.