Kinderen met buikpijn hebben vaak last van obstipatie

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Uit een studie blijkt dat obstipatie (verstopping) de meest voorkomende oorzaak is van buikpijn bij kinderen die (met hun ouders) bij de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) komen.1Bron: www.kvue.com, 25 mei 2013 Blindedarmontsteking is altijd een punt van zorg als iemand klaagt over hevige buikpijn, maar de onderzoekers merken op dat slechts ongeveer 4 procent van de kinderen, die naar de SEH gingen in verband met buikpijn, werden gediagnosticeerd met appendicitis.

Slapend kind (meisje)
Kinderen met buikpijn hebben vaak last van obstipatie

Studieopzet

In de studie, onder leiding van Kerry Caperell, van de afdeling Kindergeneeskunde aan de Universiteit van Louisville in Kentucky (Verenigde Staten), werd er gekeken naar kinderen die naar de eerste hulp gebracht werden in verband met buikpijn. De onderzoekers bestudeerden de medische dossiers van in totaal 9424 kinderen, in de leeftijd van 1 tot 18 jaar, die gedurende een periode van twee jaar naar de SEH gingen van het Children’s Hospital van Pittsburgh in verband met buikpijn.

Conclusies

De onderzoekers stelden vast dat meer dan de helft van de kinderen meerdere diagnoses kreeg voor hun klachten. Blindedarmontsteking kwam minder vaak voor bij jongere kinderen, maar obstipatie werd gediagnosticeerde bij kinderen van alle leeftijden. Meer dan 20 procent van de kinderen werd gediagnosticeerd met obstipatie en bij kinderen in de leeftijd van 5-12 jaar werd de diagnose zelfs in 25 procent van de gevallen gesteld. Oudere kinderen lijken meer ernstige kwalen hebben en hadden meer kans om in het ziekenhuis opgenomen te worden. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over buikpijn en obstipatie bij kinderen. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.