Last Updated on 9 juni 2023 by M.G. Sulman

Kaneel is geen wondermiddel, maar kan het afvallen wel stimuleren en iets eenvoudiger maken. Een dagelijks portie kaneel met honing en citroen helpt als je een paar pondjes wil verliezen. Al duizenden jaren wordt kaneel gebruikt bij het koken en bakken. Het wordt in veel landen als keukenkruid gebruikt en het gebruik gaat terug tot in het oude Egypte. Er zijn tegenwoordig twee hoofdsoorten kaneel in gebruik: Ceylon-kaneel en Cassia-kaneel. De Ceylon kaneel wordt ook wel de ‘echte’ kaneel genoemd. Cassia-kaneel is echter de meest voorkomende soort. Cassia bevat veel meer coumarine dan Ceylon. Coumarine is een stofje wat in grotere hoeveelheden schadelijk kan zijn voor je lever. Daarom wordt Ceylon-kaneel aanbevolen als je het vaker wilt gebruiken dan incidenteel. 

Kaneelstokjes
Kaneelstokjes / Bron: Wikimedia Commons

Waarom is kaneel goed voor je lichaam?

In kaneel zitten belangrijke, waaronder vitamine A, C, B2 en B6. Voorts is het een bron van allerlei mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, zink en ijzer.

Kaneel wordt wereldwijd medicinaal gebruikt. Kaneel zit bijvoorbeeld vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die oxidatieve stress voorkomen door vrije radicalen. Oxidatieve stress is in verband gebracht met veel schadelijke effecten op het lichaam, waaronder DNA-schade en metabolische aandoeningen zoals diabetes, hoog cholesterolgehalte, atherosclerose (slagaderverkalking), hart- en vaatziekten en obesitas. Andere aandoeningen waarbij oxidatieve stress betrokken kan zijn, zijn kanker, hoge bloeddruk, ontstekingsaandoeningen, kanker, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Oxidatieve stress kan ook het verouderingsproces versnellen.

Kaneel kan worden gekoppeld aan verschillende gezondheidsvoordelen vanwege de aanwezigheid van veel verbindingen erin, waaronder kaneelaldehyde, cinnamaat en kaneelzuur. Deze verbindingen geven kaneel zijn antidiabetische, antimicrobiële, antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Kaneel vermindert ook het risico op kanker, hartaanvallen, atherosclerose, ontstekingsziekten en kan onder andere gewichtsverlies bevorderen. Het kan ook hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte voorkomen en wondgenezing bevorderen. Daarnaast wordt kaneel ook gebruikt voor verschillende huidaandoeningen.

Afvallen met kaneel / Bron: Pixabay

Hoe bevordert kaneel gewichtsverlies?

Kaneel werkt op meerdere manieren als het op afvallen aankomt. Om te beginnen is het een bekende antidiabetische specerij. Dit kruid verlaagt de bloedsuikerspiegel en voorkomt schommelingen. Het draagt ook bij aan verbetering van de insulinegevoeligheid van je cellen. Het is het hormoon insuline dat glucose van het bloed naar de cel transporteert om als energie te worden gebruikt.

Kaneel helpt tevens bij het blokkeren van de activiteit van veel spijsverteringsenzymen, waardoor de opname van suiker uit het bloed wordt vertraagd na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd.

Kaneel is niet alleen een heerlijke smaakmaker, maar het bevat ook veel vezels. Het kruid kan daarom helpen om de hunkering naar voedsel te verminderen door een gevoel van verzadiging en volheid te bevorderen. Kaneel kan het metabolisme stimuleren, omdat het lichaam meer energie gebruikt om het kruid te verwerken dan voor ander voedsel.

Kaneel heeft mogelijk een insulineachtige werking in het lichaam, wat te zien is aan de manier waarop suiker in het lichaam wordt afgebroken. Kaneel kan ook het metabolisme of vetstofwisseling van het lichaam verbeteren. De vetstofwisseling is het fysiologische proces waarbij het lichaam vetten vormt uit de in de darmen opgenomen voedingsstoffen, of afbreekt. Kaneel is vooral gericht op het vet dat zich in de buikstreek heeft afgezet. Te veel buikvet vergroot de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Onderzoek toont aan dat suppletie met kaneel kan resulteren in een aanzienlijke verbetering van het metabool syndroom op alle fronten.1Gupta Jain S, Puri S, Misra A, Gulati S, Mani K. Effect of oral cinnamon intervention on metabolic profile and body composition of Asian Indians with metabolic syndrome: a randomized double -blind control trial. Lipids Health Dis. 2017 Jun 12;16(1):113. doi: 10.1186/s12944-017-0504-8. PMID: 28606084; PMCID: PMC5469078. Dit syndroom omvat meerdere gelijktijdig bestaande aandoeningen, zoals insulineresistentie, hoge bloeddruk, verhoogd stollingsrisico en abnormale cholesterolwaarden. Veel van mensen met het metabool syndroom kampen met overgewicht of obesitas.

In een andere studie ontdekten de onderzoekers dat wanneer muizen vetrijk voedsel met kaneel aten, ze een lager gewicht en minder buikvet hadden dan de controlegroep die geen kaneel kreeg.2Tamura Y, Iwasaki Y, Narukawa M, Watanabe T. Ingestion of cinnamaldehyde, a TRPA1 agonist, reduces visceral fats in mice fed a high-fat and high-sucrose diet. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2012;58(1):9-13. doi: 10.3177/jnsv.58.9. PMID: 23007061. Het komt allemaal neer op kaneelaldehyde, de essentiële olie die de smaak en geur geeft aan kaneel. Dit leidt tot een verminderde voedselconsumptie en voorkomt aldus gewichtstoename. Het onderzoek is echter niet op mensen uitgeprobeerd. Daarom is een voorbehoud op zijn plaats.

Afvallen met kaneel, citroen en honing

Als je wilt afvallen, dan kun je ook gebruikmaken van een mix van honing, citroen en kaneel.

Hoe werkt het?

Van honing, citroen en warm water is bekend dat ze de spijsvertering helpen verbeteren, je lichaam ontdoen van gifstoffen en helpen bij het afvallen. Dit is grotendeels te danken aan de pectine die in citroenen aanwezig is en die ervoor zorgt dat je je langer verzadigd voelt en de hunkering op afstand houdt. Afgezien daarvan zorgt het mengsel van citroen, honing en water voor een alkalische[1] atmosfeer in je maag, wat helpt bij een betere afbraak van vet. Misschien wil je ook meer lezen over de gezondheidsvoordelen van het drinken van warm water, citroen en honing.

Kaneel daarentegen verbetert de spijsvertering en helpt bij het reguleren van de aanmaak van insuline en de afbraak van koolhydraten. Het verbetert ook de opname van voedingsstoffen uit het voedsel dat u eet, waardoor u zich vol voelt en uw hongergevoel vermindert, waardoor u helpt af te vallen.

Hoe te gebruiken?

Wat je nodig hebt:
  • Een theelepel gemalen ceylon kaneel (bijvoorbeeld van Jacob Hooy)
  • Sap van een halve citroen
  • Eén eetlepel honing
  • Een glas warm water
Bereiding:

Neem een theelepel kaneelpoeder en doe dit in een glas. Voeg nu het citroensap en de honing toe. Meng dit goed tot een pasta. Voeg het warme water toe en meng goed.

Wanneer en hoeveel?

Zorg ervoor dat u dit mengsel eenmaal per dag (bij voorkeur ’s morgens) op een lege maag inneemt.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over afvallen met kaneel, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *