Ivermectine: bijwerkingen en werking

Last Updated on 17 december 2023 by M.G. Sulman

Ivermectine is een medicijn dat gebruikt wordt om infecties te behandelen die veroorzaakt worden door wormen. In Nederland wordt dit middel verkocht onder de merknaam Stromectol en is het op de markt gebracht door MSD. Het genezen van parasitaire infecties helpt om de kwaliteit van leven te verbeteren. Bij mensen met een verzwakt afweersysteem (immuunsysteem) kan het genezen van rondworminfecties het risico op het ontwikkelen van een ernstige of levensbedreigende infectie verminderen. Ivermectine-pillen geven van zichzelf weinig bijwerkingen.

Thermometer en medicijnen
Ivermectine is een medicijn dat gebruikt wordt om infecties te behandelen die veroorzaakt worden door wormen en het kent weinig bijwerkingen / Bron: Wikimedia Commons

Werking van ivermectine

Dit medicijn werkt tegen schurftmijten en wormen. Ivermectine behoort tot een klasse geneesmiddelen die bekend staat als anthelmintica. Het werkt door parasieten te verlammen en te doden. Ivermectine wordt niet aanbevolen voor de ziekte van het coronavirus, ook wel bekend als COVID-19.

Hoe dien je ivermectine in te nemen?

Gebruik ivermectine nooit in grotere hoeveelheden of langer dan aanbevolen door je arts. Volg alle aanwijzingen op het receptetiket.

Neem ivermectine in op een lege maag, minimaal 1 uur voor of 2 uur na een maaltijd.

Ivermectine wordt meestal in een enkele dosis gegeven. Neem dit geneesmiddel in met een vol glas water.

Om de infectie effectief te behandelen, moet je mogelijk enkele maanden tot een jaar na de eerste dosis ivermectine opnieuw innemen.

Als je een zwak immuunsysteem hebt, wat wordt veroorzaakt door een ziekte of door het gebruik van bepaalde medicijnen, dien je mogelijk meer dan één dosis ivermectine in te nemen. Sommige mensen met een zwak immuunsysteem moeten dit geneesmiddel regelmatig gebruiken. Volg altijd de instructies van de arts op.

Om er zeker van te zijn dat dit geneesmiddel werkt, moet mogelijk regelmatig je ontlasting onderzocht worden.

Bewaar dit geneesmiddel op kamertemperatuur, uit de buurt van vocht en hitte.

Bijwerkingen van ivermectine-tabletten

De voornaamste bijwerkingen zijn als volgt:

Algemeen

Bij alle toepassingen:

  • Zeer zeldzaam (komt voor bij minder dan 1 op de 100 mensen): Het kan gebeuren dat je wormen opmerkt in je ontlasting. Deze wormen waren eerder aanwezig in je lichaam zonder dat je het wist en worden ook door dit medicijn gedood.
  • Minder bewustzijn of bewustzijnsverlies (coma): In uitzonderlijke gevallen kan er sprake zijn van een verminderd bewustzijn of zelfs bewustzijnsverlies.
  • Overgevoeligheid voor het medicijn: Dit kan zich manifesteren als koorts, blaren op de huid en het vervellen van de huid.

Schurft

Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt (scabiësmijt). Bij behandeling van schurft:

  • Aan het begin van de behandeling kan de jeuk toenemen, wat normaal is. Dit wordt veroorzaakt doordat de schurftmijt wordt gedood. Na enkele weken zou de jeuk moeten verminderen. Als dit niet het geval is, is het raadzaam om je arts te raadplegen.

Draadworm

De medische term voor de draadworm is enterobius vermicularis. Deze worm heeft een witte draadvorm en varieert in lengte van ongeveer 0,5 tot 1 cm. Bij behandeling van draadworminfecties:

  • Bij draadworminfecties kunnen veel bijwerkingen ontstaan doordat dode larven in het lichaam terechtkomen, vooral in het bloed. De ernst van deze bijwerkingen hangt af van het aantal larven of wormen in het lichaam.

Strongyloidiasis

Strongyloidiasis is een infectie veroorzaakt door de rondworm Strongyloides stercoralis. Bij behandeling van strongyloidiasis:

Zwanger en borstvoeding

Ben je momenteel zwanger of van plan om zwanger te worden? Het is belangrijk om met je arts of apotheker te bespreken of je dit medicijn kunt gebruiken. Er bestaat onzekerheid over de veiligheid van dit medicijn voor zwangere vrouwen.

Als je borstvoeding geeft, is het goed om te weten dat dit medicijn in de moedermelk terecht kan komen. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor je baby. Het is verstandig om advies in te winnen bij je arts of apotheker voordat je besluit dit medicijn te gebruiken.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het geneesmiddel ivermectine. Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.