Cortisone-injectie (corticosteroïden) in de schouder

Last Updated on 21 februari 2023 by M.G. Sulman

Cortisone-injecties vormen een zeer belangrijk onderdeel in de behandeling van aanhoudende schouderpijn. Een injectie met corticosteroïden in het gewricht, in de peesschede of rond de zenuw remt ontsteking en vermindert de klachten. Cortisone is een krachtig ontstekingsremmend medicijn. Dit middel wordt ofwel via tabletten ofwel via injecties (bijvoorbeeld infiltraties) toegediend. Het werd pas in 1950 ontdekt en is sinds 1951 beschikbaar in een injecteerbare vorm. Het werkt op zowel bij acute als chronische ontstekingsprocessen. Cortisone-injecties zijn nuttig ter behandeling van verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat, in het bijzonder die van acute ontsteking (zoals acute bursitis of slijmbeursontsteking) en degeneratieve aandoeningen van gewrichten en pezen. In de schouder zijn deze injecties bijzonder zinvol bij de behandeling van rotatorcuff-letsel, frozen shoulder en bij artrose in het glenohumerale gewricht.

Cortisone-injectie (corticosteroïden) in de schouder / Bron: Wikimedia Commons

Cortisone-injectie in de schouder

Krachtige ontstekingsremmers

Cortisone injecties zijn krachtige ontstekingsremmers. Deze kunnen bij heftige of aanhoudende schouderpijn worden toegediend. Je komt in aanmerking voor zo’n injectie bij bepaalde ontstekingen. De prik kan de ontsteking in je schouder remmen en de pijn verzachten. Corticosteroïden zijn ontstekingsremmers die lijken op bijnierschorshormonen. Bijnierschorshormonen zijn lichaamseigen ontstekingsremmers.

Waar wordt er geprikt in de schouder?

Afhankelijk van de diagnose kan de schouder op 3 plekken geïnjecteerd worden:

  • In het schoudergewricht bij artrose of een kapselontsteking, zoals het geval is bij een frozen shoulder.
  • In het AC-gewricht (een verbinding van het schouderdak met het sleutelbeen: bij artrose of ontsteking van dit gewricht. Vaak wordt zo’n injectie onder echogeleide gegeven.
  • Bij de schouderpezen en slijmbeurs bij slijmbeurs- en peesontstekingen. Deze komen het meeste voor.

Wat zijn cortisone-injecties (corticosteroïden)?

Cortisone is een krachtige ontstekingsremmer die in het schoudergebied kan worden geïnjecteerd om een ​​waaier aan schouderaandoeningen te helpen behandelen, waaronder tendinitis (peesontsteking), bursitis (slijmbeursontsteking), een acute scheur in de pezen van de rotator cuff (een peesscheur of rotator cuff ruptuur), frozen shoulder en artrose. Cortisone-injecties zijn direct beschikbaar en kunnen vaak worden toegediend in het kantoor van je huisarts.

Voordeel cortisone injectie

Het belangrijkste voordeel van een cortisone-injectie is de snelle pijnvermindering. Hierdoor kun je beter slapen en functioneer je beter. Door de afname van pijn kun je ook weer schouderoefeningen doen. Dit leidt over het algemeen tot een snellere functieverbetering.

Hoe wordt een injectie in de schouder gegeven?

De cortisone wordt onder steriele omstandigheden na het aanbrengen van een verdovende spray ingebracht. Er is geen verdoving nodig. Er kan een lichte verbranding of druk zijn. We geven de injectie met behulp van ultrasone beeldvorming, waardoor we het weefsel op een monitor kunnen visualiseren om een ​​preciezere injectieprocedure mogelijk te maken. De meeste patiënten zijn aangenaam verrast dat het geen pijnlijke procedure is.

Wanneer krijg je een schouderprik?

Cortisone injecties worden gegeven als (schouder)oefeningen niet genoeg soelaas bieden, pijnstillers niet (genoeg) helpen, de schouderpijn niet minder wordt of juist verergert en de pijn vanaf het begin heel heftig is en je je arm niet kunt bewegen.1Thuisarts. Ik krijg een prik voor mijn schouderklachten. https://www.thuisarts.nl/schouderklachten/ik-krijg-prik-voor-mijn-schouderklachten (ingezien op 21-2-2023)

Cortisone-injecties bieden snelle, gemakkelijke en veilige verlichting in geval van ontsteking en pijn. Opgemerkt moet worden dat het middel zelf geen pijnstiller is. De cortisone vermindert ontstekingen, iets dat pijn kan verlichten. Een corticosteroïd injectie is echter vaak een combinatie van corticosteroïden en een verdovend medicijn (meestal Kenacort met Lidocaine).

Na de prik dien je aan aantal weken rustig aan te doen. Je schouder mag dan niet te zwaar belast worden.

Bijwerkingen van een cortisone-injectie

Zoals bij elk medicijn, zijn er mogelijke bijwerkingen of risico’s. Veel voorkomende bijwerkingen zijn pijn op de injectieplaats, blauwe plekken, huidverkleuring en verergering van de ontsteking. Een tijdelijke toename van de pijn (24 – 72 uur na de prik), is de meest gemelde bijwerking van een cortisone-injectie. Deze napijn houdt verband met irritatie van het weefsel. Deze napijn komt tegenwoordog minder vaak voor omdat de moderne cortisone-injecties beter in water oplosbaar zijn. Het wordt het best behandeld met coldpacks en paracetamol.

Sporadisch treedt er een infectie op ter hoogte van de injectieplaats. Neem direct contact op met je arts bij koorts en roodheid, warmte en zwelling op de prikplaats. De medische literatuur suggereert dat dit in minder dan 1:20.000 gevallen voorkomt. Het kan worden voorkomen door een steriele ‘no touch’-techniek te gebruiken met de naald en een alcoholdoekje. Steriele handschoenen zijn niet nodig als een no touch-techniek op een adequate manier wordt toegepast.

Soms treden er huidveranderingen op rond de prikplaats. Huidatrofie en pigmentverlies kunnen optreden rond de injectieplaats. Dit is over het algemeen een klein cosmetisch probleem en komt voor bij minder dan 1:100 patiënten.

De cortisone kan soms ook lichte irritatie van de zenuwen veroorzaken.

Maximaal 3 injecties?

Je zou niet meer dan 3 injecties moeten krijgen, zo luidt een veelgehoorde opvatting. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs om deze opvatting te ondersteunen. Als je je gezonde verstand  laat spreken, dan kun je er gevoeglijk van uitgaan dat als 3 injecties met tussenpozen van 4-6 weken niet hebben geholpen, het minder waarschijnlijk is dat verdere injecties gunstig zijn. Doch het is niet onverstandig of zelfs gevaarlijk om nog een injectie te geven als er vooruitgang wordt geboekt.

Aankomen in gewicht en zwakke botten?

Cortisone-injecties maken me dik en geven me zwakke botten, zo denken veel mensen. Het langdurig innemen van orale corticosteroïden (of prednison) kan inderdaad bijwerkingen hebben. Bijvoorbeeld gewichtstoename, osteoporose, diabetes en hoge bloeddruk. Een kleine hoeveelheid cortisone wordt na een injectie geabsorbeerd, maar verdwijnt snel binnen 2-3 dagen. Er zijn geen bijwerkingen op de lange termijn van herhaalde lokale injecties met corticosteroïden.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over cortisone-injecties in de schouder, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.