Zwakke schouder: oorzaken schouderzwakte en pijn

Last Updated on 12 januari 2024 by M.G. Sulman

Schouderzwakte en -pijn komen vaker voor dan menigeen denkt. Als je worstelt met een zwakke schouder en schouderpijn, kan dit je kwaliteit van leven behoorlijk aantasten. Door kennis te hebben van de verschillende mogelijke oorzaken, kun je erachter komen wat er aan de hand is. Oorzaken van schouderpijn en -zwakte variëren in ernst. Je kunt enige zwakte ervaren of aanhoudende, slopende pijn met ernstige bewegingsbeperkingen. Trauma (letsel) en artrose behoren tot de meest voorkomende oorzaken van schouderzwakte en -pijn. Er zijn echter ook meerdere andere aandoeningen die aanleiding kunnen geven tot deze symptomen. Zoals schouder impingement, een rotator cuff ruptuur of scheur en een peesontsteking in de schouder (subacromiaal pijnsyndroom). Een schouder impingement is een inklemming van bepaalde weefsels in het schoudergewricht. Een acute scheur in de pezen van de rotator cuff kan ontstaan door een trauma zoals een val. 

Schouderzwakte en pijn / Bron: Freepik

Schouderzwakte en pijn

Zwakte gaat dikwijls gepaard met pijn. Wanneer je schouder pijnlijk is, volgt meestal zwakte. Hoe pijnlijker je schouder is, hoe minder je hem wilt bewegen. Hoe minder je een spier beweegt, hoe meer hij krimpt en slap wordt. Hoe meer de spier krimpt, hoe zwakker je wordt.

Schouderzwakte is een symptoom en geen oorzaak. Een zwakke schouder kan vele oorzaken hebben. Om de ware oorzaak te achterhalen, is goed (medisch) onderzoek nodig.

Gewoonlijk verzwakken de spieren van de rotatorenmanchet, ofwel rotator cuff (RC), wanneer je schouder is getroffen door tendinitis of bursitis. Tendinitis is een ontsteking van een pees. Bij bursitis heb je een ontsteking van je slijmbeurs.

Een van de meest voorkomende oorzaken van structurele zwakte in de schouder is een rotator cuff ruptuur of scheur. Maar er zijn ook allerlei andere mogelijke oorzaken.

Oorzaken van zwakke schouder

Veelvoorkomende oorzaken van een zwakke schouder zijn:

Rotator cuff scheur of gescheurde schouderpees

Een van de meest voorkomende redenen voor een verzwakte schouder en pijn, is een gescheurde rotatorenmanchet. De rotator cuff of rotatorenmanchet bestaat uit de vier dieper liggende schouderspieren, waarvan de pezen als een manchet rondom de schouderkop zitten.

Je kunt een schouderpees geheel of gedeeltelijk scheuren. Deze verwondingen zijn meestal het gevolg van een repetitieve beweging. Je kunt de rotator cuff echter ook scheuren na een direct trauma, zoals een val. Vooral contactsporters kampen met deze vervelende schouderblessure.

Een acute scheur of ruptuur, die abrupt optreedt, kan ondragelijke pijn veroorzaken. Na verloop van tijd kunnen de klachten als schouderpijn, zwakte en stijfheid verergeren. Voor de meeste kleine rotator cuff-scheuren kan relatieve rust helpen. Ook kunnen vrij verkrijgbare pijnstillers de pijn helpen verlichten. De arts kan ook fysiotherapie aanbevelen om je schouderspier te versterken.

Rotator cuff scheur / Bron: Wikimedia Commons

Schouderinklemming (impingement)

Schouderinklemming is een veel voorkomende vorm van schouderpijn die optreedt na herhaalde activiteiten boven het hoofd. Wat gebeurt er bij een impingement? Als je arm omhoog getild wordt, raken de structuren die onder het schouderdak door lopen bekneld tussen het schouderdak en de schouderkop. Dit geeft pijn en beperkt de bewegingsmogelijkheid van je arm.

Mensen tussen de 40 en 50 jaar hebben de grootste kans op inklemming. Na een (klein) trauma of zelfs zonder duidelijke aanleiding, kunnen de klachten reeds ontstaan.

Frozen shoulder

Soms kan het bindweefsel dat het schoudergewricht belast, ontstoken raken en dik worden. Te veel ontsteking rond dit bindweefsel kan leiden tot schouderpijn aan de voorzijde. Als gevolg hiervan kunt je een frozen shoulder krijgen.

Frozen shoulder wordt ook wel adhesieve capsulitis genoemd. Deze aandoening kan je bewegingsbereik beperken en leiden tot de ontwikkeling van littekenweefsel. Na verloop van tijd kan een ‘bevroren schouder’ je schoudergewricht te weinig ruimte bieden om goed te draaien.

Het is anno 2024 niet helemaal bekend waarom mensen dit soort schouderpijn ontwikkelen. Een onderliggend ontstekingsproceskan de boosdoener zijn. Een frozen shoulder kan zich echter ook ontwikkelen na een langdurige bewegingsbeperking als gevolg van een ongeluk of operatie aan het gewricht.

Deze schouderaandoening komt het meest voor bij vrouwen van middelbare leeftijd. Er zijn bepaalde factoren waardoor je meer risico loopt om deze aandoening te ontwikkelen, zoals:

  • diabetes
  • schildklierproblemen
  • ziekte van Parkinson
  • een verzwakt immuunsysteem
  • hormonale onbalans

Inactiviteit gedurende een bepaalde periode als gevolg van een ziekte, verwonding of operatie kan je ook kwetsbaar maken.

Het kan twee tot negen maanden duren om zich te ontwikkelen. Symptomen zijn zwelling, stijfheid en schouderpijn. Uiteindelijk zul je het gevoel hebben dat je je schouder niet meer zo goed kunt bewegen als vroeger.

Schouderluxatie (ontwrichte schouder)

Schouderluxatie of een ontwrichte schouderpijn is het ‘uit de kom gaan’ van de bovenarm. Gewoonlijk kun je vaststellen wanneer je een ontwrichte schouder hebt door simpelweg in de spiegel te kijken. Je zult waarschijnlijk merken dat het gebied misvormd is. Je zult ook een onverklaarbare knobbel of bobbel aan de voorkant van je schouder opmerken.

Andere symptomen van schouderinstabiliteit zijn onder andere felle pijnscheuten, meestal aan de voorkant van de schouder en bij kracht zetten en een pijnlijk of klikkend gevoel in de schouder.

Als je denkt dat je schouder uit de kom is geschoten, raadpleeg dan onmiddellijk een arts. Probeer ondertussen niet zelf je schouder terug in het gewricht te duwen. Dit kan leiden tot schouder- of gewrichtsschade. Je kunt ook schade aan de zenuwen, bloedvaten, spieren of ligamenten in het gebied veroorzaken.

Schouderartrose

Bij schouderartrose verandert het kraakbeen in je schoudergewricht. De klachten zijn pijn en stijfheid in de schouder, vooral ’s ochtends. Door artrose in de schouder kun je moeite hebben om je arm op te tillen. Je kunt ook een knarsend, knappend of klikkend geluid horen als je je schouder beweegt.

Schouderontsteking

Onbehandelde schouder impingement of schouderblessure kan leiden tot een ontsteking van de slijmbeurs (bursitis) of de pees (tendinitis). Het kan ook worden veroorzaakt door een ontsteking van bepaalde zenuwen.

Na verloop van tijd kan het gebrek aan beweging leiden tot een zwakke schouder en verlies van spiermassa, kracht en uithoudingsvermogen.

Slijmbeursontsteking in de schouder

Slijmbeursontsteking of bursitis duidt op een ontsteking van een of meer slijmbeurzen. Dit zijn de met vocht gevulde ‘kussentjes’ tussen een pees en de onderliggende botstructuur bij een gewricht. Symptomen zijn:

  • Roodheid, warmte, zwelling en pijn aan de bovenkant van de schouder.
  • De plek is gevoelig als er druk op uitgeoefend wordt.
  • Het heffen van de arm is schier onmogelijk als gevolg van de pijn.
  • Het heffen van de arm is ook pijnlijk wanneer je arm door een ander geheven wordt.
Peesontsteking in de schouder

Tendinitis tast daarentegen de pezen van de rotator cuff aan en veroorzaakt pijn in zowel de schouder als de bovenarm, soms zelfs tot aan de pols. Een peesontsteking is een reactie van het lichaam op overbelasting (een overbelaste schouder) en beschadiging. Naarmate de peesontsteking vordert, kan de pijn hardnekkiger en ernstiger worden. Personen met peesontsteking in de schouder kunnen ook zwakte, zwelling, gevoeligheid en bewegingsverlies ervaren.

Zenuwontsteking in de schouder

Bij een zenuwontsteking in de schouder ervaar je plotsklaps heftige pijn in 1 schouder en arm. Zo’n pijnaanval duurt uren tot weken en gaat vanzelf over. Daarnaast heb je minder kracht in de aangedane schouder en arm. Het duurt meestal in 1 tot 2 jaar voordat een zenuwontsteking volledig is hersteld.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over schouderzwakte en -pijn, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.