Schouderinstabiliteit: symptomen en behandeling

Last Updated on 5 april 2023 by M.G. Sulman

Wanneer het schoudergewricht te los zit en te veel in de kom kan schuiven, dan wordt dit schouderinstabiliteit genoemd. Wanneer de kop van de bovenarm makkelijk uit de kom schiet, dan heet het luxatie of ontwrichting. De kop kan ook voor een deel uit de kom schieten en weer terug, wat bekend staat als subluxatie. Schouderinstabiliteit kan optreden als gevolg van een plotselinge verwonding, door overbelasting of door repetitieve bewegingen. Als chronische schouderinstabiliteit niet wordt behandeld, kan dit leiden tot artrose van het schoudergewricht.

Schouderinstabiliteit / Bron: Freepik

Wat is schouderinstabiliteit?

De schouder is een kogelgewricht, dat bestaat uit 3 botten die samen als één bewegen en ervoor zorgen dat de bovenarm in alle mogelijke richtingen kan bewegen.

  • Kogelgewricht: deze verbindt de bovenarm met het schouderblad.
  • Schuifgewricht: dot deel van de schouder verbindt het sleutelbeen met het schouderblad.
  • Glijgewricht: het glijgewricht verbindt het schouderblad met de rug.

Het gewricht is ontworpen om een grote hoeveelheid beweging mogelijk te maken. Dit betekent ook dat het de potentie heeft om te los te gaan zitten.

Er zijn verschillende structuren die helpen om het gewricht in positie te houden. De belangrijkste zijn:

  • Ligamenten, die de botten bij elkaar houden
  • Labrum (een rand van kraakbeen, die de kom verdiept)
  • Spieren, die het schouderblad en de kop in de juiste positie houden bij het bewegen of gebruiken van de arm.
  • Gewrichtskapsel (voering die het gewricht bedekt)

Schouderinstabiliteit is wanneer de kop niet goed onder controle wordt gehouden in de kom. Het kan zich op twee verschillende manieren ontwikkelen:

  • Traumatisch
  • Atraumatisch (zonder voorafgaand trauma)

Symptomen van schouderinstabiliteit

Beschrijving van de klachten

Bij schouderinstabiliteit klaag je vaak over pijn, zwakte en bewegingsbeperking. Je kunt bang zijn om je arm op bepaalde manieren te bewegen. Je kunt het gevoel hebben dat je schouder wegglijdt, meegeeft, blijft haken of uit het gewricht komt, wat ertoe kan leiden dat je je minder zeker voelt over het gebruik van je arm voor allerlei taken in het dagelijks leven, op het werk en tijdens sportactiviteiten.

Als het probleem zich ontwikkelt na een plotselinge verwonding of trauma, dan kun je ervaren dat je schouder herhaaldelijk naar voren uit de kom schiet. Dit heet luxatie of ontwrichting. Maar je kunt ook het gevoel hebben dat je schouder gedeeltelijk naar voren komen en dan weer naar binnen gaan. Dit heet subluxatie.

Verschijnselen in vogelvlucht

  • Een gevoel dat de schouder bij bepaalde bewegingen uit de kom gaat schieten of dat de schouder heen en weer is verschoven in de kom.
  • Als de schouder (bijna) uit de kom schiet, dan ervaar je een stekende pijn. Je hoort en voelt een klik in de schouder en kunt je schouder niet, of maar een beetje bewegen.
  • Een schouder die volledig uit de kom is, zie je een bobbel aan de voorkant van de schouder.
  • Er kan wel of geen pijn zijn: kenmerken is pijn bij het heffen en naar buiten draaien van de bovenarm.
  • Een onzeker gevoel in je schouder, alsof hij uit de kom schiet.
  • Een pijnlijk of klikkend gevoel in je schouder.
  • Gevoelloosheid of tintelingen langs de arm.

Oorzaken van schouderinstabiliteit

Schouders behoren tot de meest flexibele onderdelen van het menselijk lichaam en kunnen in verschillende richtingen bewegen. Je schouder helpt je bij het bewegen en draaien van je bovenarm en stelt je in staat om boven je hoofd te reiken. Omdat de schouders echter zo’n groot bewegingsbereik hebben, zijn ze tevens vatbaarder voor instabiliteit. Een schouder die (bijna) uit de kom schiet gebeurt meestal na een blessure of overmatig gebruik.

Schouderinstabiliteit heeft twee hoofdoorzaken:

  • posttraumatische schouderinstabiliteitsblessures
  • schoudergewrichten die van nature los zitten

De meest voorkomende oorzaak van schouderinstabiliteit is letsel of trauma. Verwonding kan optreden door sport, stomp trauma of gewoon overmatig gebruik van ligamenten en spieren.

Onderzoek en diagnose

De arts zal je schouder onderzoeken en informeren naar je klachten. Hij zal ook je  medische geschiedenis bespreken. Röntgenfoto’s kunnen worden gemaakt of zo nodig een MRI-scan. Het zal een beter beeld van de zachte weefsels creëren en de arts helpen bij het identificeren van verwondingen aan de ligamenten en pezen rond je schoudergewricht.

Behandeling van een instabiele schouder

De arts zal eerst de minst invasieve methode overwegen, dat wil zeggen een niet-chirurgische behandeling voordat een operatie wordt overwogen.

Behandeling van schouderinstabiliteit kan bestaan uit:

  • Activiteiten beperken (relatieve rust houden): het vermijden van specifieke activiteiten waarvoor beweging boven het hoofd nodig is, zal de symptomen helpen verminderen.
  • Medicatie: niet-steroïde anti-inflammatoire medicijnen (NSAID’s), zoals ibuprofen, diclofenac of meloxicam, kunnen  schouderpijn en zwelling tegengaan.
  • Fysiotherapie: oefeningen om de kracht en controle van de schouderspieren te verbeteren, kunnen schouderinstabiliteit helpen oplossen.
  • Schouderoperatie: Als minder invasieve behandelingen onvoldoende soelaas bieden, dan zul je mogelijk geopereerd moeten worden om uitgerekte of gescheurde ligamenten te repareren.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over schouderinstabiliteit, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.