Buikmigraine (abdominale migraine): symptomen en behandeling

Last Updated on 27 december 2023 by M.G. Sulman

Wist je dat abdominale migraine (AM) ofwel buikmigraine, hoewel vaak gezien bij kids, ook bij volwassenen kan optreden? Deze aandoening veroorzaakt niet-uitgelokte episoden van acute centrale buikpijn met migraineachtige kenmerken en perioden van verlichting.

Buikmigraine bij een kind / Bron: Freepik

Wat is buikmigraine?

Abdominale migraine of buikmigraine is een vorm van migraine die episoden van intense buikpijn veroorzaakt, met een duur van één tot 72 uur, gemiddeld 17 uur. Deze aanvallen zijn vaak ernstig genoeg om dagelijkse activiteiten te verstoren. Ofschoon het geen hoofdpijn veroorzaakt, kan het tegelijkertijd optreden met traditionele migraine. Onderzoekers geloven dat er een verband bestaat tussen migraine (hoofdpijn) en buikmigraine, aangezien ze vergelijkbare triggers, verlichtende factoren en behandelingen delen, en mogelijk een gemeenschappelijke oorzaak hebben. Ongeveer 24% van de mensen met buikmigraine ontwikkelt op een bepaald moment in hun leven migrainehoofdpijn, vergeleken met 10% van de algemene Amerikaanse bevolking.

Buikmigraine: Niet alleen voor de kleintjes!

Heb je je ooit afgevraagd wie er allemaal last kan hebben van buikmigraine? Welnu, het treft vooral kinderen jonger dan 10, maar volwassenen zijn ook niet veilig.

De gemiddelde leeftijd waarop buikmigraine begint, is 7 jaar. Het lijkt vaker voor te komen bij vrouwen dan bij mannen.

Vóórkomen

Hoe vaak zien we buikmigraine? Ongelofelijk, maar waar, zo’n 1% tot 4% van de schoolgaande kids heeft ermee te maken. En hier komt het interessante deel: onderzoekers denken dat dit cijfer eigenlijk te laag is, aangezien buikmigraine waarschijnlijk niet altijd correct wordt vastgesteld.

Buikmigraine komt zelden voor bij volwassenen.

Oorzaken van abdominale migraine

Wist je dat veelvoorkomende migraine-triggers ook buikmigraine kunnen ontketenen? Yep, het is waar! Stress, zoals die van school of werk, veranderingen in je omgeving (denk aan reizen), verstoorde slaappatronen en lichaamsbeweging kunnen allemaal de boosdoeners zijn achter buikmigraine.

Het blijft anno 2024 een mysterie hoe stress en slaaptekort de klachten van buikmigraine uitlokken, maar één ding is zeker: erfelijkheid lijkt een sleutelrol te spelen. Veel kiddo’s met buikmigraine hebben familieleden die ook met migraine te maken hebben. Genetische factoren lijken dus ook een rol te spelen bij het ontstaan van buikmigraine.

En dan hebben we het over voeding. Sommige kleine patiëntjes kunnen aanvallen krijgen door bepaalde voedingsmiddelen, net als bij de klassieke migraine. Dus, ja, voedsel speelt ook een rol in dit ingewikkelde spel van buikmigraine.

En hier komt de grote onthulling: buikmigraine, ‘gewone’ migraine en het syndroom van cyclisch braken zijn aan elkaar verwant en lijken eenzelfde onderliggende oorzaak hebben.1Ibrahim M, Elkins I, Herman M. Abdominal Migraines: A Rare Adulthood Manifestation of a Typical Childhood Disease. Cureus. 2023 Mar 21;15(3):e36451. doi: 10.7759/cureus.36451. PMID: 37090300; PMCID: PMC10118217.

Risicofactoren

Nu, wat zijn de risicofactoren? Als er migraine in de familie rondspookt, heeft je kind meer kans op buikmigraine. Zo’n 65% van de kids met buikmigraine heeft een eerstegraads familielid met migraine. En wist je dat psychosociale factoren zoals angst en depressie ook de kans vergroten?

Symptomen van abdominale migraine

Symptomen van buikmigraine zijn:

  • Buikpijn: De pijn nestelt zich meestal in het midden van je buik, rond je navel. Het kan variëren van dof tot serieus scherp of stekend.
  • Verlies van eetlust: Die lekkere trek verdwijnt soms als sneeuw voor de zon.
  • Misselijkheid en braken: Een niet zo welkom duo dat soms langskomt tijdens een buikmigraine-episode.
  • Bleek uiterlijk (bleekheid): Je gezicht kan een tikkeltje bleker worden dan normaal.
  • Hoofdpijn: Hoofdpijn kan ook in het feestje meedoen, samen met die vervelende buikpijn.
  • Licht- en geluidsgevoeligheid: Voor sommigen komt er nog een extra laagje bij met een overgevoeligheid voor licht en geluid.

De episodes beginnen plotseling, eindigen abrupt, en kunnen tussen de één en 72 uur duren. Een interessant weetje: de tijd tussen de episodes kan variëren van weken tot maanden, en de meeste mensen ervaren geen symptomen tussen de episodes door. Gelukkig maar.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Artsen duiken in je medische geschiedenis en voeren een lichamelijk onderzoek uit om andere mogelijke boosdoeners uit te sluiten of te identificeren. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals bloedonderzoek of beeldvormend onderzoek.

Differentiële diagnose

Bij het onderzoeken van buikmigraine moet een arts ook andere gezondheidsproblemen uitsluiten die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken, waaronder:

Behandeling van buikmigraine

💊 Acute aanpak met medicijnen

Voor zowel volwassenen als de kleintjes zijn eenvoudige pijnstillers vaak de go-to bij een buikmigraine-episode. Denk aan paracetamol en ibuprofen.

Ibuprofen, een NSAID-pijnstiller, komt vaak voor in de buikmigraine-toolkit. Advil Liquid-Caps zijn hier een snelle versie van, verkrijgbaar zonder recept. Maar, let op! Langdurig gebruik zonder doktersadvies kan bijwerkingen met zich meebrengen.

Domperidon is voor diegenen die last hebben van misselijkheid en braken. Alleen verkrijgbaar via doktersrecept. Ook ondansetron werkt tegen misselijkheid en braken. Net als domperidon, is het medicijn alleen verkrijgbaar op doktersvoorschrift.

Let op, sommige ‘gewone’ migraine-medicijnen, zoals sumatriptan, zijn niet goedgekeurd voor gebruik bij kinderen. Voor de kleintjes met milde symptomen kan educatie over de aandoening soms al genoeg zijn.

🚫 Trigger tracking

Net als bij andere migrainevormen, is het nuttig om te kijken naar de triggers die deze ongenode gast kunnen uitlokken. Fel licht, slechte slaap, reizen, honger, stress… klinkt bekend in de oren? Door deze triggers te vermijden of te beperken, kan het aantal aanvallen verminderen.

🌬️ Preventieve maatregelen

Soms gaan we voor de langere termijn! Preventieve behandelingen kunnen helpen het aantal aanvallen te verminderen en de ernst ervan te verzachten. Dit kan variëren van medicijnen tot leefstijlaanpassingen.

Symptomen van buikmigraine kunnen worden getriggerd door dingen die stress veroorzaken bij het kind. Om te achterhalen wat die triggers zijn, is het handig om een dagboek bij te houden waarin je de buikpijnmomenten noteert.

Voor bepaalde kinderen kan het eten van specifieke voedingsmiddelen aanvallen veroorzaken. Door deze voedingsmiddelen te vermijden, kunnen ze soms voorkomen dat ze last krijgen van buikpijnaanvallen.

Prognose

Voor kinderen met buikmigraine is er vaak hoop op verbetering. De meeste kinderen groeien ontgroeien vaak de aandoening rond de puberteit. Grofweg 60% hunner heeft in de late tienerjaren geen last meer heeft van buikmigraine-episoden.

Echter, hier komt een twist: ongeveer 70% van de kinderen met buikmigraine kan later in hun leven migrainehoofdpijn ontwikkelen, zowel in de adolescentie als in de volwassen jaren. De weg naar volwassenheid brengt soms nieuwe uitdagingen met zich mee, maar een proactieve benadering van je gezondheid kan het verschil maken. Een gezonde leefstijl vormt daarin de kern!

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over buikmigraine, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.