Okselpijn tijdens de overgang: oorzaken

Last Updated on 15 januari 2024 by M.G. Sulman

Okselpijn tijdens de overgang is een veelvoorkomende klacht bij vrouwen. Tijdens de overgang verandert het lichaam van een vrouw als gevolg van de afname van de productie van vrouwelijke hormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Deze hormonale veranderingen kunnen leiden tot verschillende klachten, waaronder dus okselpijn. Pijn in de oksel kan een symptoom zijn van borstpijn, wat vaak voorkomt tijdens de overgang als gevolg van hormonale veranderingen in het lichaam. Borstpijn kan op zijn beurt weer leiden tot pijnlijke en gevoelige lymfeklieren in de oksel.

Oksel van een vrouw
Okselpijn tijdens de overgang

Okselpijn tijdens de overgang

De overgang is het einde van de vruchtbare periode van een vrouw. Okselpijn kan een symptoom zijn van hormonale veranderingen tijdens de overgang. In deze periode verandert de hormoonproductie in het vrouwenlichaam, wat kan leiden tot pijnlijke borsten en oksels. Andere symptomen van hormonale veranderingen tijdens de overgang zijn opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Maar er zijn ook nog andere mogelijke oorzaken. En vrouwen in de overgang kunnen natuurlijk okselpijn ervaren wat niet gerelateerd is aan de overgang.

Gezwollen lymfeklieren tijdens de overgang

Er is anno 2024 geen wetenschappelijk bewijs dat gezwollen lymfeklieren een veelvoorkomend symptoom zijn van de overgang. Ofschoon opgezette lymfeklieren kunnen voorkomen bij vrouwen tijdens de overgang, kan het ook een teken zijn van andere aandoeningen die niet gerelateerd zijn aan de menopauze.

Gezwollen okselklieren kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren, waaronder infecties, auto-immuunziekten, kanker en andere ziekten. Bij sommige vrouwen kunnen veranderingen in het immuunsysteem tijdens de overgang een rol spelen bij het veroorzaken van gezwollen lymfeklieren.

Raadpleeg bij aanhoudende klachten je huisarts. Deze kan onderzoeken of een onderliggende oorzaak is. ‘t Onderzoek kan bestaan uit een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, beeldvorming of een biopsie van de lymfeklier. Als er een onderliggende medische aandoening wordt gevonden, kan de arts een behandeling aanbevelen.

Een vergrote lymfeklier in het okselgebied van een persoon met kattenkrabziekte en wondjes van een kattenkrab aan de hand
Een vergrote lymfeklier in het okselgebied van een persoon met kattenkrabziekte en wondjes van een kattenkrab aan de hand / Bron: Wikimedia Commons

Mogelijke oorzaken van okselpijn tijdens de overgang

Hormonale veranderingen

Okselpijn kan zich manifesteren tijdens de overgang en het kan verschillende oorzaken hebben, al dan niet gerelateerd aan de overgang. Tijdens de overgang ondergaat het lichaam van een vrouw verschillende hormonale veranderingen, waaronder een afname van de productie van oestrogeen. Deze hormonale schommelingen kunnen leiden tot een aantal symptomen, waaronder pijn in de oksels.

Hormonale veranderingen kunnen leiden tot pijn doordat hormonen invloed hebben op de chemische balans en de structuur van weefsels in het lichaam. Oestrogeen, één van de belangrijkste vrouwelijke hormonen, heeft bijvoorbeeld invloed op de groei en ontwikkeling van de borsten en de gevoeligheid van de zenuwen in dit gebied. Wanneer de oestrogeenproductie afneemt tijdens de overgang, kan dit leiden tot pijnlijke en gevoelige borsten en lymfeklieren in de oksels.

Daarnaast kunnen hormonale veranderingen ook leiden tot andere fysieke en emotionele symptomen die pijn kunnen veroorzaken. Zo kunnen hormonale schommelingen tijdens de overgang bijvoorbeeld leiden tot stemmingswisselingen, slaapproblemen en spierpijn en gewrichtspijn.

Klachten als gevolg van hormonale veranderingen tijdens de overgang, verdwijnen vaak vanzelf weer naarmate je lichaam zich aanpast aan de nieuwe hormonale balans. Soms kan het echter zinvol zijn om je huisarts te raadplegen ter verlichting van de klachten.

Niet-cyclische mastopathie

Mastopathie is een aandoening waarbij er sprake is van veranderingen in het borstklierweefsel. Er zijn verschillende vormen van mastopathie, waaronder een vorm die niet gerelateerd is aan de menstruatiecyclus. Deze vorm komt minder vaak voor en wordt ook wel ‘niet-cyclische mastopathie’ genoemd.

Bij niet-cyclische mastopathie is er sprake van pijn op een duidelijk aanwijsbare plek in de borst. Deze pijn kan brandend, scherp of zeurend zijn en straalt vaak uit naar de oksel. Anders dan bij cyclische mastopathie, zijn de klachten niet gerelateerd aan de menstruatiecyclus en kunnen ze op elk moment van de maand optreden.

Deze variant van mastopathie komt vaker voor bij vrouwen ouder dan veertig jaar en tijdens of na de menopauze nemen de klachten vaak af.

Borstkanker

Okselpijn kan een symptoom zijn van borstkanker, vooral als het gepaard gaat met andere verschijnselen zoals een knobbel in de borst, veranderingen in de grootte of vorm van de borst, tepelveranderingen of afscheiding uit de tepel. Bij deze klachten is het absoluut raadzaam om een arts te raadplegen.

Andere factoren

Okselpijn kan ook worden veroorzaakt door andere factoren, zoals stress, overmatig gebruik van de armen en schouders, of een infectie. Andere mogelijke oorzaken van okselpijn zijn:

  • Lymfeklierontsteking: de lymfeklieren in de oksel kunnen geïnfecteerd raken, waardoor pijn en zwelling ontstaan.
  • Spier- of gewrichtsblessures: overmatig gebruik van de armen en schouders kan leiden tot overbelasting en pijn in de oksel en aangrenzende gebieden.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over okselpijn tijdens de overgang, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.