Okselpijn tijdens menstruatie: oorzaak en behandeling

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Heb je last van okselpijn tijdens je menstruatie? Omdat het okselgebied anatomisch gevoelig is, kan zelfs milde okselpijn of -gevoeligheid je doen denken aan de meest ernstige scenario’s. Maar voordat je in paniek raakt, is het belangrijk om te weten dat okselpijn meestal onschadelijk is en vaak wordt veroorzaakt door spierpijn, infectie of … je menstruatiecyclus.

Okselpijn tijdens de menstruatie / Bron: Freepik

Wat is menstruatie?

Menstruatie, ook wel bekend als ongesteldheid, is de periodieke bloeding bij vouwen van het baarmoederslijmvlies. Het duurt meestal vier tot vijf dagen. De menstruatiecyclus is een complex samenspel van verschillende hormonen die van invloed zijn op de voortplantingsorganen van een vrouw. Tijdens de eerste helft van de cyclus produceren de eierstokken het hormoon oestrogeen, wat leidt tot de rijping van een eicel gedurende ongeveer 14 dagen. Bij de ovulatie komt de eicel vrij in de eileider. Gedurende deze tijd groeit het baarmoederslijmvlies onder invloed van het hormoon progesteron en wordt het geschikt voor het eventueel nestelen van een bevruchte eicel. Als er geen bevruchting plaatsvindt, daalt de hoeveelheid progesteron in het bloed en stoot de baarmoeder het verdikte slijmvlies af, wat resulteert in de menstruatie: het bloeden van het slijmvlies uit het lichaam.

Wanneer is de eerste menstruatie?

Meestal begint de menstruatie tussen het twaalfde en vijftiende levensjaar. Tijdens het eerste jaar na de eerste menstruatie vindt meestal geen eisprong plaats. In deze periode kan de menstruatiecyclus langer duren dan de gebruikelijke 28 dagen en onregelmatig zijn.

Menstruatieklachten

Overzicht

Tijdens de menstruatie kunnen verschillende klachten optreden, die van vrouw tot vrouw kunnen verschillen. Het bloedverlies is meestal het grootst in de eerste dagen van de menstruatie. Er zijn drie soorten menstruatiepijn:

  • Ovulatiepijn of middenpijn (Mittelschmerz) treedt op vlak voor en tijdens de eisprong, ongeveer 14 dagen voor de menstruatie.
  • Premenstruele pijnklachten ontstaan in de laatste week voor de menstruatie door het vasthouden van vocht onder invloed van hormonen. Naast buikpijn kunnen ook andere klachten optreden, zoals hoofdpijn, een slap en niet lekker gevoel, slapeloosheid, nervositeit en misselijkheid.
  • Pijn tijdens de menstruatie wordt vaak veroorzaakt door kramp in het spierweefsel van de baarmoeder. De precieze oorzaak is onduidelijk, maar er lijkt een verband te zijn met verhoogde hormoonspiegels (prostaglandine) in het bloed.
Buikpijn of pijn in buik
Buikpijn tijdens de menstruatie / Bron: Maya Kruchankova/Shutterstock.com

Borstpijn en okselpijn kunnen ook optreden

Borstpijn en okselpijn kunnen ook optreden als klachten tijdens de menstruatie. Dit komt door hormonale veranderingen in het lichaam. De pijn kan variëren van milde tot ernstige pijn. Sommige vrouwen kunnen ook last hebben van gezwollen of gevoelige borsten. Borstpijn en okselpijn kunnen natuurlijk ook veroorzaakt worden door andere factoren dan menstruatie. Dus als deze klachten aanhouden of verergeren, is het verstandig om medisch advies in te winnen.

Oorzaak van okselpijn tijdens de menstruatie

Het is helaas waar dat sommige vrouwen tijdens hun menstruatiecyclus ook last kunnen krijgen van okselpijn, alsof menstruatiepijn nog niet genoeg is! Dit komt doordat veel vrouwen vlak voor of tijdens hun menstruatie last krijgen van gevoelige borsten en deze pijn kan uitstralen naar de oksel. Dit komt voornamelijk door de onderlinge verbondenheid van het weefsel in de borst- en okselregio.

Het okselgebied heeft verschillende lagen, met haarzakjes, zweetklieren, vetweefsel, bindweefsel en meer. Het weefsel dat de borst en de oksel verbindt kan zich uitstrekken tot in het okselgebied.

Wanneer de menstruatiecyclus begint, beginnen de borsten en het weefsel eromheen te zwellen. Dit kan ook leiden tot zwelling van het okselweefsel, wat resulteert in verhoogde gevoeligheid en pijn (net als bij de borsten). Dit kan ook tijdens de zwangerschap optreden en het huidweefsel zal op dezelfde manier reageren.

Kunnen borsten tijdens menstruatie ook groter worden en okselpijn veroorzaken?

Ja, het is heel normaal dat borsten tijdens de menstruatiecyclus van een vrouw groter en pijnlijk worden. Dit komt doordat de hormonen die betrokken zijn bij de menstruatiecyclus, met name oestrogeen en progesteron, veranderingen in de borsten kunnen veroorzaken.

Vlak voor en tijdens de menstruatiecyclus stijgt het niveau van het hormoon progesteron in het lichaam, wat kan leiden tot vochtretentie in de borsten en het omliggende weefsel. Dit kan de borsten doen zwellen en gevoelig maken, en soms zelfs pijnlijk.

Bovendien kan het hormoon oestrogeen ook bijdragen aan het groter worden van de borsten. Dit hormoon kan ervoor zorgen dat het klierweefsel in de borsten groeit en zich ontwikkelt, wat kan leiden tot een toename van de borstgrootte.

Deze veranderingen in de borsten tijdens de menstruatiecyclus zijn normaal en verdwijnen normaal gesproken vanzelf na de menstruatie. Als de pijn echter ernstig is of aanhoudt na de menstruatie, is het altijd verstandig om je huisarts raadplegen.

Hormonen spelen dus ook een rol

Hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus kunnen leiden tot veranderingen in de grootte en gevoeligheid van de borsten en het lymfestelsel kan hierop reageren door de lymfeklieren in de borst en oksel te laten zwellen. Dit kan leiden tot gevoeligheid en pijn in deze gebieden.

Bovendien kunnen andere hormonale veranderingen, zoals die tijdens de zwangerschap of de overgang, ook leiden tot veranderingen in de borsten en oksels. Bij zwangere vrouwen kan de borst gevoelig en pijnlijk worden door de veranderingen in hormoonspiegels en de groei van de borstklieren. Tijdens de overgang kan een afname van hormoonproductie leiden tot veranderingen in de borsten en oksels, zoals vermindering van de grootte van de borsten en gevoeligheid.

Kortom, hormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de gevoeligheid en pijn in de borsten en oksels bij vrouwen. Het is belangrijk voor vrouwen om hun lichaam te begrijpen en hun hormonale veranderingen te monitoren teneinde eventuele veranderingen of afwijkingen op te merken en tijdig medisch advies in te winnen bij je huisarts.

Behandeling van okselpijn tijdens de menstruatie

Wanneer de okselpijn verband houdt met de menstruatiecyclus, is deze klacht normaliter van voorbijgaande aard en kan het worden beheerst met enkele eenvoudige maatregelen, zoals het dragen van een losse beha en het masseren van het borst- en okselgebied. Het is echter belangrijk om alert te blijven op veranderingen in de pijn, zoals of het aanhoudt of verergert, of als er andere symptomen zoals zwelling, knobbels of huiduitslag optreden. In dergelijke gevallen is het raadzaam om een afspraak te maken met je huisarts

Een medische diagnose kan niet alleen helpen bij het identificeren van de oorzaak van de pijn, maar kan ook eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uitsluiten of behandelen. Het is dus zaak om goed op je lichaam te letten en eventuele veranderingen of symptomen serieus te nemen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over okselpijn door menstruatie, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.