Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman
Een jeukende rechter en/of linker lies kan worden veroorzaakt door haargroei na ontharing of door irritatie van ondergoed. In deze gevallen kan het aanbrengen van een vochtinbrengende of hypoallergene crème jeuk en ongemak snel helpen verlichten. Jeukende liezen kunnen echter ook wijzen op een huidprobleem, zoals een schimmelinfectie dat vaker voorkomt bij mannen. Dit type jeuk kan ook vrouwen treffen en jeuk veroorzaken in zowel de lies als rond de vyulva/vagina. Jeuk in de lies kan ook optreden als gevolg van schaamluis, wat een zeldzamere aandoening is. Als de jeuk niet verbetert binnen 3 dagen na het nemen van zelfzorgmaatregelen, is het verstandig om ene afspraak te maken met je huisarts.
Inhoud
- 1 Jeukende liezen
- 2 Oorzaak van jeuk in de lies
- 3 Onderzoek en diagnose
- 4 Reacties en ervaringen
Jeukende liezen
Jeuk in je liesstreek kan irritant alsook gênant zijn Maar het is niets om je voor te schamen. Het probleem komt vaak voor en het betekent niet per se dat je een seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebt.
Oorzaak van jeuk in de lies
Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van jeukende liezen, waaronder:
Irritatie door zweet en ondergoed
Huidirritatie of contacteczeem is één van de belangrijkste oorzaken van jeuk in de liesstreek bij zowel mannen als vrouwen. Veel kledingstukken zijn gemaakt van synthetische materialen, die de luchtstroom in gevaar brengen en tot zweetophoping en jeuk of irritatie kunnen leiden.
Naast jeuk kan dit type irritatie ook symptomen veroorzaken zoals roodheid, vervelling van de huid of het verschijnen van witte of rode blaren rond de lies. Dit wordt veroorzaakt door contact met een stof die in de kleding aanwezig is.
Wat te doen?
In deze gevallen is het raadzaam om je liezen goed en droog schoon te houden. Na het wassen kun je desgewenst een hypoallergene vochtinbrengende crème aanbrengen. Trek iedere dag schoon ondergoed aan. Blijf niet in nattig (zweet) ondergoed rondlopen en kies voor ondergoed op basis van katoen of anderszins zweetafdrijvend ondergoed. Als de jeuk na 3 dagen met deze maatregelen niet verbetert, is het verstandig een afspraka te maken met je huisarts.
Scheren en haargroei
Je schaamstreek ontharen met een scheermesje of wax kan huidirritatie rond de lies veroorzaken. Na ongeveer 2 weken na het waxen of scheren kun je last krijgen van jeuk, omdat er wat haartjes willen doorbreken.
Wat te doen?
Om een jeukende lies veroorzaakt door ontharing te verlichten, kun je een vochtinbrengende crème aanbrengen om de huid te hydrateren en irritatie door jeuk te behandelen. Dit zal helpen om de drang tot jeuk te verminderen.
Je kan deze jeuk ook heel eenvoudig verhelpen door onder de douche te springen met een pepermuntscrub.
Andere tips zijn exfoliëren voorafgaand aan het ontharen, het gebruik van scheerschuim en het scheren in de richting van de haarlijn. Dit voorkomt irritatie en ingegroeide haren.
Liesschimmel
Liesschimmel of tinea cruris is een veel voorkomende en behandelbare huidaandoening die wordt veroorzaakt door een schimmel. De schimmel gedijt op een warme, vochtige huid die bedekt is met nauwsluitende kleding. Een veelvoorkomend symptoom is een rode, schilferige en ongelooflijk jeukende huiduitslag.
Wat kan de jeuk verlichten?
Door het gebied schoon en droog te houden en een antischimmelcrème toe te passen, kan deze huidaandoening vaak worden genezen.
Smetplekken
Bij smetplekken (intertrigo) heb je rode plekken op uw huid. Het komt vooral voor in de lichaamsplooien, zoals de liezen, de oksels en onder de borsten. Je herkent het aan de kleine schilfers (velletjes) in de huidplooien. De plekken zijn rood en je kunt ook pijnlijke scheurtjes (kloofjes) of wondjes krijgen.
Behandeling
Behandeling van smetten bestaat uit het lokaal aanbrengen van een indrogende zalf, bijvoorbeeld een zinkbevattende zalf of smeersel.
Erythrasma
Bij erythrasma heeft u roodbruine, schilferende plekken in de liezen, de oksels, onder de borsten en in de bilspleet. Deze rode of roodbruine verkleuring van de huid wordt veroorzaakt door bacteriën.
Behandeling
Erythrasma wordt doorgaans behandeld met crèmes of lotions die antibiotica bevatten, bijvoorbeeld erythromycine of clindamycine.
Allergische reactie
Dit is een veel voorkomende en behandelbare oorzaak van jeukende liezen. Vrouwen lijken vooral vatbaar omdat producten, zoals vaginale douches, sprays voor vrouwelijke hygiëne en geurende inlegkruisjes een reactie kunnen veroorzaken. Veel andere producten, waaronder geparfumeerde zeep, vochtige doekjes en ondergoed, kunnen bij iedereen een reactie veroorzaken.
Wat kan de jeuk verlichten?
Vermijd allereerst de stof of het product dat de klachten veroorzaakt. Als je het eenmaal kunt vermijden, zal de jeuk geleidelijk verdwijnen.
Als u niet kunt achterhalen wat de jeuk veroorzaakt, raadpleeg dan je huisarts.
Psoriasis inversa
Bij psoriasis krijg je plekken met schilfers en jeuk op je huid. Psoriasis inversa is een veel voorkomende vorm van psoriasis. Bij psoriasis inversa zitten de plekken in de lichaamsplooien, zoals in de oksels, bilspleet, navel en in de liezen. Bij deze vorm van psoriasis zien we zalmkleurige of rozerode plakkaten die vaak jeuken. Soms ontstaan er ook pijnlijke wondjes en kloofjes.
Behandeling
Het plaatselijk aanbrengen van een zalf met corticosteroïden, en combinaties van een vitamine D preparaat met een corticosteroïd, is dikwijls voldoende.
Niet-genitale lichen sclerosus
Bij lichen sclerosus (LS) krijg je lichte, glanzende plekken op de huid. Het kan overal op de huid voorkomen. Het is een chronische, inflammatoire, niet-infectieuze ziekte. Plekken van de huid waar de niet-genitale lichen sclerosus relatief vaak voorkomt, zijn de oksels, de liezen, de nek en hals, de rug en onder de borsten
Wat te doen?
LS wordt behandeld met een sterke (voorgeschreven) hormoonzalf, bijvoorbeeld clobetasolzalf of mometasonzalf. Door de zalf zal de pijn en jeuk afnemen.
Schaamluis
Schaamluizen zijn kleine kruipende beestjes van grofweg 3 millimeter groot. Ze voelen zich senang op de huid, in het bijzonder op warme vochtige plaatsen met veel haar. Het kan zowel mannen als vrouwen treffen en roodheid, irritatie en een jeukende lies veroorzaken.
Wat te doen?
Bij de drogist of apotheek is een vrij verkrijgbaar middel tegen luis te verkrijgen. Als je schaamluis hebt opgelopen bij seksueel contact, is het verstandig om ook onderzoek naar andere soa’s te laten doen.
Onderzoek en diagnose
De arts zal vragen stellen over je klachten en lichamelijk onderzoek verrichten. Tests zijn meestal niet nodig om een diagnose te stellen. Indien nodig kan de arts wat huidafkrabsels, op kweek zetten om te controleren op een schimmel of bacterie.
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over jeukende liezen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.