Erythrasma: symptomen, oorzaak en behandeling

Last Updated on 19 april 2023 by M.G. Sulman

Erythrasma is oppervlakkige huidinfectie. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium minutissimum. Bij deze huidaandoening heb je plekken in je liezen, oksels, bilspleet of onder de borsten.  Het gaat om een rode of roodbruine verkleuring van de huid. Erythrasma komt vaker voor in een warm en vochtig klimaat. Je hebt meer kans om deze aandoening te ontwikkelen als he overgewicht hebt, ouder bent of diabetes hebt. Het is een onschuldige huidinfectie die goed te behandelen is.

Erythrasma
Erythrasma / Bron: Wikimedia Commons

Wat is erythrasma?

Erythrasma is een chronische oppervlakkige plaatselijke huidinfectie, die wordt veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium minutissimum. Deze bacterie behoort tot de normale huidflora. Op vochtige huid kan de bacterie echter overgroeien.

Oorzaak van erythrasma

De veroorzaker van deze huidaandoening is een bacterie met de Latijnse naam ‘Corynebacterium minutissimum’. Deze komt voor op een normale en gezonde huid en maakt deel uit van je huidflora. Als de huidflora echter wordt verstoord, bijvoorbeeld door meer zweten of warmte, kan er een overgroei van deze bacterie plaatsvinden met erythrasma tot gevolg.

Is het besmettelijk?

Erythrasma is niet besmettelijk. De oorzaak is een bacterie die behoort tot de normale huidflora, waarbij er sprake is van overgroei.

Risicofactoren

Erythrasma komt vaker voor in warme, vochtige klimaten, maar ook bij personen met een slechte hygiëne, die meer zweten, die overwicht hebben en diabetes hebben, evenals ouderen en personen met een slechte immuunfunctie. Het komt vaker voor in huidplooien, waaronder de lies, oksel, bilnaad en onder de borsten.

Fors overgewicht of obesitas
Mensen met overgewicht lopen meer risico op erythrasma / Bron: Wikimedia Commons

Symptomen van erythrasma

Verschijnselen

Aanvankelijk zie je scherp begrensde roze vlekken die licht schilferig zijn. Later vervaagt de roze tot rode kleur en wordt het aangetaste gebied bruin en schilferig. In een enkel geval gaat het gepaard met een branderig gevoel of jeuk.1Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:343-4 Jeuk of een branderig gevoel kan vooral aanwezig zijn als de laesies zich in de liesstreek bevinden (jeukende lies).

Voorkeursplekken

Deze oppervlakkige infectie van de huid komt voornamelijk voor in lichaamsplooien zoals liezen, tussen de billen, onder de borsten en oksels en soms ook tussen de tenen.

Onderzoek en diagnose

Wood’s lamp

De diagnose kan worden gesteld door een arts met behulp van een Wood’s lamp. Deze lamp kan met het oplichten van kleuren (fluorescentie) bepaalde huidziekten aantonen. Bij erythrasma wordt een heldere koraalrode fluorescentie gezien wanneer de lamp over het aangetaste gebied schijnt. Een andere manier om erythrasma te diagnosticeren, is door de huidafkrabsels van de laesie op kweek te zetten.

Corynebacterium minutissimum (Wood’s lamp) / Bron: Wikimedia Commons

Differentiële diagnose

Bij de differentiële diagnose moet rekening worden gehouden met dermatofytose (huidschimmelinfectie), candida intertrigo of psoriasis inversa.

Co-infectie met dermatofyten (schimmels) of Candida (Candida-infectie van de huid) is mogelijk.

Behandeling van erythrasma

De behandeling van erythrasma bestaat meestal uit het schoon en droog houden van het gebied met antibacteriële zeep en een plaatselijke oplossing van aluminiumchloride.

Een antibacteriële oplossing of crème zoals clindamycine HCL-oplossing, erytromycine of miconazolcrème kan worden voorgeschreven om de bacteriën uit te roeien. Clindamycine is een antibioticum van de lincomycinegroep. Het remt de groei van sommige bacteriën. Miconazol doodt schimmels, gisten en bepaalde bacteriën. Deze crème kun je zelf kopen bij drogist en apotheek.

Voor een agressievere behandeling kunnen ook orale antibiotica zoals erytromycine worden voorgeschreven. Antibiotica zijn medicijnen die werken tegen bacteriën. Oraal betekent dat je ze via de mond inneemt. Antibioticapillen dus.

Prognose

De aandoening zal na adequate behandeling verdwijnen.

Preventie

Je kunt het risico op erythrasma verminderen door:

  • voldoende persoonlijke hygiëne in acht te nemen
  • je huid en vooral de huidplooien droog te houden
  • schone kleding te dragen die goed vocht afvoeren (van katoen of linnen)
  • zeer warme of vochtige omstandigheden te vermijden
  • te zorgen voor een gezond lichaamsgewicht
Gezond gewicht
Gezond gewicht / bron: Pixabay

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over erythrasma, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.