Bronchospasme: oorzaak en symptomen herkennen

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Een bronchospasme duidt op een verkramping van de spieren rond de luchtpijp. In zo’n situatie trekken de spieren rond de luchtwegen in de longen zich samen. Ze vernauwen, waardoor de luchtstroom beperkt wordt. Dit kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Bronchospasme treedt vaak op bij astma. Er zijn ook andere aandoeningen die bronchospasmen kunnen veroorzaken, zoals COPD, een verzamelnaam voor de ziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Bronchospasmen kunnen op verschillende manieren behandeld worden, zoals met bronchodilatatoren, ontstekingsremmers en inhalatiecorticosteroïden. De behandeling is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de ernst van de aandoening.

Astma (longen)
Astma (longen) / Bron: Wikimedia Commons

Geluid van een bronchospasme + betekenis

Een bronchospasme kun je herkennen aan een piepend of fluitend geluid. Dit wordt veroorzaakt door een vernauwing van de luchtwegen in de longen. Het fenomeen kan optreden bij astma of COPD.

Bij een vernauwing van de luchtwegen wordt de doorgang van lucht door de longen belemmerd, waardoor het moeilijker wordt om te ademen. Dit veroorzaakt het kenmerkende piepende of fluitende geluid. Dit kan gepaard gaan met klachten als kortademigheid, hoesten en benauwdheid.

Bronchospasme herkennen aan de symptomen

Een bronchospasme kun je (naast het piepende geluid) herkennen aan een aantal symptomen, waaronder:

  • Piepende of fluitende geluiden bij het ademen. Dit kan variëren van licht tot ernstig.
  • Kortademigheid, waarbij je het gevoel hebt niet genoeg lucht te krijgen.
  • Een beklemmend of drukkend gevoel op de borst.
  • Hoesten en dan vooral ’s nachts of ’s ochtends bij het opstaan.
  • In ernstige situatie kunnen bronchospasmen leiden tot duizeligheid en een licht gevoel in je hoofd.
  • Mogelijke andere symptomen die kunnen optreden zijn onder meer een gevoel van zwakte of vermoeidheid.

Oorzaak van bronchospasmen

Mogelijke oorzaken van bronchospasmen zijn:

Astma

Astma is met stip de belangrijkste oorzaak van bronchospasmen. Bij astma vernauwen je luchtwegen zich omdat ze gevoelig zijn voor een groot aantal prikkels.

Allergische reacties

Een allergie duidt op een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem van het lichaam op onschadelijke stoffen, zoals stuifmeel, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels. Allergische reacties kunnen ook bronchospasmen veroorzaken.

Roken

Roken is ook een mogelijk boosdoener. Roken irriteert de luchtwegen irriteren en door roken ontstaat er een chronische ontsteking van de luchtwegen. Hierdoor trekken de spieren rond de luchtwegen zicj samen en vernauwen de luchtwegen zich.

Luchtweginfecties

Luchtweginfecties, zoals verkoudheid en griep, kunnen bronchospasmen veroorzaken.

Inspanningsastma

Bij inspanningsastma word je benauwd als je je inspant, bijvoorbeeld als je sport of lichamelijk zeer actief bent. Sommige mensen met inspanningsastma kunnen bronchospasmen krijgen tijdens het sporten of bij zware lichamelijke inspanning.

COPD

Bij COPD zijn je longen en luchtwegen beschadigd, waardoor je moeilijker ademt. COPD kan gepaard gaan bronchospasmen.

Onderzoek en diagnose

De arts zal informeren naar je klachten, je medische geschiedenis in ogenschouw nemen en een lichamelijk onderzoek verrichten. Vragen richten zich op eventuele allergieën, blootstelling aan irriterende stoffen of dat je rookt.

Daarna kan vervolgonderzoek in gesteld worden, zoals:

  • Een longfunctietest, ook wel spirometrie genoemd: dit is een test die onderzoekt hoe goed jouw longen werken. Je arts test of je misschien astma hebt.
  • Röntgenfoto van de borstkas: Dit kan zinvol zijn om mogelijke oorzaken van ademhalingsproblemen uit te sluiten, zoals longontsteking of longkanker.
  • Allergietest: Een allergietest toont aan of er sprake is van allergie en zo ja, waar je eventueel allergisch voor bent.
  • Bloedonderzoek: De aanwezigheid van een ontsteking kan door middel van een bloedtest gemeten worden.

Behandeling

De behandeling van bronchospasmen is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de ernst ervan. Behandeling kan bestaan uit:

Bronchodilatoren

Bronchodilatoren (luchtwegverwijders) zorgen voor ontspannen luchtwegen en geopende luchtpijpvertakkingen (bronchiën) in de longen. Hierdoor adem je gemakkelijker. Voorbeelden van bronchodilatoren zijn salbutamol, terbutaline en ipratropiumbromide.

Ontstekingsremmende medicijnen

Corticosteroïden ofwel ontstekingsremmende medicijnen maken het luchtwegweefsel minder gevoelig voor prikkels en hebben een remmend effect op de gevolgen van allergenen. Bij astma worden de inhalatiecorticosteroïden als onderhoudsbehandeling gegeven teneinde astma-aanvallen en bronchospasmen te voorkomen.

Immunotherapie

Om een allergie voor pollen (berk, boom of gras), huisstofmijt of dieren te verminderen, kun je mogelijk worden behandeld met immunotherapie. Dit omvat het injecteren van kleine hoeveelheden van een allergeen om het immuunsysteem te laten wennen aan de stof, zodat het minder heftig reageert.

Zuurstoftherapie

Zuurstoftherapie wordt onder meer gebruikt bij mensen die lijden aan COPD.

Prognose

De prognose van bronchospasmen hangt af van de onderliggende oorzaak en de ernst van de klachten. Bronchospasmen kunnen veelal goed worden behandeld met medicijnen. Je kan dan een normaal leven leiden.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over bronchospasmen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.