Teunisbloemolie: gezond en vol geneeskracht + bijwerkingen

Last Updated on 5 januari 2024 by M.G. Sulman

Teunisbloemolie (Evening Primrose Oil, EPO) wordt gemaakt van de zaden van de bloemen van de teuninsbloem. Het wordt van oudsher gebruikt om kneuzingen, aambeien en keelpijn te behandelen. Teunisbloemolie bevat veel het essentiële vetzuur gamma-linoleenzuur (GLA). Anno 2024 wordt teunisbloemolie gebruikt om het premenstrueel syndroom (PMS) te behandelen en sommige aan artritis gerelateerde aandoeningen te verlichten. Ook kan het gebruikt worden voor de behandeling van eczeem. Teunisbloemolie kan ook bepaalde nadelen hebben in de vorm van bijwerkingen.

Teunisbloem met insect / Bron: Wikimedia Commons

Teunisbloemolie is gezond en zit vol geneeskracht

De genezende voordelen van teunisbloemolie komen door het hoge gehalte aan gamma-linoleenzuur (GLA). GLA is een omega-6-vetzuur dat voorkomt in plantaardige oliën.

Cyclische mastopathie

Bij mastopathie heb je borstklachten zonder ernstige oorzaak. Cyclische mastopathie gaat op en neer met de menstruatiecyclus. Drie tot zeven dagen vóór de menstruatie heb je last van zware of gespannen borsten en soms stekende pijn. Vrouwelijke geslachtshormonen laten dan de borstklieren iets zwellen. Over het algemeen is de pijn niet exact aan te wijzen, maar vaak voel je wel knobbeltjes in je borsten.

Teunisbloemolie kan helpen om cyclische mastopathie te behandelen. Het verlicht de pijn.

Premenstrueel syndroom (PMS)

De werking van teunisbloemolie is onderzocht ter behandeling van van het premenstrueel syndroom (PMS). Dit is een verzamelnaam voor ernstige lichamelijke en emotionele klachten die je kunt ervaren in de periode voor je menstruatie. Symptomen variëren in ernst en bestaan uit buikkrampen en stemmingswisselingen. Behandeling met teunisbloemolie kan tot een significante afname van de ernst van PMS leiden.

Opvliegers

Teunisbloemolie kan ingezet worden om opvliegers te behandelen tijdens de perimenopauze. Dit is een periode in de overgang, waarbij de vrouw van een vruchtbare naar een onvruchtbare periode overgaat. Teunisbloemolie

In een onderzoek onder 80 vrouwen en postmenopauzaal waren, kregen zilverkaars of teunisbloemolie toegediend om opvliegers te behandelen.1Mehrpooya M, Rabiee S, Larki-harchegani A, et al. A comparative study on the effect of “black cohosh” and “evening primrose oil” on menopausal hot flashes. J Educ Health Promot. 2018;7:36. De ernst van de symptomen in beide groepen verbeterde aanzienlijk na acht weken, maar zilverkaars was effectiever dan teunisbloemolie bij het verminderen van het aantal opvliegers.

Osteoporose

Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Bij osteoporose worden je botten minder stevig en minder sterk, doordat de botdichtheid afneemt. Deze aandoening treft vooral vrouwen na de overgang. De menopauze speelt een grote rol bij het ontstaan van botontkalking. Gecombineerd met silica en calcium, kan teunisbloemolie een effectieve preventieve behandeling zijn voor osteoporose.

Huidaandoeningen

Teunisbloemolie wordt vaak gebruikt ter verzorging van eczeem, een droge huid en bij huidschilfers. Het beschermt tegen vochtverlies en ondersteunt de natuurlijke huidbarrière.

Atopisch eczeem is een huidaandoening die een schilferende en ontstoken huid veroorzaakt. Volgens een oudere studie kan de GLA in teunisbloemolie de opperhuid van de huid verbeteren.2Schäfer L, Kragballe K. Supplementation with evening primrose oil in atopic dermatitis: effect on fatty acids in neutrophils and epidermis. Lipids. 1991 Jul;26(7):557-60. doi: 10.1007/BF02536604. PMID: 1943500. Een systematische review uit 2013 concludeerde echter dat orale teunisbloemolie eczeem niet verbetert en geen effectieve behandeling is.3Bamford JT, Ray S, Musekiwa A, van Gool C, Humphreys R, Ernst E. Oral evening primrose oil and borage oil for eczema. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Apr 30;2013(4):CD004416. doi: 10.1002/14651858.CD004416.pub2. PMID: 23633319; PMCID: PMC8105655.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is een auto-immuunziekte. Auto-immuun betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert. Bij RA valt het lichaam voornamelijk de gewrichten aan.

Onderzoekers voerden een 12 weken durend onderzoek uit met visolie en teunisbloemolie bij 60 deelnemers met actieve reumatoïde artritis.4Veselinovic M, Vasiljevic D, Vucic V, et al. Clinical Benefits of n-3 PUFA and ɤ-Linolenic Acid in Patients with Rheumatoid Arthritis. Nutrients. 2017;9(4):325 Een groep nam alleen visolie en een andere nam zowel teunisbloemolie als visolie. Onderzoekers vonden verbeteringen in de ziekteactiviteitsscore, het aantal gevoelige gewrichten en verminderde pijn in beide behandelingsgroepen.

Depressie

Het gebruik van teunisbloemolie heeft veel voordelen voor de gezondheid, waaronder het verminderen van depressie. Teunisbloemolie is ontstekingsremmend en helpt stress en angst te verlichten. Het is aangetoond dat het de stemming, cognitieve functie en slaapkwaliteit verbetert.

Is teunisbloemolie gevaarlijk? Wat zijn de bijwerkingen?

Teunisbloemolie is naar alle waarschijnlijkheid veilig voor de meeste volwassenen. Er is anno 2024 minder bekend over de veiligheid voor kinderen.

Teunisbloemolie is mogelijk veilig tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding, maar het bewijs is anno 2024 niet doorslaggevend.

Teunisbloemolie wordt over het algemeen goed verdragen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn tijdelijke maagdarmklachten zoals buikpijn, een gevoel van volheid of misselijkheid.

Teunisbloemolie kan de effecten van het hiv-medicijn lopinavir versterken.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over teunisbloemolie, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.