Last Updated on 18 november 2023 by M.G. Sulman
Ticagrelor Mylan is een medicijn met als actieve ingrediënt ticagrelor. Het valt onder de plaatjesaggregatieremmers, een soort medicijnen die ervoor zorgen dat bloedplaatjes minder snel samenklonteren. Een zogeheten ‘antistollingsmedicijn’. In Nederland brengt AstraZeneca ticagrelor op de markt onder de chique naam Brilique. Het is verkrijgbaar als tablet met twee verschillende sterktes: 60 mg en 90 mg ticagrelor.
Inhoud
- 1 Wat is ticagrelor en waarvoor wordt het gebruikt?
- 2 Werking van ticagrelor
- 3 Mogelijke bijwerkingen van ticagrelor (Brilique)
- 4 Kan je met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
- 5 Zwangerschap en borstvoeding
- 6 Welke stoffen zitten er in dit medicijn?
- 7 Reacties en ervaringen
Wat is ticagrelor en waarvoor wordt het gebruikt?
Ticagrelor is een antistollingsmiddel dat de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten voorkomt. Het wordt voorgeschreven aan mensen met een hoog risico op een hartinfarct of met ‘niet-stabiele angina pectoris’, vooral na een dotterbehandeling of het plaatsen van een stent in een kransslagader van het hart.
Ticagrelor Mylan 60 mg filmomhulde tabletten worden gecombineerd met acetylsalicylzuur (een andere plaatjesaggregatieremmer) en mogen alleen door volwassenen worden gebruikt. Dit medicijn is voorgeschreven aan mensen die meer dan een jaar geleden een hartaanval hebben gehad. Het vermindert de kans op herhaling van een hartaanval, een beroerte, of overlijden als gevolg van een hart- of vaatziekte.
Ticagrelor Mylan 90 mg filmomhulde tabletten, ook gecombineerd met acetylsalicylzuur, zijn bedoeld voor volwassenen die een recente hartaanval hebben gehad of last hebben van instabiele angina (pijn op de borst die niet goed onder controle is). Het verkleint de kans op herhaling van een hartaanval.
Werking van ticagrelor
Ticagrelor werkt door de P2Y12-receptor te blokkeren. Deze zit aan het oppervlak van bloedplaatjes. Bloedplaatjes, ook bekend als trombocyten, zijn de superhelden van bloedstolling! Als je ergens een bloeding hebt, komen deze plaatjes in actie. Ze plakken vast aan de beschadigde vaatwand en knutselen samen een soort plaatjesprop. Deze prop sluit de wond af als een echte eerste hulp bij bloedingen.
Door de P2Y12-receptor te blokkeren, zorgt ticagrelor ervoor dat bloedplaatjes minder snel samenklonteren, waardoor de kans op de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten afneemt.
Deze eigenschap van ticagrelor om de samenklontering van bloedplaatjes tegen te gaan, classificeert het als een zogeheten ‘trombocytenaggregatieremmer’.
Mogelijke bijwerkingen van ticagrelor (Brilique)
Ticagrelor (Brilique) kan, naast het beoogde effect, enkele bijwerkingen veroorzaken. Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere:
Vaak voorkomende bijwerkingen (bij 10 tot 30 op de 100 mensen):
- Kortademigheid, vooral merkbaar bij mensen met astma of COPD.
- Bloedingen, zoals onderhuidse bloedingen (blauwe plekken) en bloedneuzen. Bij maag- of darmzweren mag het medicijn alleen worden gebruikt met een maagbeschermer om bloedingen te voorkomen. Mensen met bloedstollingsziekten zoals hemofilie mogen dit medicijn niet gebruiken.
Minder vaak voorkomende bijwerkingen (bij 1 tot 10 op de 100 mensen):
- Maagdarmklachten zoals buikpijn, misselijkheid, braken, diarree, verstopping.
- Huiduitslag en jeuk.
- Duizeligheid, hoofdpijn en een draaierig gevoel.
- Jichtaanvallen, vooral bij mensen die vatbaar zijn voor jicht.
Zeer zeldzame bijwerkingen (bij minder dan 1 op de 100 mensen):
- Kans op een hersenbloeding (beroerte), vooral bij mensen die eerder een hersenbloeding hebben gehad.
- Verwardheid.
- Overgevoeligheid, met symptomen zoals huiduitslag, galbulten, jeuk, of angio-oedeem (zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel, met benauwdheid).
- Ernstige bloedstollingsstoornissen, herkenbaar aan koorts, bloeduitstortingen onder de huid, vermoeidheid, verwardheid, en een gele kleur van oogwit en huid.
- Langzame, onregelmatige hartslag, vooral bij mensen die eerder een hartaanval hebben gehad en andere hartmedicatie gebruiken.
- Slaapapneu, wat kan leiden tot slechter slapen of het stokken van de ademhaling tijdens de slaap.
Bij ernstige bijwerkingen of twijfels is het belangrijk om direct contact op te nemen met een apotheker of arts.
Kan je met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?
Er zijn geen specifieke beperkingen voor autorijden, eten, of het drinken van alcohol bij het gebruik van dit medicijn.
Zwangerschap en borstvoeding
Bij gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is er nog te weinig bekend over mogelijke risico’s voor de baby. Als je zwanger bent of van plan bent zwanger te worden, is het belangrijk om dit onmiddellijk te melden aan je arts en apotheker. Samen kun je bespreken of het voortzetten van het medicijn een risico met zich meebrengt voor de baby, en wat de mogelijke risico’s zijn als je besluit te stoppen.
Voor borstvoeding geldt ook dat de veiligheid van dit medicijn in de moedermelk niet bekend is. Als je borstvoeding wilt geven, is het raadzaam om dit met je arts of apotheker te bespreken. Mogelijk kan er worden overgestapt op een ander medicijn waarvan bekend is dat het veilig is tijdens borstvoeding.
Als je besluit samen met je arts om borstvoeding te geven terwijl je dit medicijn gebruikt, is het belangrijk om alert te zijn op mogelijke bijwerkingen bij de baby, zoals blauwe plekken en bloedingen. Als deze bijwerkingen optreden, neem dan direct contact op met je arts.
Welke stoffen zitten er in dit medicijn?
60 en 90 mg
Dit medicijn bevat de werkzame stof ticagrelor, met verschillende hoeveelheden in de twee varianten:
- Ticagrelor Mylan 60 mg filmomhulde tabletten: Elke tablet bevat 60 mg ticagrelor.
- Ticagrelor Mylan 90 mg filmomhulde tabletten: Elke tablet bevat 90 mg ticagrelor.
Naast de werkzame stof bevat dit medicijn ook andere stoffen, zowel in de tablettenkern als in de tabletomhulling:
Tabletkern:
- Mannitol (E421)
- Calciumwaterstoffosfaatdihydraat
- Maïszetmeel
- Voorgegelatineerd zetmeel (maïs)
- Talkpoeder (E553b)
- Natriumstearylfumaraat
Ticagrelor Mylan 60 mg filmomhulde tabletten:
- Poly(vinylalcohol) (E1203)
- Talkpoeder (E553b)
- Titaniumdioxide (E171)
- Glycerol monocaprylocapraat
- Natriumlaurylsulfaat
- Rood ijzeroxide (E172)
- Zwart ijzeroxide (E172)
Ticagrelor Mylan 90 mg filmomhulde tabletten:
- Poly(vinylalcohol) (E1203)
- Talkpoeder (E553b)
- Titaniumdioxide (E171)
- Glycerol monocaprylocapraat
- Natriumlaurylsulfaat
- Geel ijzeroxide (E172)
Deze stoffen worden gebruikt in de formulering van het medicijn en kunnen bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. Als je gevoelig bent voor bepaalde stoffen, is het belangrijk om dit met je arts of apotheker te bespreken.
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het gebruik van ticagrelor (Brilique). Of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.