Galantamine bij alzheimer dementie: bijwerkingen en werking

Last Updated on 16 december 2023 by M.G. Sulman

Galantamine is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer, een vorm van dementie. Het is verkrijgbaar in capsules met 8 mg, 16 mg en 24 mg van de werkzame stof. Het is ook wel bekend onder de merknaam Reminyl. Het middel is speciaal bedoeld voor mensen met een milde tot matig ernstige vorm van Alzheimer. De symptomen van Alzheimer omvatten onder andere toenemend geheugenverlies, verwardheid, gedragsveranderingen en moeite met plannen en organiseren. Deze klachten maken het dagelijks leven steeds uitdagender. Galantamine geneest je niet, maar het kan de achteruitgang vertragen. Hierdoor kun je langer zelfstandig dagelijkse activiteiten blijven doen. Het werkt helaas niet bij iedereen met Alzheimer, en het is moeilijk te voorspellen of het bij jou zal werken. Toch is het een belangrijk middel dat veel mensen kan helpen in de strijd tegen deze ziekte. Heb jij ervaringen met Galantamine of ken je iemand die het gebruikt? Deel gerust jouw verhaal!

Galantamine bij alzheimer dementie / Bron: Gosupps

Werking  van Galantamine

Galantamine werkt door de hoeveelheid van de neurotransmitter acetylcholine in de hersenen te verhogen. Je hersenen communiceren via neurotransmitters. Deze zijn essentieel voor verschillende hersenfuncties zoals denken, begrijpen, lezen, schrijven, herinneren en onthouden. Een tekort aan deze neurotransmitters kan leiden tot problemen met de hersenfuncties.

Bij dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer, wordt vermoed dat symptomen ontstaan door een tekort aan acetylcholine. In de hersenen van iemand met de ziekte van Alzheimer is de concentratie van de neurotransmitter acetylcholine verlaagd. Galantamine pakt dit aan door de hoeveelheid acetylcholine in de hersenen te vergroten.

Galantamine geneest de ziekte. Het kan de achteruitgang ook niet definitief stoppen. Wat het wel kan doen, is mogelijk de symptomen van dementie stabiliseren en vertragen gedurende een bepaalde periode. Het biedt dus een vorm van verlichting voor mensen die lijden aan milde tot matig ernstige vormen van de ziekte van Alzheimer.

Hoe wordt het medicijn tegen Alheimer dementie gebruikt?

Hier zijn de aanbevolen instructies voor het gebruik van galantamine:

 1. Neem elke ochtend de capsules in met water of een andere vloeistof, bij voorkeur tijdens het ontbijt.
 2. Slik de capsules heel door en kauw, plet of maal ze niet.

Meestal wordt het volgende doseringsschema gevolgd:

 • Week 1 t/m 4: 1 keer per dag 8 milligram galantamine.
 • Week 5 t/m 8: 1 keer per dag 16 milligram galantamine.
 • Week 9 en verder: 1 keer per dag 24 milligram galantamine.

Let op:

 • De arts of verpleegkundig specialist kan een ander opbouwschema voorschrijven. Volg altijd het voorgeschreven opbouwschema.
 • Het is cruciaal om galantamine elke dag in te nemen. Daarom kan het handig zijn als je partner, familie of thuiszorg je daarbij helpt.

Bijwerkingen van Galantamine

Mogelijke bijwerkingen van Galantamine zijn:

Vaak voorkomende bijwerkingen (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

Minder vaak voorkomende bijwerkingen (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Verminderde eetlust en gewichtsverlies.
 • Duizeligheid en meer kans op flauwvallen.
 • Psychische klachten zoals depressiviteit en hallucinaties.
 • Slaperigheid, hoofdpijn, vermoeidheid, slap gevoel.
 • Trillen en beven, spierkrampen, zeer zelden spierzwakte (mogelijke tijdelijke verergering bij de ziekte van Parkinson).

Zeldzame bijwerkingen (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Aanval van epilepsie (stuipen).
 • Overmatig zweten.
 • Tintelingen of een doof gevoel.
 • Wazig zien, oorsuizen, verandering van smaak.
 • Overgevoeligheid voor het medicijn, met symptomen zoals huiduitslag, galbulten of jeuk.
 • Bij mensen met astma of COPD: mogelijk meer last van benauwdheid.

Wanneer treden er bijwerkingen op?

In de meeste gevallen treden bijwerkingen op:

 • Bij het begin van de behandeling.Bij het verhogen van de dosis.
 • Wanneer galantamine niet tijdens de maaltijd wordt ingenomen.
 • Als er per ongeluk een extra capsule wordt ingenomen.

Gelukkig verdwijnen de meeste bijwerkingen binnen een paar dagen.

Wat te doen bij bijwerkingen?

Bij aanhoudende zorgen over bijwerkingen, is het belangrijk contact op te nemen met de apotheker of arts. Mocht je een bijwerking willen melden, dan kan dat bij het bijwerkingencentrum Lareb. Zij verzamelen alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland.

Dosis vergeten in te nemen, want nu?

Als je per ongeluk een tablet Galantamine bent vergeten in te nemen, is het belangrijk om geen dubbele dosis in te nemen om de vergeten dosis in te halen. Neem gewoon je volgende dosis op de gebruikelijke tijd in. Als het echter een terugkerend probleem is dat je regelmatig een dosis vergeet in te nemen of als je meerdere dagen achter elkaar geen dosis hebt ingenomen, neem dan contact op met je behandelend arts of de verpleegkundig consulent Geriatrie. Zij kunnen je advies geven over hoe verder te gaan en eventuele aanpassingen aan je behandelplan bespreken.

Kan je met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden?

Belangrijke heads-up voor wie dit medicijn gebruikt: in het begin kan het gevaarlijk zijn om aan het verkeer deel te nemen vanwege bijwerkingen zoals duizeligheid, slaperigheid, hallucinaties en vermoeidheid. Dus, de eerste paar dagen na het starten van dit medicijn, is autorijden een no-go. Ook wanneer de dosering wordt verhoogd, is het beter om niet achter het stuur te kruipen. Na een paar dagen zijn de meeste mensen gewend aan de effecten en kunnen ze weer autorijden, maar alleen als de bijwerkingen verdwenen zijn!

P.S.: Dementie kan een reden zijn om niet te mogen autorijden. Overleg met je arts en check de CBR-website voor meer info.

Alcohol drinken?

Alcohol kan het versuffende effect van Galantamine versterken. Zelfs als je er niets meer van merkt omdat je eraan gewend bent, kan alcohol je nog steeds behoorlijk suf maken. Dus, beperk het gebruik van alcohol en drink het liever niet. 

Alles eten?

No worries! Met dit medicijn zijn er geen beperkingen wat betreft eten of drinken. Eet smakelijk!

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over Galantamine, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.