Wat zijn de symptomen van blaasontsteking bij vrouwen?

Last Updated on 7 juli 2023 by M.G. Sulman

Bij een blaasontsteking is het slijmvliesweefsel, welke de binnenbekleding van de blaas vormt, ontstoken. In een enkel geval zijn ook de urinebuis of de urineleiders ontstoken. Een blaasontsteking komt vaak voor bij vrouwen. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn of een branderig gevoel bij het plassen, vaker moeten plassen en het gevoel te moeten plassen kan al pijn doen. Meestal volstaat een kortdurende antibioticumkuur. Een blaasontsteking kan spontaan verdwijnen zonder antibiotica.

shutterstock_234591922 (ruigsantos) vrouw met hand voor vagina blaas
Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking bij vrouwen?

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking duidt op een ontsteking van het blaaswandslijmvlies, de binnenbekleding van de blaas. Vaak wordt het veroorzaakt door bacteriën.

Oorzaken van een blaasontsteking

Een blaasontsteking ontstaat veelal door bacteriën die uit de darm via de huid (rond de anus) en de plasbuis in de blaas terechtkomen. In circa 85 procent van de gevallen is de boosdoener de Escherichia Coli (E-coli) bacterie. Vrouwen worden veel vaker getroffen door een blaasontsteking dan mannen. Dit komt doordat de vagina en anus bij een vrouw erg dicht bij elkaar liggen, waardoor darmbacteriën gemakkelijker in de blaas terechtkomen. Ook hebben vrouwen een kortere urinebuis dan mannen (die door de penis loopt), waardoor er eerder een blaasontsteking optreedt.

Symptomen van een blaasontsteking bij vrouwen

Verschijnselen van blaasontsteking

Een blaasontsteking kan de volgende symptomen veroorzaken:

  • vaak kleine beetjes moeten plassen
  • pijn of een stekend of brandend gevoel bij het plassen
  • frequent (kleine beetjes) urineren
  • verhoogde aandrang
  • ‘s nachts uit bed moeten om te plassen
  • pijn in de onderbuik en/of rugpijn
  • soms is de urine troebel en ruikt onaangenaam
  • soms bloed in de urine
  • soms tijdelijke incontinentie
  • pijn tijdens de geslachtsgemeenschap

Blaaspijnsyndroom / interstitiële cystitis

Blaaspijnsyndroom of interstitiële cystitis duidt op een overgevoeligheidsreactie van de blaas op de eigen urine, waardoor de blaas steeds meer geïrriteerd raakt. De symptomen wisselend variëren en kunnen erg lijken op blaasontsteking. Het kan zijn dat je vaak moet plassen (ook ’s nachts), en misschien steeds met hevige aandrang. Je kunt ongemak in de onderbuik ervaren wanneer de blaas zich vult (bekkenpijn). Zodra je plast, wordt de pijn of het ongemak verlicht. Seks kan pijnlijk zijn. Vaak zijn de symptomen erger in de week voorafgaande een menstruatie.

Andere oorzaken van klachten die op een blaasontsteking lijken

Klachten die je doet denken aan een blaasontsteking, kunnen ook door een andere aandoening worden veroorzaakt, zoals:

  • als je pijn of jeuk hebt rond de opening van de urethra (plasgaatje), kan dit wijzen op een schimmelinfectie of een seksueel overdraagbare aandoening (soa)
  • als het enige probleem is dat je vaak moet plassen, kun je diabetes hebben (vooral als je de ganse tijd dorst hebt)
  • als je grootste probleem is dat je je steeds naar het toilet moet spoeden, kan dit wijzen op een continentieprobleem

Risicofactoren

Risicofactoren voor het krijgen van een blaasontsteking zijn seksuele gemeenschap, want door de bewegingen bij gemeenschap komen de bacteriën dichter bij de plasbuis, ongeacht of je condooms gebruikt. Vrouwen tussen de 20 en 30 jaar lopen meer risico, omdat men relatief vaak gemeenschap heeft in deze periode. Ook komen na de menopauze blaasontstekingen weer vaker voor, omdat er dan minder zure vaginale bacteriën aanwezig zijn. Darmbacteriën worden daardoor moeilijker tegengehouden. Een andere risicofactor zijn afwijkingen aan de urinewegen, aangeboren of later in het leven ontstaan. Door een dergelijke afwijking kun je bijvoorbeeld de blaas niet goed leeg plassen. Een algeheel verminderde weerstand geeft ook meer kans op blaasontstekingen. Tot slot speelt familiare aanleg een rol.

Wanneer huisarts raadplegen?

Neem contact met je huisarts op als je koorts krijgt of ziek wordt, of als de klachten aanhouden. Vrouwen met hardnekkige infecties en/of terugkerende blaasontsteking, zwangere vrouwen, vrouwen met verminderde weerstand (bijvoorbeeld door diabetes) of met afwijkingen aan de urinewegen, moeten bij (vermoeden van) een blaasontsteking altijd contact opnemen met de huisarts.

Huisarts of arts
Huisarts raadplegen / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een ontstoken blaas bij vrouwen, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.