Ontstoken muggenbeet: wat te doen?

Last Updated on 24 mei 2023 by M.G. Sulman

De schuld voor een ontstoken muggenbeet ligt niet alleen bij het kleine vliegende insect. De kans is groot dat je er zelf ook een rol in speelt. Bijvoorbeeld door aan de bult te krabben waardoor deze geïnfecteerd is geraakt. Een muggenbeet kan sterk jeuken. de drang om te krabben kan dan onweerstaanbaar zijn. Waarschuwingssymptomen van een ontstoken muggenbeet zijn onder meer zwelling van de (plaatselijke) lymfeklieren, een rode ring om je muggenbeet en een muggenbeet die warm is en pijn doet. Je kunt ook last krijgen van rillingen en koorts

Muggenbulten op een been
Muggenbulten op een been / Bron: Wikimedia Commons

Symptomen van een muggenbeetontsteking

Verschijnselen

Mogelijke symptomen van een ontstoken muggenbeet zijn:

 • pijnlijke bult
 • warme plek
 • huiduitslag
 • pusvorming (pus of etter)
 • gezwollen lymfeklieren (van de regionale klieren, dis de klieren dichtbij de bult)
 • meer zwelling dan een normale muggenbult

Allergische reactie op een muggenbeet

De symptomen van een allergische reactie op een muggenbeet zijn vaak moeilijk te onderscheiden van die van een ontstoken muggenbult. Als ke allergisch bent voor de beten, zul je een sterkere histaminereactie hebben. Het is bekend dat het vrijkomen van histamine in de eerste plaats verantwoordelijk is voor de jeuk.

Waar loop je het snelste een muggenbeet op?

Op deze tien plekken loop je het snelste een muggenbeet op:

 1. Buiten in een moerassig gebied.
 2. Tijdens een verblijf in een tropisch regenwoud.
 3. Bij een bezoek aan een meer of vijver met stilstaand water.
 4. Op een camping in de buurt van bomen en struiken.
 5. Tijdens een wandeling door hoog gras of dicht begroeide gebieden.
 6. In de buurt van waterrijke gebieden, zoals meren, rivieren of moerassen.
 7. Tijdens een verblijf in landelijke gebieden met veel boerderijen en vee.
 8. In gebieden met een hoge luchtvochtigheid en warme temperaturen.
 9. In de buurt van bloemrijke tuinen of gebieden met veel planten en bloemen.
 10. In gebieden met stilstaand water, zoals plassen, regentonnen of afvoerputjes.
Op de camping ben je veel buiten en kun je zomaar een muggenbeet oplopen / Bron: Pixabay

Oorzaken van een ontstoken muggenbeet

Ontsteking veroorzaakt door infectie met bacteriën

Zodra de mug steekt, pompt hij eiwitten in het wondjes om deze open te houden. Sommige mensen reageren hierop met heftige uitslag. Ook aan het steekapparaat van de mug kunnen bacteriën zijn vastgehecht, die met de beet het lichaam binnendringen. De muggen kunnen bijvoorbeeld fecale bacteriën zoals streptokokken of colibacteriën overbrengen als ze eerder op bijvoorbeeld koeienmest hebben gezeten.

Bloedvergiftiging of lymfoedeem veroorzaakt door ziekteverwekkers

Het wordt bijzonder gevaarlijk als je de jeuk niet kan verdragen en steeds aan het wondje krabt. Dit kan leiden tot een secundaire infectie met huidbacteriën die anders nooit in het lichaam zouden zijn gekomen. Als bijvoorbeeld streptokokken in het menselijk lichaam terechtkomen, vermenigvuldigen ze zich in het lymfestelsel en kunnen ze het zogenaamde lymfoedeem veroorzaken. Als de ziektekiemen in de bloedbaan komen, bestaat het risico op bloedvergiftiging. Sepsis genoemd. Als het niet op tijd wordt herkend en behandeld, kan dit leiden tot ernstige complicaties en zelfs de dood.

Wat te doen bij ontstoken muggenbult?

Zelfzorg

De volgende zelfzorgmaatregelen zijn zinvol als he gestoken bent door een mug:

Niet krabben

Probeer niet te krabben. Dit verergert de klachten alleen maar.

Probeer niet te krabben / Bron: Freepik
Maak de beet schoon met water en zeep

Maak de plek schoon met water en zeep. Je kan ook witte azijn op een watje deppen en dit op de muggenbeet aanbrengen. De witte azijn zal de jeuk tegengaan. De stoffen in de azijn zullen de muggenbeet helpen desinfecteren.

Koelen

Je kunt de plek koelen met een nat kompres of een cold pack. Door het koelen neemt de zwelling een groot deel af. Ook neemt de jeuk af. Twee vliegen in één klap.

Zalf of crème tegen de jeuk

Je kan zalf of crème gebruiken tegen de jeuk. Bijvoorbeeld de Azaron Insectenbeet Stick, of Nestosyl crème.

Azaron Stick Insectenbeten
Azaron Stick Insectenbeten

Medische behandeling

In veel gevallen heeft een geïnfecteerde insectenbeet een lokaal aan te brengen antibioticum nodig ter behandeling. De huisarts kan dit voorschrijven. Als die onvoldoende soelaas biedt als de infectie ernstig is, kan de arts orale antibiotica voorschrijven. Pillen dus.

Als er zich een abces ontwikkeld als gevolg van de infectie, mot je mogelijk een kleine operatie ondergaan om ze te draineren. Dit is meestal een poliklinische procedure.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. De beste manier om een ​​ontstoken muggenbeet te voorkomen (afgezien van niet krabben), is door te voorkomend dat je gestoken wordt door het insect. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen in acht om die vervelende muggen op afstand te houden.

Draag bedekkende kleding

Draag bedekkende kleding, zoals een lange broek, een shirt of blouse met lange mouwen en sokken. Hoe meer je bedekt bent, hoe minder huid de mug heeft om je te steken.

Gebruik een insectenwerend middel

Smeer de onbedekte huid in met een muggenmiddel met DEET of Icaridin.

DEET
DEET / Bron: Wikimedia Commons

Ga naar binnen tijdens piekuren

De meeste muggen zijn in de schemering actief, vooral in bosrijke gebieden in de buurt van water. Hun activiteitenniveau is lager tijdens de zonnigere, warmere tijden van de dag.

Elimineer broedplekken voor muggen

Muggen leggen hun eieren in stilstaand water. Dat kan een plas zijn die nooit opdroogt in je gazon of bloempotten en vuilnisbakdeksels waar water zich ophoopt en blijft staan. Maak daar korte metten mee!

Zorg voor tocht en kou

Zet de ventilator of airco aan. Muggen hebben namelijk een hekel aan tocht en kou.

Video over een ontstoken insectenbeet

Dermatoloog dr. Reagan Anderson vertelt over een ontstoken insectenbeet:

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een ontstoken muggenbeet, of tips geven hoe ermee om te gaan. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.