Pawpaw: gezond en vol voedingswaarde

Last Updated on 28 februari 2023 by M.G. Sulman

De pawpaw boom (Asimina triloba) is een drielobbige vruchtdragende plant. Ze behoort tot de familie van de roomappels (Annonaceae). De soort is ook bekend als prairiebanaan. De vrucht van deze plan smaakt net zo exotisch als de naam doet vermoeden. Het heeft wel wat weg van banaan of mango, afhankelijk van de variëteit. Deze prairiebanaan komt van oorsprong uit het zuidoosten van Noord-Amerika. De Noord-Amerikaanse Indianen noemen de vrucht ‘paw paw’. De vrucht is gezond en zit bijvoorbeeld vol vitamine C. Het heeft een goede voedingswaarde. De vrucht heeft niet alleen een hoog vitaminegehalte, maar zij bevat ook ontzettend veel mineralen, zoals magnesium, ijzer en zink.

Fruit van pawpaw
Fruit van pawpaw / Bron: Wikimedia Commons

Pawpaw boom

Kleine boom

Het betreft een kleine boom met een regelmatige piramidale kroon tot circa 6 m hoogte. Als de boom vrij staat, groeit het rechtop en vaak met meerdere stengels. Pawpaw heeft een lange, dikke penwortel. De licht behaarde bladeren zijn tussen de 20 en 30 centimeter lang en 8 tot 15 centimeter breed. Het grote blad verkleurt in de herfst goudgeel, waardoor de sierstruik er het hele jaar door aantrekkelijk uitziet, zowel als sierplant als als fruitboom.

Gematig klimaat

De pawpaw groeit in gematigde klimaten waar bijvoorbeeld ook perziken en abrikozen geteeld kunnen worden. De boom houdt van de zon en een vochtige, waterdoorlatende grond. Het is noodzakelijk om de plant op droge grond te irrigeren. Als solitaire plant kan de plant tot tien meter hoog worden. In de fruitteelt geven boeren de voorkeur aan bomen tot vier meter hoog. Deze plant is ook geschikt om in potten op balkons en terrassen te planten. Daar moeten de wortels echter tegen vorst worden beschermd. de plant is op zich winterhard en zeer ongediertebestendig.

Bloem van de pawpaw
Bloem van de pawpaw / Bron: Wikimedia Commons

Langzame groei

Geduld is vereist na het planten. De pawpaw groeit slechts 30 centimeter per jaar. De eerste paarse, stinkende bloemen verschijnen na drie jaar. De bloeiperiode begint rond half mei. De bloem heeft zes kelk- en zes kroonbladeren. De plant is van nature afhankelijk van kruisbestuiving. De insecten die dit in Noord-Amerika doen, komen echter niet voor in Europa, en de bedorven geur van de mooie bloemen lijkt niet bijzonder aantrekkelijk voor Nederlandse hommels en bijen. Om die reden adviseren plantkundigen om zelfbestuivende variëteiten te planten.

Herkomst

Pawpaw komt van nature voor in het oosten, zuiden en midwesten van de Verenigde Staten en het aangrenzende Ontario, Canada, van New York in het westen tot het zuidoosten van Nebraska, en in het zuiden tot het noorden van Florida en het oosten van Texas. Al met al een vrij groot gebied in Noord-Amerika.

Oorspronkelijk verspreidingsgebied van pawpaw
Oorspronkelijk verspreidingsgebied van pawpaw / Bron: Wikimedia Commons

Vrucht van de plant

De oogsttijd is in de herfst, van eind september tot half oktober. Zodra de schil geelgroen wordt, zijn de vruchten klaar om geoogst te worden. Ze zijn dan tot tien centimeter lang en ongeveer drie tot vijf centimeter in diameter. Het gewicht varieert tussen de 50 en 300 gram. De vruchten, die op papaja’s lijken, moeten heel voorzichtig uit de boom worden gehaald. De dunne schil is gevoelig en vatbaar voor drukpunten. Het vruchtvlees, waarin talrijke pitten van ongeveer twee en een halve centimeter lang liggen, is roomwit tot geelachtig. De smaak van het vruchtvlees is zoet en fruitig. Het smaakt naar banaan of mango. De vruchten hebben een hoger vitamine C-gehalte dan de appel.

Pawpaw-fruit
Pawpaw-fruit / Bron: Wikimedia Commons

Soorten pawpaw

Er zijn verschillende cultivars, waaronder de volgende:

 • Asimina triloba ‘Mango’: deze produceert grote, smaakvolle vruchten met oranjegeel vruchtvlees.
 • Asimina triloba ‘NC1’: deze variëteit produceert grote vruchten met minder zaden en een dunnere schil. Het heeft en goede smaak en het vruchtvlees heeft een stevige structuur.
 • Asimina triloba ‘Pennsylvania Golden’: deze heeft een zeer zoete vrucht.
 • Asimina triloba ‘Prolific’: deze variëteit produceert reeds op jonge leeftijd een grote oogst.
 • Asimina triloba Overlees: de plant produceert grote vruchten met weinig zaden.
 • Asimina triloba ‘Sunflower’: de plant produceert grote vruchten met minder zaden.

Deze zijn vaak wel verkrijgbaar bij diverse kwekers in Nederland.

Pawpaw zit vol voedingswaarde

Pawpaw bevat veel vitaminen, mineralen en andere gezonde stoffen. Pawpaw bevat onder meer vitamine A, vitamine C, foliumzuur, thiamine, niacine, pyridoxine, pantotheenzuur en riboflavine. Pawpaw bevat ook Omega 3-vetzuren, Omega 6-vetzuren, voedingsvezels, natrium en kalium. Daarnaast bevat pawpaw ook mineralen, zoals calcium, magnesium, ijzer, eiwit, zink, koper en mangaan.

Pawpaw is gezond: wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Pawpaw heeft als vrucht diverse gezondheidsvoordelen, zoals onder meer de volgende:

Voorkomen van hartziekten en hoge bloeddruk tegengaan

Dankzij de antioxidanten die in pawpaw worden aangetroffen, helpt het om het stikstofmonoxidegehalte in het bloed te verhogen, wat helpt om bloedstolsels in je lichaam te voorkomen. Dit kan een hartinfarct helpen voorkomen. Het gas maakt je aderen meer open zodat er meer bloed doorheen kan stromen. Daardoor verlaagt het ook je bloeddruk. Dit werkt ongeveer 6 uur lang.

Het gehalte aan antioxidanten in pawpaw helpt ook om de oxidatie van cholesterol onder controle te houden, dat de bloedvaten blokkeert en de belangrijkste oorzaak is van verschillende coronaire aandoeningen. De flavonoïden in pawpaw is een van de krachtige antioxidanten.

shutterstock_312824303 (kurhan) arts bloeddruk meting patient klein
Hoge bloeddruk tegengaan met pawpaw / Bron: Kurhan/Shutterstock.com

Spijsvertering verbeteren

Pawpaw zit vol voedingsvezels, wat erg goed is voor je spijsvertering. Vezels helpen de stoelgang te verbeteren en zorgen voor een vlotte doorgang van de voedselbrij door het spijsverteringskanaal. Het helpt ook om afvalstoffen op tijd uit ons lichaam te verwijderen en verschillende soorten spijsverteringsproblemen te voorkomen, zoals obstipatie, gasvorming, een opgeblazen gevoel, etc.

Het verlichten van obstipatie

Vanwege de licht laxerende werking van pawpaw, is het erg goed voor je spijsvertering en biedt het verlichting van obstipatie. Afgezien hiervan is de vrucht zeer rijk aan voedingsvezels, wat ook erg goed is voor de spijsvertering. Het zorgt namelijk voor een regelmatige stoelgang. Het helpt daarmee ook om het risico op darmkanker te verkleinen.

Pawpaw ontgift het lichaam

Pawpaw bevat een grote hoeveelheid water en is diuretisch van aard. Dit betekent dat je vaker moet plassen, wat zeer gunstig is voor je algehele gezondheid en het helpt ook om verschillende gifstoffen en urinezuur uit je lichaam weg te spoelen via de urine.

Bloedarmoede door ijzergebrek voorkomen

Bloedarmoede als gevolg van een ijzertekort kan door het regelmatig eten van pawpaw worden voorkomen. De vrucht is zeer rijk aan ijzer. Dus door het regelmatig consumeren van pawpaw krijg je voldoende ijzer binnen. Bovendien bevat de plant veel vitamine C. Deze vitamine zorgt ervoor dat ijzer beter wordt opgenomen. Vooral ijzer uit plantaardige voeding wordt beter opgenomen als er ook vitamine C aanwezig is, aldus het Vodingscentrum.

Pawpaw is goed voor de huid

De hoge hoeveelheid vitamine B3 en water in pawpaw is zeer nuttig om je huid gehydrateerd en glad te houden. De vitamine C in pawpaw is ene belangrijke antioxidant. Het beschermt tegen schade door vrije radicalen en kan zo oxidatieve stress voorkomen.

Goed voor zwangere vrouwen

Het regelmatig eten van pawpaw kan de gezondheid van zwangere vrouwen verbeteren vanwege de aanwezigheid van vitamine A, vitamine C, calcium, ijzer, kalium en fosfor. Al deze voedingsstoffen komen de gezondheid van vrouwen tijdens de zwangerschap ten goede.

Pawpaw verbetert de hersenfunctie

Pawpaw bevat een hoge hoeveelheid vitamine C, wat zeer gunstig is voor je hersenen. Vitamine C (en E) bieden volgens de Hersenstichting mogelijk bescherming tegen bepaalde typen dementie. Mogelijk komt dit doordat zij de bloedvaten in goede conditie houden.

Goed voor het gezichtsvermogen

Pawpaw is zeer rijk aan vitamines zoals vitamine A en vitamine C, wat zeer gunstig is voor de gezondheid van je ogen. Al deze vitamines helpen om vrije radicalen te bestrijden en oxidatieve schade te voorkomen. Het kan zo leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)voorkomen. Oxidatieve stress leidt tot schade ter hoogte van het netvlies en speelt daarom ook zijn rol in de ontwikkeling van maculaire degeneratie. Pawpaw ook erg rijk aan carotenoïden, wat ook helpt LMD te voorkomen, en dus de gezondheid van het oog helpt verbeteren.

Pawpaw helpt bij spierherstel

Vitamine C in Pawpaw bevordert spierherstel. Deze vrucht is goed voor sporters en atleten. Sporters kunnen deze vrucht in hun dagelijkse voeding opnemen, wat zal helpen bij het herstel van spieren.

Hardlopen - Pixabay
Pawpaw helpt bij spierherstel na hardlopen / Bron: Pixabay

Geeft een boost aan je immuunsysteem

De hoge hoeveelheid vitamine C en folaat in pawpaw is zeer gunstig voor je immuunsysteem. Folaat is de natuurlijke vorm van vitamine B11 die aanwezig is in veel onbewerkte voedingsmiddelen. Vitamine C helpt je lichaam om zich te beschermen tegen vreemde indringers zoals bacteriën en virussen door de productie van witte bloedcellen te verbeteren. Tevens helpt het om oxidatieve schade aan je cellen te voorkomen.

Pawpaw smaaktest (video)

Recept pawpaw smoothiebowl

Ingrediënten:

 • 2 rijpe pawpaws, geschild en gezaaid
 • 1 banaan, geschild en in plakjes
 • 1 kopje amandelmelk of andere melk naar keuze
 • 1/2 kopje Griekse yoghurt
 • 1 eetlepel honing (optioneel)
 • 1/2 theelepel vanille-extract
 • Toppings naar keuze, zoals granola, gesneden fruit, noten of kokosvlokken

Bereidingswijze:

 • Snijd de pawpaws doormidden en lepel het vruchtvlees eruit met een lepel. Gooi de zaden en de schil weg.
 • Combineer in een blender de pawpaws, de banaan, amandelmelk, Griekse yoghurt, honing (indien gebruikt) en vanille-extract. Mix tot een gladde en romige massa.
 • Giet het smoothiemengsel in een kom.
 • Voeg je gewenste toppings toe, zoals granola, gesneden fruit, noten of kokosvlokken.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over het eten of kweken van pawpaw, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.