Pijn in de rechterarm: oorzaken

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Pijn in de rechterarm kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door spierspanning, een spierverrekking of overbelasting, maar het kan ook een teken zijn van een onderliggend medisch probleem dat medische aandacht behoeft. Spierspanning of verrekte spieren zijn klachten die kunnen optreden wanneer de spieren in de arm overbelast raken, wat leidt tot pijn en zwelling. Dit kan optreden als gevolg van overmatig gebruik of verkeerde houding tijdens fysieke activiteiten. Het is belangrijk om je huisarts te raadplegen als je pijn in je rechterarm hebt om de oorzaak te achterhalen en een geschikt behandelplan te ontwikkelen.

Pijn in de rechterarm kent meerdere mogelijke oorzaken / Bron: Freepik

Oorzaken van pijn in de rechterarm

Overzicht

Er zijn vele mogelijke oorzaken van pijn in de rechterarm. Sommige veelvoorkomende oorzaken van pijn in de rechterarm zijn:

 • Spierspanning of verrekte spieren: dit kan optreden als gevolg van overmatig gebruik of verkeerde houding tijdens lichamlijke activiteiten.
 • Artritis: dit is een ontstekingsaandoening die pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten kan veroorzaken.
 • Tenniselleboog: dit is een aandoening die optreedt wanneer de spieren en pezen in de elleboog overbelast raken, wat leidt tot pijn en zwelling.
 • Compressie van een zenuw: dit kan optreden wanneer een zenuw in de arm gekneld wordt, wat pijn, tintelingen en krachtverlies kan veroorzaken.
 • Fractuur: een breuk in een bot in de arm kan pijn veroorzaken.

Als je pijn in je rechterarm hebt, is het aanbevolen om je huisarts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en een geschikt behandelplan te ontwikkelen.

Spierspanning of verrekte spieren

Pijn in de rechterarm die veroorzaakt wordt door spierspanning of verrekte spieren kan optreden als gevolg van overmatig gebruik of verkeerde houding tijdens fysieke activiteiten. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en zwelling in de arm.

Om pijn in de rechterarm te verminderen die veroorzaakt wordt door spierspanning of verrekte spieren, kun je de volgende stappen nemen:

 • Geef je arm rust en vermijd activiteiten die pijn veroorzaken totdat de pijn verdwijnt.
 • Gebruik een koud kompres of ijs (nooit rechtstreeks op de huid aanbrengen) om de pijn en zwelling te verminderen. Doe dit gedurende 15-20 minuten om de twee uur.
 • Gebruik vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol om pijn te verminderen.
 • Probeer oefeningen te doen om de spieren in je arm te versterken en te strekken om toekomstige spierspanning of verrekte spieren te voorkomen.

Artritis

Een gewrichtsontsteking of artritis is een ontstekingsreactie van het gewricht. Artritis is een ontstekingsaandoening die pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten kan veroorzaken. Het kan optreden in verschillende vormen, waaronder artrose (osteoartritis) en reumatoïde artritis.

Tenniselleboog

Een tenniselleboog is een aandoening die optreedt wanneer de spieren en pezen in de elleboog overbelast raken, wat leidt tot pijn en zwelling. De aandoening komt het meest voor bij mensen die regelmatig tennissen, maar kan ook optreden bij mensen die andere fysieke activiteiten uitvoeren die repetitieve bewegingen van de arm vereisen.

Symptomen van tenniselleboog omvatten pijn en zwelling in de elleboog en de onderarm, en pijn die uitstraalt naar de pols en de hand. De pijn kan ook verergeren bij het grijpen of het vasthouden van voorwerpen.

Om pijn in de arm veroorzaakt door tenniselleboog te verminderen, kun je de volgende stappen nemen:

 • Geef je arm rust en vermijd activiteiten die pijn veroorzaken totdat de pijn verdwijnt.
 • Gebruik een koud kompres om de pijn en zwelling te verminderen. Doe dit gedurende 15-20 minuten om de twee uur.
 • Gebruik vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol om pijn te verminderen.
 • Probeer oefeningen te doen om de spieren in je arm te versterken en te strekken om toekomstige spierspanning of verrekte spieren te voorkomen.

Nekhernia

Een hernia is een uitpuiling van schijfje tussen uw wervels, een zogeheten tussenwervelschijf. Symptomen van een nekhernia zijn:

 • Hoofdpijn
 • Nekpijn
 • Pijn in de schouders
 • Uitstralingspijn naar de arm vanwege de uitstulping op de zenuwwortel die verantwoordelijk is voor de innervatie van de arm
 • Gevoelsvermindering
 • Tintelingen in de arm en hand
 • Een slapend of doof gevoel in je arm en/of hand

Fractuur

Een fractuur is een breuk in een bot. Dit kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling. Als je een fractuur hebt in je rechterarm, kan dit leiden tot pijn, zwelling, bloeding en een beperkt bewegingsbereik van de arm. Bij vermoeden van een botbreuk heeft, laat de arts op de afdeling Radiologie een röntgenfoto maken. De behandeling van een breuk aan je bovenarm bestaat uit het beperken van beweging wat gebeurt met een sling; een soort draagband voor je arm.

Thoracic outlet syndroom (TOS)

Thoracic outlet syndroom (TOS) is een aandoening die optreedt wanneer er druk wordt uitgeoefend op de zenuwen of bloedvaten die door de borstholte naar de arm lopen. Er is hierbij te weinig ruimte in de schouder- en halsregio (thoracic outlet) voor de vaatzenuwbundel. Dit kan leiden tot pijn, tintelingen, krachtverlies en andere symptomen in de arm.

Symptomen van TOS omvatten pijn in de arm, nek en schouder, tintelingen in de vingers, krachtverlies in de arm en vermoeidheid in de arm. Sommige mensen ervaren ook pijn die uitstraalt naar de borst of de rug.

Peesontsteking

Een peesontsteking is een ontsteking van een pees, wat leidt tot pijn, zwelling en stijfheid in de arm. Peesontstekingen in de bovenarm of onderarm kunnen optreden als gevolg van overmatig gebruik of verkeerde houding tijdens fysieke activiteiten, of als gevolg van een trauma.

Symptomen van een peesontsteking in de rechterarm omvatten pijn, zwelling en stijfheid in de arm, en pijn die verergert bij beweging. Sommige mensen ervaren ook roodheid en warmte in de arm.

Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking is een ontsteking van een slijmbeurs, wat leidt tot pijn, zwelling en stijfheid in de arm. Slijmbeursontstekingen kunnen optreden als gevolg van overmatig gebruik of verkeerde houding tijdens fysieke activiteiten, of als gevolg van een trauma.

Symptomen van een slijmbeursontsteking in de rechterarm omvatten pijn, zwelling en stijfheid in de arm, en pijn die verergert bij beweging. Een slijmbeursontsteking in je bovenarm heeft als belangrijkste kenmerk een dof aanvoelende pijn. Sommige mensen ervaren ook roodheid en warmte in de arm.

Hartklachten

Hartklachten kunnen leiden tot pijn in de arm, hoewel dit niet de enige oorzaak van pijn in de arm is. Sommige hartproblemen, zoals een hartaanval of angina pectoris, kunnen leiden tot pijn in de arm.  Een drukkende pijn op de borst is het meest duidelijke signaal bij een hartinfarct.  Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met:

 • uitstralende pijn naar de linkerarm, maar soms de rechterarm of beide armen
 • maar ook uitstralende pijn naar de schouders, hals, kaak, schouderbladen of maagstreek

Als je pijn in je arm hebt en je denkt dat dit kan worden veroorzaakt door hartproblemen, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Bel 112 als je denkt dat je een hartaanval hebt of als je andere ernstige hartklachten hebt.

Onderzoek en diagnose

Er zijn verschillende manieren om de oorzaak van pijn in de rechterarm te diagnosticeren. Een arts zal ene lichamelijk onderzoek uitvoeren en vragen stellen over je medische geschiedenis en symptomen.

Daarnaast kunnen ook andere diagnostische tests worden gebruikt, zoals bloedonderzoek, röntgenfoto’s, MRI-scan (magnetische resonantie beeldvorming) of CT-scan (computertomografie). Deze tests kunnen helpen om eventuele onderliggende aandoeningen te identificeren die pijn in de arm kunnen veroorzaken.

Het is belangrijk om te onthouden dat de behandeling van pijn in de rechterarm afhankelijk is van de onderliggende oorzaak. Daarom is het belangrijk om een arts te raadplegen als je pijn in je arm hebt om een geschikt behandelplan te ontwikkelen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over pijn in je rechterarm, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.