Hoofdpijn door allergie: allergiehoofdpijn

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende soorten pijn. Hoofdpijn kan behoorlijk veel invloed hebben op het sociaal functioneren en is een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim op school en werk. Sommige soorten hoofdpijn – zoals clusterhoofdpijn of spanningshoofdpijn – kunnen vanzelf optreden zonder een specifieke oorzaak. Andere hoofdpijnen worden veroorzaakt door invloeden van buitenaf, zoals allergieën. Je kunt bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen door een allergie voor huisdieren (hond of kat), huisstofmijt of pollen.

Hoofdpijn
Hoofdpijn door allergie/ Bron: Andresr/Shutterstock.com

Twee soorten allergiehoofdpijn

Hoofdpijn door een allergie kan zich in twee vormen manifesteren:

  • Bijholtehoofdpijn: veroorzaakt door een ontsteking van de neus en bijholten, wordt dit type hoofdpijn gekenmerkt door pijn en druk in het gezicht.
  • Migraine: dit is een aanval van erge hoofdpijn die (bij migrainepatiënten) kan worden uitgelokt door een allergie.

Symptomen

De twee belangrijkste soorten hoofdpijn die het vaakst gepaard gaan met allergieën zijn migraine en bijholtehoofdpijn, ook wel sinushoofdpijn genoemd.

Migraine door allergie

Migraine is een aanval van heftige hoofdpijn. Zo’n aanval kan enkele uren tot enkele dagen duren.  Ze komen meestal aan één kant voor. Vaak gaat het om kloppende hoofdpijn.

Veel mensen met migraine ervaren ook extreme gevoeligheid voor licht, bekend als fotofobie. Misselijkheid is een ander veel voorkomend symptoom en het verergert vaak met inspanning. Andere veel voorkomende symptomen zijn gevoeligheid voor geluid en geuren.

Bijholtehoofdpijn door allergie

Bijholtehoofdpijn of sinushoofdpijn heeft betrekking op pijn in het bijholtegebied van het gezicht, inclusief de wangen en het voorhoofd.

De bijholten of sinussen zijn de met lucht gevulde ruimtes in je schedel. Je hebt in totaal vier bijholten. Allergie kan een combinatie van ontsteking en zwelling veroorzaken die leidt tot een bijholteontsteking. Een dergelijk ontsteking ontstaat wanneer de slijmvliezen tussen de neus-keelholte en bijholten dusdanig gezwollen zijn dat er geen vocht en slijm meer uit de bijholten kan worden afgevoerd. De zwelling resulteert in druk en pijn in en rond de bijholten. Vooral tijdens het kauwen of bukken.

Pijn kan zich uitstrekken van de bovenkant van het hoofd tot het voorhoofd, tussen de ogen, achter de wangen, in de kaken en tanden, of elders op het gezicht. Bijholtehoofdpijn kan mild tot ernstig zijn.

Behandeling van hoofdpijn door allergie

Als je hoofdpijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van de slijmvliezen in de bijholten, kunnen sommige vrij verkrijgbare medicijnen deze symptomen helpen verminderen. Dit zal vervolgens ook je hoofdpijn verminderen. Je kan daarnaast ook paracetamol nemen. Vrij verkrijgbare allergiemedicijnen moeten meestal elke dag worden ingenomen, zolang je aan het allergeen wordt blootgesteld.

Er zijn verschillende soorten vrij verkrijgbare behandelingen voor allergieën en allergiehoofdpijn:

Antihistaminica

Antihistaminica blokkeren de werking van histamine, dat verantwoordelijk is voor niezen, jeukende ogen, verstopte neus en andere klachten, geassocieerd met allergieën.

Decongestiva

Decongestiva zijn middelen die gezwollen slijmvliezen doen slinken. Deze kunnen voorkomen in de vorm van neusdruppels of een neusspray zijn. Deze kunnen echt soelaas bieden ter behandeling van een verstopte neus die tot hoofdpijn leidt. Ze kunnen de benauwdheid en druk verlichten die je in je bijholten ervaart.

Intranasale corticosteroïden

Intranasale corticosteroïden zijn ook effectief tegen allergische rhinitis (een ontsteking van het neusslijmvlies door een overgevoeligheid voor bepaalde allergenen) en kunnen een verstopte neus en loopneus helpen verminderen.

Paracetamol

Paracetamol is een veilige pijnstiller.

Neusspoeling

Voor allergie en hooikoorts is de neusdouche bewezen effectief. Je haalt daarmee al het vieze slijm – hetgeen een voedingsbodem vormt voor bacteriën – bij je holtes weg.1RTL Nieuws. Je neus spoelen met een ‘neusdouche’: werkt dat tegen verkoudheid en allergie? https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5034186/neus-spoelen-neusdouche-werkt-het (ingezien op 13-3-2022)

Huisarts raadplegen

Als je ondraaglijke hoofdpijn hebt, of hoofdpijn dat gepaard gaat met misselijkheid en braken of je verliest het bewustzijn of het gezichtsvermogen, neem dan direct contact op met een arts. Dit kunnen tekenen zijn van een ernstige onderliggende aandoening.

Als je regelmatig hoofdpijn hebt of je hebt last van aanhoudende hoofdpijn, raadpleeg dan je huisarts.

Huisarts of arts
Huisarts raadplegen bij aanhoudende allergiehoofdpijn / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over hoofdpijn door allergie, of tips geven hoe je er het beste mee om kunt gaan. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.