Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman
Van een allergische reactie, een koortslip tot een speekselkliercyste, er zijn veel mogelijke oorzaken van een bultje op de lip. Een bultje kan zowel op de onderlip als bovenlip voorkomen. Qua uiterlijk kan een lipknobbeltje variëren van rood en geïrriteerd tot vleeskleurig en nauwelijks merkbaar voor iemand anders dan jij. Het herkennen van mogelijke oorzaken van lipbultjes kan je helpen te bepalen of je een afspraak moet maken met je huisarts.
Inhoud
- 1 Oorzaken van een bultje op de lip
- 1.0.1 Koortslip of koortsblaasjes
- 1.0.2 Hand-, voet- en mondziekte
- 1.0.3 Mucocele (speekselkliercyste) op de lip
- 1.0.4 Milia / Gerstekorrels
- 1.0.5 Periorale dermatitis (clownseczeem)
- 1.0.6 Orale overgevoeligheidsreactie
- 1.0.7 Plekjes van Fordyce
- 1.0.8 Bijtfibroom op de lip
- 1.0.9 Muggenbultje op de lip
- 1.0.10 Cheilitis actinica
- 1.0.11 Lipkanker
- 1.0.12 Een afte op de lip
- 1.0.13 Venous lake
- 1.0.14 Solitair trichoepithelioom
- 2 Huisarts raadplegen
- 3 Reacties en ervaringen
Oorzaken van een bultje op de lip
Een bultje op de lip kan meerdere oorzaken hebben, van relatief onschuldig tot ernstig. Vaak betreft het een onschuldige oorzaak.
Koortslip of koortsblaasjes
Een koortslip, ook wel koortsblaasjes genoemd, is een veel voorkomende virale infectie. Het begint met een tintelend, jeukerig of branderig gevoel ter hoogte van de lippen. Ongeveer één tot twee dagen later verschijnt er een rode vlek die daarna bedekt wordt met vochtblaasjes. Deze veroorzaken jeuk, een branderig gevoel en pijn. Daarna barsten de blaasjes open en ontstaan er kleine zweertjes. Deze drogen geleidelijk in. Er vormt zich een korstje dat vervolgens verdwijnt zonder achterlating van littekens.
Koortsblaasjes verspreiden zich van persoon tot persoon door nauw contact, zoals kussen. Ze worden meestal veroorzaakt door herpes simplex-virus type 1 (HSV-1) en minder vaak door herpes simplex-virus type 2 (HSV-2). Koortsblaasjes zijn besmettelijk. Raak daarom de blaasjes niet aan. Was regelmatig je handen.
Een koortslip gaat vanzelf over. Behandeling is daarom niet nodig. ter behandeling van een koortslip zijn er diverse preparaten verkrijgbaar bij drogist en apotheek.
Hand-, voet- en mondziekte
Hand-, voet- en mondziekte is een milde, besmettelijke virale infectie die vaak voorkomt bij jonge kinderen. Het wordt gekenmerkt door vlekjes en blaasjes in de mond, op de handen en op de voeten. De belangrijkste verwekkers zijn coxsackievirus A16 (CA16) en enterovirus type 71(EV71).
Er is geen specifieke behandeling voor hand-, voet- en mondziekte. Regelmatig handen wassen en het vermijden van nauw contact met mensen die hand-, voet- en mondziekte hebben, kan het risico op infectie helpen verminderen.
Mucocele (speekselkliercyste) op de lip
Een mucocele of speekselkliercyste is een zacht bultje op de lip. Het wordt veroorzaakt door een verstopping van een speekselkliertje. Een speekselkliercyste kenmerkt zich door de volgende symptomen:
- beweegbaar en pijnloos
- zacht, rond en bolvormig
- parelachtig of semi-helder oppervlak of blauwachtig van kleur
- 2-10 millimeter in diameter
Milia / Gerstekorrels
Milia of gerstekorrels zijn onschuldige witgele bultjes die op iedere leeftijd kan voorkomen. De oorzaken van milia kunnen verschillen. De algemene oorzaak is een gebrek aan natuurlijke afschilfering van de huid. Als de dode huidcellen zich ophopen op het oppervlak van de huid worden er cysten gevormd. Een courante oorzaak van de ophoping van keratine is het gebruik van te vette crèmes of oliën op de huid. Met name rond de ogen en lippen.
Periorale dermatitis (clownseczeem)
Periorale dermatitis (clownseczeem) is een algemeen voorkomende huidaandoening rond de mond. Het gaat gepaard met rode, jeukende plekken van enkele millimeters groot. Er verschijnen allemaal kleine pukkeltjes en puistjes rond de mond. Clownseczeem is dikwijls een reactie op crèmes of zalven met corticosteroïden. Ook kan het gebruik van vette, huidafsluitende cosmetica clownseczeem veroorzaken.
Orale overgevoeligheidsreactie
Overgevoeligheidsreacties zijn abnormale reacties van het immuunsysteem die optreden als reactie op blootstelling aan anderszins onschadelijke stoffen. Deze reacties omvatten echte allergische en andere niet-allergische reacties en de ernst ervan kan variëren van licht tot levensbedreigend.
Oraal betekent ‘via de mond’. Overgevoeligheidsreacties in en rond de mond kunnen een breed scala aan verschijnselen veroorzaken, waaronder roodheid of witheid van het slijmvlies, zwelling van de lippen, tong en wangen en/of zweren en blaren.
Allergenen die een reactie op de lippen kunnen veroorzaken, zijn onder meer sommige voedingsmiddelen, huidschilfers van huisdieren en sommige lippenstiftproducten, zoals producten die titanium en andere agressieve chemicaliën bevatten.
Het kan bijvoorbeeld een reactie zijn op voedsel, zoals aardbeien, chocolade, koffie, pinda’s of tomaten.
Plekjes van Fordyce
Plekjes van Fordyce zijn clusters van kleine witte of geelachtige vlekken op of nabij de lippen. Ze zijn niet besmettelijk of pijnlijk.
Deze vlekken zijn vergrote talgklieren die van nature op de lippen en andere vochtige weefsels voorkomen, zoals de wangen van de binnenkant van de mond of de geslachtsorganen, en die meestal na verloop van tijd verdwijnen.
Bijtfibroom op de lip
Een bijtfibroom is een veel voorkomende goedaardige littekenachtige reactie op aanhoudende langdurige irritatie in de mond. Een fibroom is een goedaardig gezwel. Het bestaat uit bindweefsel. Het is een zichtbare bult op het slijmvlies van de wang, zijkant van de tong of de onderlip, zoals op de foto te zien is.
Muggenbultje op de lip
Muggen bijten in je huid om bloed te zuigen. Een mug kan ook op je lip bijten. Muggenbeten kunnen jeuken en ongemakkelijk zijn. Ze kunnen ook geïnfecteerd raken of allergische reacties veroorzaken.
Muggenbeten op je lippen kunnen resulteren in de volgende klachten:
- jeuk
- roodheid of verkleuring
- zwelling
Cheilitis actinica
Cheilitis actinica of cheilitis solaris is een schilfering van de lippen, die ontstaat door chronische blootstelling aan de zon. Dit is zonschade aan de lippen. Het komt met name voor aan de onderlip en uit zich onder andere door schilfering van de lippen. Er kunnen ook wondjes en kloofjes ontstaan. Soms gaat het gepaard met een ontstekingsreactie. Cheilitis actinica een voorstadium van huidkanker is.
Lipkanker
Lipkanker komt voor op de huid van de lippen. Lipkanker kan overal langs de boven- of onderlip voorkomen, maar komt het meest voor op de onderlip. Lipkanker wordt beschouwd als een vorm van mondkanker.
De meeste lipkankers zijn plaveiselcelcarcinoom (PCC). Dit is een kwaadaardige tumor die ontstaat uit cellen in de opperhuid.
Risicofactoren voor lipkanker zijn onder meer overmatige blootstelling aan de zon en roken. Je kunt het risico op lipkanker verminderen door je lippen te beschermen tegen de zon met een hoed of zonnebrandcrème en door te stoppen met roken.
Een afte op de lip
Aften zijn kleine, pijnlijke zweertjes in de mond. Ze zijn rond of ovaal en meestal een paar millimeter. Voorkeursplekken zijn de binnenkant van de lip of wang, op het tandvlees of onder de tong. Aften beginnen vaak als blaasjes die later stukgaan. de afte verandert dan vaak in een pijnlijk zweertje.
Venous lake
Een venous lake is een goedaardige bloedvatgezwelletje dat meestal aan de (onder)lip zit. Zo’n bloedblaar op de onderlip komt best vaak voor. Een dergelijk bultje ontstaat door verwijding van een klein bloedvaatje. Het is een donkerblauw tot donkerpaars of bijna zwart doorschemerend bultje. Het is een volkomen goedaardige aandoening.
Solitair trichoepithelioom
Een trichoepithelioom is een goedaardige huidgezwel die ontstaat uit onrijpe haarzak cellen. Een solitair trichoepithelioom duidt op huidkleurige solitair voorkomende bultjes met een voorkeur voor de neus, onderlip en kaken. De afwijkingen zijn tot een halve centimeter groot.
Huisarts raadplegen
De meeste bultje op de lip zijn geen reden tot bezorgdheid. Een bultje of knobbeltje op de lip gaat vaak vanzelf over zonder behandeling. Raadpleeg echter in de volgende gevallen altijd een arts:
- lipbultjes die enkele weken aanhouden zonder te genezen
- jeukende of irriterende bultjes
- als het gepaard gaat met zwelling van de mond of het gezicht
- als het gepaard gaat met slik- of ademhalingsproblemen
- meerdere knobbeltjes op de lippen, het tandvlees of de mond
- bloeding, pijn of gevoelloosheid van de lippen, het tandvlees of de mond
- verlies van tanden
- stemveranderingen of een hese stem
- keelpijn
- een zich snel verspreidende huiduitslag
Reacties en ervaringen
Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een bultje op de lip, of tips geven over een lipbultje. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.