Venous lake (bloedblaar) op lip of oor: behandeling

Last Updated on 15 maart 2023 by M.G. Sulman

Een venous lake is een goedaardige met bloed gevulde holte. Om die reden wordt het ook wel bloedblaar genoemd. Het is ontstaan door verwijding van een klein vaatje. Het zit meestal op de onderlip of oorschelp. Het komt relatief vaak voor en ontstaat zomaar. Vaak die je ene venous lake op plekken die veel aan de zon zijn blootgesteld zoals de (onder)lip of de rand van het oor. het plekje gaat niet vanzelf weg. Behandeling middels lasertherapie is effectief. 

Venous lake op het oor
Venous lake op het oor / Bron: Wikimedia Commons

Wat is een venous lake?

Een venous lake is kleine, donkerblauwe tot paarse licht verhoogd bultje. Het papeltje is zacht en samendrukbaar. Ze komen vaak voor op aan de zon blootgestelde delen zoals het gezicht, de lippen, de oren, de nek en de handrug van ouderen. Deze kleine paarse bultjes zijn meestal asymptomatisch en veroorzaken geen pijn of andere klachten. Ze zijn goedaardig, maar worden vaak verward met melanoom, een vorm van huidkanker. Daarom moeten ze door een arts worden beoordeeld.

Venous lake
Venous lake op de onderlip / Bron: Wikimedia Commons

Wie krijgt het?

Een venous lake wordt meestal gediagnosticeerd bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd.

Oorzaken van een venous lake

De oorzaak vaneen venous lake is anno 2023 nog steeds niet volledig opgehelderd. De meest waarschijnlijke oorzaak is chronische zonneschade aan de wanden van de oppervlakkige aderen. Deze schade leidt tot de verwijding van aderen op het oppervlak van de huid, wat resulteert in een verhoogde, donkerblauwe bult.

Symptomen van een venous lake

Verschijnselen

Een venous lake kun je herkennen als een ronde tot ovale blauw-rood , paars bultje. Het bultje kan soms een afmeting van wel 1 cm hebben.

Gewoonlijk veroorzaakt een venous lake geen symptomen. Als ze echter beschadigd worden, kunnen ze pijn gaan doen of gaan bloeden.

Voorkeursplekken

Voorkeursplaatsen van de venous lake zijn de onderlip, de oren en soms ook op andere plaatsen van het gezicht.

Onderzoek en diagnose

Lichamelijk onderzoek

Een venous lake wordt meestal gediagnosticeerd door zijn karakteristieke uiterlijk. Bij twijfel kan chirurgische verwijdering (excisie) worden geadviseerd om de aangetaste huid onder te onderzoeken de microscoop.

Differentiaaldiagnose

Een venous laker kan soms worden verward met:

  • blue nevus (blauwe moedervlek)
  • haemangioma senilis (synoniemen: angioma senilis, cherry angioma, cherry haemangioma, ruby spots, ouderdoms-hemangioom, bloedvin)
  • spider naevi (of ‘rode spinnetjes op de huid’)

Behandeling van ene venous lake

Als een venous lake getraumatiseerd raakt, kan het gevoelig worden en leiden tot bloedingen. De overgrote meerderheid van deze bloedvatgezwelletjes is echter asymptomatisch, dus de behandeling is meestal cosmetisch. Er zijn verschillende behandelingsopties om een venous lake te verwijderen, waaronder:

  • lichte elektrocauterisatie: hierbij wordt de bult verhit door stroom
  • laserablatie: hierbij wordt laserstraling gebruikt om de ader te verhitten
  • cryochirurgie met vloeibare stikstof
  • soms chirurgische verwijdering
Venous lake op oor / Bron: Wikimedia Commons

Preventie van een bloedblaar op lip of oor

Omdat ene venous lake hoogstwaarschijnlijk het gevolg is van chronische blootstelling aan de zon, kan bescherming tegen de zon helpen om het ontstaan ervan te voorkomen. Breng iedere keer zonnebrandcrème aan voordat je jezelf blootstelt aan de zon. Bescherm ook je lippen met zonnebrandcrème. Er is speciale crème voor de lippen verkrijgbaar.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over een venous lake of bloedblaar, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.