Broze nagels: oorzaken en zelfzorg

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Broze nagels zijn nagels die gemakkelijk breken of splijten. Dit kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, bijvoorbeeld zink, ijzer of vitamine C. Broze nagels kunnen ook het gevolg zijn van het veelvuldig wassen van de handen, het gebruik van agressieve chemische stoffen of het dragen van te strakke schoenen. Sommige mensen hebben van nature dunnere nagels en zijn daarom vatbaarder voor het ontwikkelen van broze nagels. Mensen van alle leeftijden kunnen last hebben van broze nagels, hoewel het vaker voorkomt bij oudere mensen.

Broze nagels / Bron: Freepik

Hoe snel groeien nagels?

Nagels groeien gemiddeld ongeveer 1 millimeter per week, hoewel de snelheid van nagelgroei kan variëren van persoon tot persoon. Bepaalde factoren, zoals leeftijd, geslacht, voeding en gezondheid, kunnen de snelheid van nagelgroei beïnvloeden.

Nagels bestaan vooral uit keratine, een eiwit dat ook wordt aangetroffen in de huid en het haar. Keratine neemt alle voedingstoffen op. Ook houdt het vet en vocht vast in de nagel. Het zorgt tevens voor de veerkracht en stevigheid.

Broze en zwakke nagels kunnen ontstaan door interne of externe factoren

Broze en zwakke nagels kunnen het gevolg zijn van zowel interne als externe factoren. Interne factoren zijn aandoeningen of ziekten die invloed hebben op de gezondheid van de nagels, zoals een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of een medische aandoening zoals diabetes of hypothyreoïdie. Externe factoren zijn omgevingsfactoren die invloed hebben op de nagels, zoals het gebruik van agressieve chemische stoffen, het dragen van te strakke schoenen of het vaak wassen van de handen.

Het is belangrijk om de oorzaak van de broze en zwakke nagels te achterhalen voordat een behandeling kan worden voorgeschreven.

Is er verschil tussen broze vingernagels en broze teennagels?

In principe is er geen verschil tussen broze vingernagels en broze teennagels, aangezien het proces van nagelgroei en -beschadiging hetzelfde is voor alle nagels op het lichaam. Er zijn echter enkele factoren die specifiek van invloed kunnen zijn op de gezondheid van de teennagels:

Schoenen

Te strakke of te nauwe schoenen kunnen druk uitoefenen op de teennagels en leiden tot beschadiging.

Voetschimmel

Voetschimmel is een schimmelinfectie die vaak voorkomt op de voeten. Als de infectie zich op de nagels vestigt, kan dit leiden tot broze en zwakke teennagels.

Nagelbeugels

Sommige mensen dragen nagelbeugels. Dit is een hulpmiddel dat wordt gemaakt door podotherapeuten om de vorm van een teennagel te beïnvloeden. Als de beugels te strak worden aangebracht of als ze te lang blijven zitten, kan dit leiden tot beschadiging van de nagels.

Teennagels zijn minder gevoelig

Vergeleken met vingernagels zijn teennagels vaak dikker en grover, wat ze minder gevoelig maakt voor beschadiging. Desondanks kunnen teennagels net zo broos worden als vingernagels als ze worden blootgesteld aan agressieve chemische stoffen of als ze worden blootgesteld aan frequente wrijving of druk.

Oorzaken van broze nagels

Er zijn verschillende oorzaken voor broze nagels, waaronder:

Een tekort aan voedingsstoffen

Broze nagels kunnen het gevolg zijn van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals zink, ijzer of vitamine C.

Frequent wassen van de handen

Wanneer u vaak uw handen wast, kan dit de nagels uitdrogen en beschadigen.

Gebruik van chemische stoffen

Het gebruik van agressieve chemische stoffen, zoals lakremovers, kan de nagels beschadigen en broos maken.

Te strakke schoenen

Te strakke schoenen die druk uitoefenen op de nagels, kunnen leiden tot broze nagels.

Ouderdom

Sommige mensen hebben van nature dunnere nagels en zijn daarom vatbaarder voor het ontwikkelen van broze nagels. Het krijgen van oudere leeftijd kan ook leiden tot dunnere en brozere nagels.

Ziekte of aandoening

Sommige ziekten en medische aandoeningen, zoals hypothyreoïdie (een onderactieve schildklier) en diabetes (suikerziekte), kunnen leiden tot broze nagels.

Gebruik van bepaalde medicijnen

Sommige medicijnen, zoals anticonceptiepillen en chemotherapie, kunnen ook leiden tot broze nagels.

Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen, zoals die tijdens de zwangerschap of de overgang, kunnen leiden tot broze nagels.

Complicaties

In het algemeen zijn broze nagels niet gevaarlijk op zichzelf, maar ze kunnen wel leiden tot esthetische problemen of ongemak. Als je broze nagels hebt, kan het zijn dat je je zorgen maakt over het uiterlijk van je nagels en dat dit je zelfvertrouwen kan aantasten. Broze nagels kunnen ook pijnlijk zijn als ze breken of splijten, vooral als de nagelplaat daarbij diep inscheurt.

In sommige gevallen kan het hebben van broze nagels ook wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. Als je merkt dat je nagels plotseling broos worden, is het aan te raden om je huisarts te raadplegen om uit te sluiten dat er een onderliggend gezondheidsprobleem aanwezig is.

Onderzoek en diagnose

In de meeste gevallen kan een arts de oorzaak van broze nagels vaststellen door naar je nagels te kijken en te informeren naar je voedingsgewoonten, medicijngebruik en andere mogelijke factoren die de nagels kunnen beïnvloeden. De arts neemt daarbij ook je medische geschiedenis in ogenschouw. In sommige gevallen kan de arts ook bloedonderzoek uitvoeren om te kijken of er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen aanwezig is. Als de arts vermoedt dat een medische aandoening de oorzaak is van de broze nagels, kan hij verdere tests voorschrijven om de aandoening te diagnosticeren.

Huisarts onderzoekt handen en nagels / Bron: michaeljung/Shutterstock.com

Behandeling en zelfzorg van broze nagels

Er zijn verschillende behandelingen en zelfzorgmaatregelen die kunnen helpen om broze nagels te verbeteren:

Gebruik nagelverharder

Nagelverharders bevatten chemische stoffen die de nagels steviger maken. Gebruik ze echter met mate, want overmatig gebruik kan de nagels juist beschadigen.

Gebruik nagelolie

Nagelolie bevat voedende stoffen die de nagels hydrateren en helpen om ze te versterken. Masseer de olie in de nagels en nagelriemen om de hydratatie te verhogen.

Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals eieren, noten, zeevruchten en donkergroene bladgroenten, kunnen helpen om de nagels te versterken.

Was je handen op een milde manier

Probeer je handen op een milde manier te wassen en gebruik lauw water in plaats van heet water. Gebruik ook een vochtinbrengende handcrème om de nagelriemen te hydrateren.

Vermijd het gebruik van agressieve chemische stoffen

Probeer het gebruik van agressieve chemische stoffen, zoals nagellakremovers, te vermijden of gebruik mildere alternatieven.

Draag ruime schoenen

Probeer ruime schoenen te dragen om druk op de nagels te vermijden.

Suppletie

Als je broze nagels het gevolg zijn van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, kan de arts u een supplement voorschrijven om het tekort aan te vullen.

Behandeling van onderliggende aandoening

Als je broze nagels het gevolg zijn van een medische aandoening, zal de behandeling gericht zijn op het behandelen van de aandoening. Bijvoorbeeld, een te traag werkende schildklier is goed te behandelen met medicijnen met schildklierhormonen.

Voeding bij broze nagels

Er zijn een aantal kruiden die mogelijk kunnen helpen bij het versterken van broze nagels. Dit zijn enkele voorbeelden:

Biotine

Biotine (vitamine B8) is een B-vitamine die wordt aangetroffen in voedingsmiddelen zoals eieren, noten en volkorenproducten. Het wordt vaak gebruikt als supplement om de nagels te versterken.

Zink

Zink is een mineraal dat wordt aangetroffen in voedingsmiddelen zoals vlees, noten en zeevruchten. Het kan helpen om de nagels te versterken en te beschermen tegen schade.

Selenium

Selenium is een mineraal dat wordt aangetroffen in voedingsmiddelen zoals vlees, vis en granen. Het kan helpen om de nagels te versterken en te beschermen tegen schade.

Dulse

Dulse is een rood zeewier dat rijk is aan voedingsstoffen zoals ijzer, zink en selenium. Het kan helpen om de nagels te versterken en te beschermen tegen schade.

Prognose

In het algemeen is de prognose voor mensen met broze nagels goed als de oorzaak van de broze nagels wordt behandeld. Als de oorzaak een tekort aan bepaalde voedingsstoffen is, kan het nemen van een supplement helpen om de nagels te versterken. Als de oorzaak een medische aandoening is, kan adequate behandeling van de aandoening ook leiden tot versterking van de nagels.

Er zijn ook zelfzorgmaatregelen die kunnen helpen om de nagels te versterken, zoals het gebruik van nagelverharder of nagelolie, het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen en het vermijden van agressieve chemische stoffen. Indien je deze maatregelen combineert met behandeling van de onderliggende oorzaak, kunnen je nagels herstellen en versterken.

Houd in gedachten dat het herstel van broze nagels tijd kan kosten en dat het resultaat afhankelijk is van de onderliggende oorzaak ervan. Als je merkt dat je nagels niet herstellen ondanks zelfzorgmaatregelen en behandeling, is het aan te raden om je huisarts te raadplegen voor verdere beoordeling. Het is hoe dan ook een kwestie van lange adem.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over broze nagels, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.