Stinkende nagels: oorzaken en behandeling

Last Updated on 11 november 2023 by M.G. Sulman

Soms merk je op dat je vingernagels of teennagels een vreemde, onwelriekende geur afgeven. Wat kan stinkende nagels veroorzaken? Allereerst geldt: geen paniek. Als je bedenkt met hoeveel verschillende voorwerpen en stoffen je vingernagels iedere dag in contact komen, is het een keertje opmerken van een rare geur niet zo ongewoon. Vaak is de oplossing ook eenvoudig. Maar in sommige gevallen kan een onaangename geur van de vingernagels of teennagels een teken zijn dat je te maken hebt met een probleem zoals een schimmelnagel.

Stinkende nagels / Bron: Freepik

Oorzaken van stinkende nagels

Wat veroorzaakt stinkende nagels en wat kun je eraan doen?

Je hebt iets aangeraakt wat een vieze geur afgeeft

De randen van je nagels zijn als kleine vuilvangers, vooral als je ze al een tijdje niet hebt geknipt. Wanneer een vingernagel lang is, kunnen er gemakkelijk vuildeeltjes daaronder blijven steken en een geur verspreiden. Dat geldt vooral als je je handen niet hebt gewassen nadat je de onwelriekende boosdoener hebt aangeraakt. Je hebt bijvoorbeeld haring gegeten of een broodje döner. Het snijden van uien of knoflook is ook een bekende oorzaak van stinkende vingers en nagels.

Broodje döner / Bron: Freepik

Mogelijk heb je getuinierd zonder handschoenen en zit er wat kattenpoep onder je nagels. En als je naar het toilet bent geweest om te poepen of je hebt net een luier verschoond en je vergat om je handen (grondig) te wassen, dan kunnen je nagels een poeplucht afgeven.

Bij een aandoening als nagelpsoriasis gaat de nagel vaak aan het uiteinde loszitten. Er verschijnt dan een witte golvende verkleuring. Daarnaast is er vaak een zalmroze verkleuring of bruinzwarte streepjes (kleine bloedinkjes). Als de huidschilfers zich ophopen onder de nagelplaat, wordt deze omhoog geduwd.1Radbud UMC. Nagelpsoriasis. https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/nagelpsoriasis/wat-is-nagelpsoriasis (ingezien op 23-7-2023) Dan kan er gemakkelijk vuil onder terechtkomen, wat kan (gaan) ruiken.

Nagelpsoriasis / Bron: Wikimedia Commons

Je hebt net je nagels geknipt

Net geknipte nagels kunnen soms direct na het knippen een penetrante geur hebben. Dit is te wijten aan stinkende zwavelverbindingen die in de keratine-eiwitten van de nagels aanwezig zijn. Keratine is een sterk en taai, onoplosbaar eiwit dat in het lichaam voornamelijk voorkomt in de huid, haar en nagels.

Dit ongemak is slechts tijdelijk en verdwijnt snel na het knippen. En als je je vingernagels uit de buurt van je neus houdt, merk je er waarschijnlijk niet eens wat van.

Je hebt stinknagels door schimmelnagels

Onychomycose of schimmelnagel kan ervoor zorgen dat teennagels of vingernagels een kaasachtige of natte voelbalschoen-achtige geur hebben die niet minder wordt, zelfs niet na het wassen van je handen. Het probleem veroorzaakt meestal ook andere nagelveranderingen, waaronder:

  • de nagels kunnen witgeel, groen of bruin van kleur zijn
  • vaak krijgt eerst de zijkant van de nagel een andere kleur, daarna ook de rest van de nagel
  • de aangedane nagels worden dik en brokkelig
  • soms laten de nagels een stukje of helemaal los (loslaten nagels)
Schimmelnagel / Bron: Wikimedia Commons

Je hebt een onderliggende aandoening

Bepaalde gezondheidsproblemen kunnen ongewone geuren door het hele lichaam veroorzaken, zoals vreemde geuren op handen of vingers. Niet-gediagnosticeerde of slecht beheerde diabetes kan een zoete of fruitige geur veroorzaken, terwijl een leverziekte of nierziekte mogelijk een bleekachtige geur kan veroorzaken.

Bepaalde stofwisselingsstoornissen, zoals trimethylaminurie, kunnen ervoor zorgen dat je een lichaamsgeur krijgt die ruikt naar rottende vis of afval. Trimethylaminurie (TMAU) staat daarom ook wel bekend als het visgeursyndroom.

Deze omstandigheden hebben echter niet specifiek invloed op de geur van de vingernagels. Meestal hebben medische problemen die een vreemde of onaangename geur veroorzaken de neiging om de geur van het hele lichaam te beïnvloeden, niet alleen je vingertoppen.

Als je een afwijkende lichaamsgeur opmerkt die je niet kunt verklaren en niet vanzelf overgaat, is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Wanneer je huisarts raadplegen over een vieze nagelgeur?

Een vieze geur op je nagels is waarschijnlijk geen reden tot bezorgdheid als het snel verdwijnt en kan worden herleid tot iets dat je hebt aangeraakt of gedaan (zoals het knippen van je nagels, tuinieren, kokkerellen, etc.).

Maar als de geur blijft hangen, zelfs nadat je je handen grondig hebt gewassen, of ook aanwezig is op andere delen van het lichaam en/of gepaard gaat met andere symptomen, neem dan contact op met je huisdokter. Je zou een schimmelnagel of een andere onderliggende medische aandoening kunnen hebben die behandeling behoeft.

Huisarts onderzoekt voet
Huisarts onderzoekt de nagels van een voet / Bron: Alexander Raths/Shutterstock.com

Behandeling en zelfzorg

Handen en nagels goed schoonhouden

Het is belangrijk om je handen en vingernagels (inclusief de onderkant) grondig te wassen na het hanteren van een stinkende substantie. Om onder de nagels te komen, zeep je je handen goed in en krab je je nagels tegen de andere handpalm. Je kan daarvoor ook een borsteltje gebruiken.

Als dat onvoldoende soelaas biedt, kun je het proces mogelijk versnellen door in je handen te wrijven met een roestvrijstalen voorwerp (zoals een vork, lepel of kraan) of een RVS-zeepje. Met RVS-zeep verwijder je snel nare luchtjes zoals uien, knoflook en vis van je handen.

Handen wassen met RVS-zeep na het bereiden van vis / Bron: Freepik

En om in de toekomst vreemde nagelgeuren op afstand te houden? Knip je nagels korter of draag handschoenen terwijl je werkzaamheden verricht in tuin of keuken.

Schimmelnagels behandelen

Crèmes met een antischimmelmiddel werken niet goed bij schimmelnagels. Daarvoor zit de schimmel te diep in de nagels. Een behandeling met pillen tegen schimmel heeft de voorkeur. Van de 100 mensen met schimmelnagels die deze pillen van hun huisarts krijgen, gaan de schimmelnagels bij ongeveer 63 mensen weg. De huisarts kan desgewenst deze pillen voorschrijven. Je krijgt dan itraconazol of terbinafine tabletten.

Preventie: schimmelnagels voorkomen

Vaak ontstaat een schimmelnagel doordat voetschimmel overslaat op de nagels. Je kunt in de eerste plaats voorkomen dat je voetschimmel krijgt door enkele eenvoudige stappen te nemen:

Goede hygiëne

Houd je voeten schoon en droog. Was en droog je voeten minstens één keer per dag zorgvuldig om ophopende ziektekiemen en schimmels weg te spoelen.

Bescherm je voeten

Wanneer je je begeeft in openbare ruimtes zoals kleedkamers, zwembaden en douche, loop dan op badslippers.

Draag badslippers in openbare ruimten (zwembad, sporthal, sauna) ter voorkoming van zwemmerseczeem oftewel voetschimmel / Bron: Freepik

Voorkom kruisbesmetting

Aangezien schimmels zich naar andere gebieden en andere mensen kunnen verspreiden, mag je je nagelvijltjes, nagelschaartjes of schoeisel nooit met andere mensen delen.

Reacties en ervaringen

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt bijvoorbeeld je ervaringen delen over stinkende nagels, of tips geven. Wij stellen reacties zeer op prijs. Reacties worden niet automatisch (direct) gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie gelezen zijn. Dit om ‘spam’ of anderszins ongewenste c.q. ongepaste reacties eruit te filteren. Daar kunnen soms enige uren overheen gaan.